Lipszky emlékülés és kiállítás

A gondolattól a megvalósulásig A „Mappa generalis regni Hungariae... ” megszületésének körülményei

Az Országos Széchényi Könyvtár
és a Lázár-deák Térképészeti Alapítvány tisztelettel meghívja Önt

1998. december 14-én hétfőn 10 órára
az Országos Széchényi Könyvtár Budavári Palota F épület,
VI. emeleti előadótermében tartandó emlékülésre és kiállításmegnyitóra

A 200 évvel ezelőtti hatalmas vállalkozás résztvevői előtt kívánnak a késői utódok emléküléssel tisztelegni.


„...Valóban szégyen hazánkra nézve, hogy ez oly szép és érdekes országról jó térképek készítésében annyira visszamaradtunk, hogy még csak pontos trigonometriai mérést sem tudunk felmutatni országunkról, még kevésbé asztronómiait. Még az udvari haditanács térképei, és az anno 1785-ben elkészített Magyarország-térkép sem asztronómiai alapokon nyugszik, pedig bizonyított, hogy a legjobb trigonometriai mérések ellenére is egy ilyen nagyméretű ország, Magyarország hiteles geometriai feltérképezése a szomszédos területekkel együttvéve lehetetlen asztronómiai segítség nélkül. ...!”
(Lipszky János levele Festetics Györgyhöz 1798. július 5-én)


„...az Udvari Kancellária ezért határozottan hozzájárul ahhoz, hogy Bogdanich Dániel kiküldésének költségeit, mivelhogy az előbb említett objectumoknak a pontos elrendezése az előmozdítandó tudományokra irányul, és ily módon a térkép más közhasznok mellett az oktatási intézmények (litterarium institutum) hasznát is szolgálhatja majd, a tanulmányi alap költségén elvégzendőnek gondolja. ...”
(gr. Csáky József főkancellár 1798. szeptember 28-án kelt előterjesztése Ferenc császár számára)


Bogdanich Dániel 1798. december 16-án indult útnak, hogy expedíciója első állomáshelyén Fiuméban megkezdje méréssorozatát.


A „Mappa generalis regni Hungariae ...” térkép elsőnek nyomtatott szelvénye (VIII.) a terjesztőknél 1804. októberében jelent meg, míg az utolsónak nyomtatott (IX.) szelvényt 1808. december 3-tól lehetett megvásárolni.

Az ünnepi megemlékezés programja:

Elnök: Klinghammer István