Vissza a honlap főmenüjére  
A TÉRKÉPEKRŐL...
  Újdonságok a honlapban
   
Előzmények Amit tanultok és annál többet... Más honlapok (linkek) Próbáld ki! (demók, 3D-modellek, stb) Térképhíradó Tanároknak...és diákoknak Játszva tanulj! Érdekességek
Különböző térképvetületek.
1. ábra

Még az első fejezetben olvashattál arról, milyen nehézségekkel kell szembenézniük a térképészeknek, amikor a földgömböt papirra kell rajzolniuk, azaz térképet készíteni. A bemutatott térképeken láthattad, hogy a földfelszínt egy, vonalakból álló hálóval fedtük.

Ezek a vonalak lehetnek egyenesek, körök, körívek vagy ellipszisek. Ezt a képzeletbeli hálót nevezzük földrajzi fokhálózatnak.

A földrajzi fokhálózat lényeges szerepet játszik a tájékozódásban. Segítségével könnyen meg tudjuk határozni, hogy az általunk keresett földrajzi hely hol van a térképen. Ennek fontosságát már az ókori görögök is észrevették: ők voltak az elsők (Eratoszthenész és Ptolemaiosz) akik fokhálózatot szerkesztettek térképeikhez. A földrajzi fokhálózat alakja, az őt alkotó vonalak vezetése nagyon változatos lehet: a "legegyszerűbb", párhuzamos egyenesekből álló hálózatokból indulva egészen a "legelképzelhetetlenebb" alakzatokig. (1. ábra) A földrajzi fokhálózatot alkotó vonalakat szélességi és hosszúsági köröknek nevezzük.

Merre böngészünk tovább? Következő téma Következő oldal Kezdő oldal Előző oldal