Vissza a honlap főmenüjére  
A TÉRKÉPEKRŐL...
  Újdonságok a honlapban
   
Előzmények Amit tanultok és annál többet... Más honlapok (linkek) Próbáld ki! (demók, 3D-modellek, stb) Térképhíradó Tanároknak...és diákoknak Játszva tanulj! Érdekességek
A földgömb nagyon jól mutatja a kontinenseknek az egymáshoz való helyzetüket, illetve méretüket. Ha nem túl nagy méretű, könnyen a kezünkbe vehetjük és forgathatjuk, megkereshetjük akármelyik országot, helységet, stb. De ha csak egy adott területet szeretnénk megtekinteni és minél több és részletesebb információra van szükségünk, akkor már a földgömb nem segíthet rajtunk.

Kirándulók térképpel
8. ábra.
Ha szervezzük a jövő évi nyaralást, akkor a kiválasztott területről, városról, országról, stb. szeretnénk minél több információt megszerezni. Ilyenkor nagyon hasznos a térkép, amelyiket nem csak az utazás megszervezésében használunk, hanem magunkkal is visszük az útra, hogy segítségével tájékozódhassunk. (8.ábra)

Egyáltalán nem egyszerű dolog "áttenni" a Föld ( vagy más bolygó ) felszini formáit egy papirlapra, vagyis egy síkra. Ez ugyanolyan nehéz, mint egy narancsot egyenlő körcikkekre hámozni, és a héjdarabokat egymás mellé elhelyezni egy asztalon. Ez soha nem sikerül tőkéletesen, a héjdarabokat nem tudod jól simítani az asztal síkfelületére. (9. ábra)

Úgy hámozzuk a Földet, mint egy narancsot...
9. ábra.

A Föld esetén ugyanaz a probléma: nem tudjuk torzulásmentesen egy síkra rajzolni. A következő ábrában azt tettük a Földdel, amit a naranccsal:

Így néz ki a hámozott Föld egy térképen.
10. ábra.

Eredetileg a körcikkek a narancs felső és alsó részén egyetlen egy ponton találkoztak, ezek a Föld bolygó É-i és D-i pólusnak felelnek meg. Most, egymás mellé elrendezve egy síkon, a pólusokat nem egyetlen pontként jelennek meg, hanem annyiszor , ahány szeletre vágtuk a narancsot. Ha azt akarjuk, hogy a pólusok pontként legyenek ábrázolva egy térképen, addig kell közelebb hoznunk minden egyes szeletet, amig ezek nem találkoznak egymással.(11. ábra)

Amikor a pólusokat egyetlen pontként ábrázoljuk a világtérképen.
11. ábra

Más térképeken a pólusokat nem pontként hanem vonalként ábrázoljuk. (12. ábra)

Amikor a pólusokat vonalként ábrázoljuk a világtérképen.
12. ábra
Merre böngészünk tovább? Következő téma Következő oldal Kezdő oldal Előző oldal