Vissza a honlap főmenüjére  
A TÉRKÉPEKRŐL...
  Újdonságok a honlapban
   
Előzmények Amit tanultok és annál többet... Más honlapok (linkek) Próbáld ki! (demók, 3D-modellek, stb) Térképhíradó Tanároknak...és diákoknak Játszva tanulj! Érdekességek
Nádas területek és mocsarak a térképeken.
5. ábra

A jelek egy egész terület kiterjedését is töltheti: ilyenkor azt is kifejezi, hogy ezen a területen mi fordul elő (mit találunk meg). Erre egy "hagyományosnak" tekinthető példa a mocsarak és nádas területek ábrazolása. (5. ábra)

Vízesések a térképeken. Gátak a térképeken.
6. ábra 7. ábra

A vizek ábrazolásáról szóló fejezetben már esett szó a mocsarakról, most újabb példákat mutatunk a vízeséseknek (6. ábra) és a gátaknak (7. ábra) jelekkel történő ábrázolásáról.

Sziklák a térképeken. Barlangok a térképeken. Magányos fák ábrázolása. Gyümölcsös és szőlős területek ábrázolása.
8. ábra 9. ábra 10. ábra 11. ábra

A domborzatábrázolásnál szintén szükségünk van a jelekre: a turistatérképeken olyan tereptárgyakat jelölhetünk velük, amelyek a terepen egy pontra vonatkoznak, és kiemelt jelentőséggel bírnak a tájékózodásban. Ilyenek a nagy sziklák (8. ábra), a barlangok (9. ábra), és a magas, magányos fák (10. ábra). De a jelek a felületi színezést is kiegészíthetik: erről is már beszéltünk a 7. fejezetben, amikor a gyümölcsös és szőlős területek ábrázolásáról volt szó (11. ábra).

Merre böngészünk tovább? Következő téma Következő oldal Kezdő oldal Előző oldal