Vissza a honlap főmenüjére  
A TÉRKÉPEKRŐL...
  Újdonságok a honlapban
   
Előzmények Amit tanultok és annál többet... Más honlapok (linkek) Próbáld ki! (demók, 3D-modellek, stb) Térképhíradó Tanároknak...és diákoknak Játszva tanulj! Érdekességek
Időszakos vízfolyások a sivatagokon.
6. ábra

Ha a vízfolyás az év egy részében száraz, vagyis időszakos, akkor ezt szaggatott vonallal szokták a térképen jelölni. Ezt világtérképeken elsősorban a sivatagokon láthatjuk. (6. ábra)

Időszakos vízfolyások a sivatagokon.
7. ábra

Az ember által szabályozott folyókat és csatornákat meg kell különböztetni a természetes vízfolyásoktól: ehhez leggyakrabban kisebb vonalkákkal "fogazzuk" a folyóvíz "fővonalát". (7. ábra)

Vízesések és gátak..
8. ábra

A vízeséseket, és gátakat szintén külön kis jellel lehet ábrázolni. (8. ábra)

Mocsarak, fertők és lápok..
9. ábra

A mocsarakat, fertőket és lápokat általában szaggatott, kékszínű kis vonalakkal töltik ki. Ha nádas területek is vannak, ezeket külön kis jellel ábrázoljuk. (9. ábra)

Magyarország-térképek..
10. ábra

A vízrajz nagyon fontos tájékoztatási elem, amelyik sem a földrajzi, sem a közigazgatási térképről nem hiányozhat. Még a legkisebb méretarányú, legegyszerűbb Magyarország térképeken is ábrázolják a Dunát és a Balatont: ezek a vizek az ország földrajzi "arculatához" tartoznak, nélkülük nem is tudjuk elképzelni ezt az országot. (10. ábra)

Merre böngészünk tovább? Következő téma Következő oldal Kezdő oldal Előző oldal