Vissza a honlap főmenüjére  
A TÉRKÉPEKRŐL...
  Újdonságok a honlapban
   
Előzmények Amit tanultok és annál többet... Más honlapok (linkek) Próbáld ki! (demók, 3D-modellek, stb) Térképhíradó Tanároknak...és diákoknak Játszva tanulj! Érdekességek
Egymáshoz közel zöldárnyalatok összehasonlítása..
4. ábra

A turistatérképeken általában a zöld és a barna szín a meghatározó, mivel ezek a térképek főleg természeti látványosságokban gazdag tájakat ábrázolnak a kirándulók tájékoztatása céljából. A zöld színnel és különböző árnyalataival erdőket, gyümölcsös kerteket, stb. jelölünk. Gyakran a színek nem elegendőek: annyi árnyalatot kellene használnunk, hogy a különböző területeket nem tudnánk szabad szemmel felismerni. (4. ábra) Emiatt jelekkel egészítjük ki őket. (5. ábra)

Zöldterületek ábrázolása a turistatérképeken.
5. ábra

A barna színnel ábrázoljuk a szintvonalakat, amelyekkel a táj domborzatának részleteit, a különböző felszini formákat tudjuk érzékeltetni. (6. ábra)

Szintvonalak ábrázolása a turistatérképeken.
6. ábra

A turistatérképek másik lényeges jellegzetessége, hogy a kirándulók számára fontos turistautakat is ábrázolja. Ezek olyan földutak, erdei utak, ösvények, stb. amelyeken különböző színű (piros, kék, zöld, sárga) illetve alakú (kereszt, négyzet, kör, háromszög) jelzésekkel láttak el, a könnyebb tájékozódás céljából. A magyar turistatérképeken főleg kétféleképpen ábrázoljuk. Az egyik, amikor az eredeti útra egyszinű vonalat rajzolnak végig és egy betűvel jelzik a turista út szinét, egy kiegészítő jellel pedig a jelzését. (7. ábra) Más térképeken az eredeti útra helyeznek egy piktorikus (képszerű) jelet, amely a valódi turista jelzés pontos másolata. (8. ábra)

Turistautak ábrázolása a turistatérképeken. Turistautak ábrázolása piktorikus jellel.
7. ábra
8. ábra

Merre böngészünk tovább? Következő téma Következő oldal Kezdő oldal Előző oldal