Vissza a honlap főmenüjére  
A TÉRKÉPEKRŐL...
  Újdonságok a honlapban
   
Előzmények Amit tanultok és annál többet... Más honlapok (linkek) Próbáld ki! (demók, 3D-modellek, stb) Térképhíradó Tanároknak...és diákoknak Játszva tanulj! Érdekességek

Az előző két részben (domborzat és vizek ábrázolása) elsősorban a földrajzi térképeken előforduló színek bemutatásával, jelentésük magyarázatával foglalkoztunk. De másfajta térképeken ugyanezeknek a színeknek más jelentésük is lehet. Az egyetlen állandó elem, minden térképen a vízrajz, amelyiket a kék szín vagy ennek egy változatával rajzolnak.

Közigazgatási térképek.
1. ábra

A közigazgatási térképeken az országokat és megyéket mutatják be, ezeket szokták más-más színnel jelölni. Ebben az esetben a színeknek nincsen jelentésük: az a feladatuk, hogy a szomszédos területeket jól megkülönböztesse egymástól. Ezeken a térképeken nagyon ritkán szerepel a domborzat, ilyenkor inkább az árnyékolással igyekezünk sejtetni, milyen lehet az ábrázolt területek domborzata. Elsősorban a közigazgatási határokat (ország-, megyehatárokat), az útvonalakat (közutakat, vasutat) valamit a településeket emelik ki a közigazgatási térképek szerkesztésekor. (1. ábra)
Merre böngészünk tovább? Következő téma Következő oldal Kezdő oldal Előző oldal