Vissza a honlap főmenüjére  
A TÉRKÉPEKRŐL...
  Újdonságok a honlapban
   
Előzmények Amit tanultok és annál többet... Más honlapok (linkek) Próbáld ki! (demók, 3D-modellek, stb) Térképhíradó Tanároknak...és diákoknak Játszva tanulj! Érdekességek
Földünk vizei lehetnek álló és folyóvizek. Az óceánok, tengerek és tavak alkotják a legfontosabb állóvizeket, míg az erek, csermelyek, patakok, folyók és folyamok a folyóvizeket. Az ember által épített víztározókat szintén az állóvizek közé soroljuk, ahogy a szabályozott vízfolyásokat és csatornákat folyóvizeknek tekintjük.

Folyóvizek
1. ábra

A térképeken a vizeket kék színnel vagy ennek valamilyen árnyalatával rajzoljuk. Folyóvizek esetén megfigyelhetjük, hogy a vonal vastagsága nem azonos minden esetben: a térkép méretarányától függően a folyamokat duplavonallal ábrázoljuk, míg a folyók vonalát a patakokénál vastagabb vonallal. (1. ábra)

Vastagodó folyóvonalrajz
2. ábra

A jelentősebb folyóvizek vastagsága sem egyforma teljes hosszában: a forrásnál mindig vékonyabbak és folyamatosan vastagodik a torkolatáig. A folyamok és nagyobb folyók esetén nem ritka, hogy a forrásnál egyetlen kis vonallal kezdik ábrázolni és a torkolatnál már duplavonallal kell jelölni. (2. ábra)

Merre böngészünk tovább? Következő téma Következő oldal Kezdő oldal Előző oldal