Vissza a honlap főmenüjére  
A TÉRKÉPEKRŐL...
  Újdonságok a honlapban
   
Előzmények Amit tanultok és annál többet... Más honlapok (linkek) Próbáld ki! (demók, 3D-modellek, stb) Térképhíradó Tanároknak...és diákoknak Játszva tanulj! Érdekességek
Földrajzi térképek
2. ábra

Az iskolában a leggyakrabban földrajzi és közigazgatási térképekkel találkozol. A földrajzi térképek kis méretarányban készülnek és nagyobb területeket (országrészek, országok, földrészek vagy az egész Földet) mutatnak be: mindenekelőtt áttekintést adnak az adott terület vízrajzáról és domborzatáról. A méretaránytól függően ezt ki lehet egészíteni a fontosabb közlekedési vonalakkal (utakkal, vasútakkal), jelentősebb településekkel (fővárosok, megyeszékhelyek, városok), illetve a megye- és országhatárokkal is. (2. ábra)

Közigazgatási térképek
3. ábra

A földrajzi térképekkel ellentétben, a közigazgatási térképek nem mutatják a domborzatot: ezek a közepes vagy kis méretarányú térképek elsősorban az adott terület (megye, ország) közigazgatási határait (település-, megye-, országhatárt) ábrázolja. A földrajzi térképpel összehasonlítva a településeket és a közlekedési vonalakat kiemelve ábrázolja, míg a vízrajzot nem annyira részletesen. (3. ábra)

Ha összehasonlítod a 2. és 3. ábrán látható térképeket észreveheted, hogy a két fajta térképen másképpen alkalmazzuk a színeket. Ennek magyarázatát az "Egyéb szinek a térképen" témában olvashatod.

Az atlaszokat először a "Környezetismeret", később "Természetismeret" órán használhattad. Ezekben a földrajzi és közigazgatási térképek mellett tematikus térképeket (szaktérképeket) is találhatsz. A nevéből is adódik, hogy ezek a térképek egy kiválasztott témát (szaktartalmat) ábrázol.

Merre böngészünk tovább? Következő téma Következő oldal Kezdő oldal Előző oldal