Vissza a honlap főmenüjére  
A TÉRKÉPEKRŐL...
  Újdonságok a honlapban
   
Előzmények Amit tanultok és annál többet... Más honlapok (linkek) Próbáld ki! (demók, 3D-modellek, stb) Térképhíradó Tanároknak...és diákoknak Játszva tanulj! Érdekességek
A Balaton három különböző méretarányban A térképeket különböző szempontok szerint tudjuk osztályozni: ezek közül a leggyakoribbak a méretarány és a tartalom szerinti osztályozás.

A baloldali ábrán ugyanarról a területről három térképet látsz. Míg a legfelsőbb térképen 1 cm a valóságban 850 000 cm-nek (vagyis 8500 m-nek) felel meg, a legalsóbb térképen 1 cm már 20 000 000 cm-rel (200 000 m-rel, 200 km-rel) lesz egyenlő a valóságban. Azaz, felülről lefelé ugyanakkora térképfelületen a bemutatott terület egyre nagyobb, de emiatt az ábrázolás részletessége csökken.Míg az első térképen könnyen felismerheted a legfontosabb, településeket

1. ábra összekötő utakat,
a legalsóbb térképen már csak fel tudjuk ismerni a Balaton körvonalait Magyarország területén.

Egy térkép lehet:

- nagy méretarányú. (nagyon részletes)
Például 1 : 10 000
- középes méretarányú. (kevésbé részletes)
Például 1 : 100 000
- kis méretarányú. (kis részletességű)
Például 1 : 1 000 000

Egyszerű következtetni, hogy minél kisebb az arányszám (így is hívják a méretarányt) jobb oldalán olvasható érték (a valódi távolság), annál részletesebb lesz a térkép és nagyobbnak tekintjük a méretarányt.

A nagy méretarányú térképek felső határát kb.az 1:10 000-es méretarány képezi. Ezeket elsősorban szakemberek használják munkájukban: a földtulajdon meghatározása, útépítés, stb. Közepes méretarányú térképnek tekinthetjük azt, amelyiknek méretaránya az 1:10 000 és 1:200 000 között van. Ezek közül a legismertebbek a turistatérképek. Az 1:200 000 méretarány egyben a kis méretarányú térképek alsó határa is, ide sorolhatók a tantermekben használt világtérképek.

Merre böngészünk tovább? Következő téma Következő oldal Kezdő oldal Előző oldal