[Tajfutas] kategória összevonás

Pavlovics György dr.pavlovics.gy at freemail.hu
2021. Sze. 5., V, 18:19:21 CEST


 Teljes mértékben,szinte szóról-szóra egyetértek Gombkötő Péter érvelésével,hozzászólásával.id.Pavlovics György
-------- Eredeti levél --------
Feladó: Péter Gombkötő < oldgombi at gmail.com (Link -> mailto:oldgombi at gmail.com) >
Dátum: 2021 szeptember 5 17:41:54
Tárgy: Re: [Tajfutas] kategória összevonás
Címzett: Kéri Gerzson < gfkeri at gmail.com (Link -> mailto:gfkeri at gmail.com) >
 
Sziasztok!
Gerzsonnal egyetértek abban, hogy el kellene felejteni a kategória összevonásokat, azzal viszont nem, hogy azonos időpontra ne tegyenek több helyi, megyei versenyt. Érvelésével viszont nem tudok egyetérteni, cáfolatukkal a saját véleményemet is kifejtem.
A több helyi verseny szerintem nem csökkenti le a létszámokat, sőt azzal, hogy kevesebb utazással, szállás nélkül elérhetők, növekszik az össz indulók száma. Mivel ezek regionális rangsorolók, olcsóbbak is a nagy versenyeknél.
Ezzel ez a téma kivégezve.
A kategória összevonások szerintem egy fennmaradt régi, rossz beidegződés, amikor még a pálya berajzolásoknál, a verseny értékelésénél nem álltak rendelkezésre a mai digitális technológiák.
Egy bármilyen rangsoroló verseny rendezésénél a nevezési határidő zárásakor már készen kell legyenek a pályák, az eddigi előkészítő munkáknál tehát nem lehet takarékoskodni. A mai nyomtatási technológiáknál szinte mindegy, hogy egy kategóriának 3 vagy 5, esetleg 7 db térképet nyomtatok ki.
Ugyanez a helyzet a verseny lebonyolításánál, az eredmények értékelésénél. A mai programoknak mindegy, hogy 8 vagy 10, esetleg 20 vagy 23 kategória adatait kell bevinni, majd azokat értékelni.
Az egyetlen eset, amikor a költségekkel takarékoskodni lehet, az a díjazás. Ez egyszerűen megoldható: a kiírásban meg kell adni egy induló létszámot, ameddig csak a győztes kap díjazást.
És még két érv az összevonások ellen: többször indultam olyan versenyen, ahol összevonták a (főleg) legidősebb kategóriákat, a késői és helyszíni nevezésekkel az indulók száma bőven meghaladta a bűvös "ötös" számot. A benevezett versenyzőnek meg joga van a nevezési díjért abban a kategóriában indulni, ahova nevezett.
Versenyzői szemmel pedig azt szeretném kifejteni, amit a fiatalabb és kicsit idősebb rendezők még nem tapasztaltak  Azt, hogy az életkor növekedésével általában 70 felett (de ez egyéni, hogy mikortól) erősen csökken a fizikai terhelhetőségünk. Nagyon nem mindegy, hogy 2300 - 80 - X, vagy 2700 - 120 - Y pályát kapunk.
Kicsit más a helyzet a rövidtávú, szint nélküli városi vagy park versenyeknél, ott nincsenek ekkora különbségek a fizikai igénybevételnél, de ott is az a jó megoldás, ha kiírják a kategóriákat, legfeljebb azonos pályán futnak a legidősebbek, de külön értékelik őket, legfeljebb a díjazásnál lesz a korábban leírt korlát.
Üdv
Oldgombi
 
Kéri Gerzson < gfkeri at gmail.com (Link -> mailto:gfkeri at gmail.com) > ezt írta (időpont: 2021. szept. 3., P, 17:59):
Sziasztok!
Hadd kérdezzem meg a listán a szeniorokat, hogy az nem túlságosan durva, ha a kiírásban szereplő szenior kategóriák 3-asával, 4-esével, sőt 5-ösével összevonásra kerülnek? pl F65-70-75-80. Nem emlékszem, hogy lett volna már ilyesmire precedens. Ha tudtam volna ezt előre, akkor a csongrádi vagy a balatonfüredi versenyre neveztem volna vasárnapra. Azért esett a választásom Egerre, mert ott az F75 kategória is ki volt írva, a másik két vasárnapi versenyen viszont F70 a kiírás szerinti legidősebb szenior kategória.
Avagy: a szövetség átgondolhatná újra, jó-e az, ha ugyanarra a napra 3-4 reguláris rangsoroló verseny kerül, ezért törvényszerűen mindegyikre kevesen neveznek. Így aztán a rendező egyesületeknek veszteséges a rendezés, és a veszteséget csökkentendő, rákényszerülnek a kategóriák összevonására. Tehát végül is megértem őket a kategóriák összevonása tárgyában.
 
Üdvözlettel:
Kéri Gerzson
 
 
 
_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu (Link -> mailto:Tajfutas at lazarus.elte.hu)
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas (Link -> http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas)
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20210905/6697752f/attachment.html>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról