[Tajfutas] a csehek és mi

Kovács Gábor borea at is.hu
2019. Sze. 4., Sze, 10:05:41 CEST


Szia Gerzson!

A Dornyay turistaház megvan, igaz romosan, de néhány hete állagmegóvás címén a tetőt és a homlokzatát legalább rendbe tették (az ablakok befalazásával) így nem romlik tovább az állapota, valamennyire elfogadhatóan néz ki, és nem egy szörnyű romként éktelenkedik ott.
Van rá esély, hogy a közeljövőben komolyabb beavatkozás is lesz: https://3100.hu/allagmegovo-munkak-zajlanak-a-dornyay-turistahazon/ (azóta már nem így néz ki, mint a cikkben lévő fotón látható)

Én legtöbbet az Ipoly Erdő területén felújított/épült turistaházakról (kulcsosházakról) tudok, ezekről bővebben itt lehet informálódni: http://www.erdeiszallas.hu/erdogazdasagok/ipoly-erdo-zrt
Ezek szinte mindegyike az elmúlt 4-5 évben lett építve vagy felújítva.

A Fekete-hegyi turistaházat is felújították nem régen: https://parkerdo.hu/turizmus/turistaszallasok/fekete-hegyi-berda-jozsef-kulcsoshaz/

Az egész ország területére vonatkozóan itt egy kereső: http://www.erdeiszallas.hu/kereses
(ebben –ha jól tudom- az állami erdőgazdaságok által üzemeltetett erdei szálláshelyek vannak benne).
Tény, hogy ezek közül talán egyik sem az a klasszikus turistaház, mint pl. a Nagy-Hideg-hegyi turistaház (a Börzsönyben amúgy működik még legalább másik két ilyen klasszikus is: Törökmező, Kisinóc), ami éjjel-nappal nyitva van és működő konyhával várja a turistákat.
A listában lévők inkább kulcsosházak, erdei iskolák, vadászházak, szóval előre be kell jelentkezni, de a mai világban ez nem lehet probléma. Van köztük, amelyik edzőtábori vagy edzéshelyszínnek is alkalmas, mert van a közelben térkép.

Üdv
Kovács Gábor

From: Kéri Gerzson 
Sent: Wednesday, September 04, 2019 9:29 AM
To: Kovács Gábor 
Cc: Lista 
Subject: Re: [Tajfutas] a csehek és mi

Köszönöm szépen az információkat. Kilátó valóban igen sok új kilátó épült mostanában, ami nagyon örvendetes, viszont mondjál legalább egy működő turistaházat Magyarországon, mert én hirtelenjében egy turistaházról sem tudok, pedig tájfutók számára is hasznosak lennének a versenyeinkhez, edzéseinkhez közeli turistaházak. Talán a Dornyai turistaházra gondolsz, az még megvan? Ha nagyon megerőltetem az emlékezetem, 1-2 talán még eszembe jut, például Nagyhideghegy. A rövid tanösvények nem pótolják a régi gazdag és szép erdei úthálózatot. Mindhárom témáról hosszú tanulmányt lehetne írni, de nem érdemes, mert ahogy a másik leveledből olvasom, az állami támogatás mértéke nálunk drasztikusan kisebb arányú, mint a cseheknél, és anélkül nincs megoldás az ilyen problémákra. 

Kicsit még a turistaházaktól. Első bánatom a soproni turistaház megszüntetése volt, melynek helyére hotelt építettek a Lőverekben. Aztán Budapestre kerülve, a Nagy-szénási turistaházat már nem láttam ép állapotban, de a Zsíros-hegyi és a Csúcs-hegyi turistaházat még láttam működő formában, ám hamarosan azok is megszűntek. A Fekete-hegyi turistaházzal nem tudom, mi van, mert arra felé ritkán járok, 40-50 éve voltam ott utolján. Akkor még egy idősebb néni üzemeltette. Nagy hantás volt, azt állította, hogy már 2-szer volt 5-ös találata a lottón, ennek köszönhetően gazdagodott meg. Véletlenül tanuja voltam annak, amikor valahogy 2 egymást követő évben Töröcske és Zselickislak környékén túráztam. Az első évben még megvolt Zselickislakon a turistaház, egy évvel később viszont azt láttam, amint cigányok hordták szét a tégláit.
Mindezen nem kell csodálkozni, mivel nyilvánvaló, hogy állami támogatás nélkül, ami már nincs (és a mai adórendszer mellett) a turistaházak működésképtelenek.

Üdv:
Kéri Gerzson


  Ezzel az eggyel vitatkoznék, az elmúlt években nagyon sok, a gyalogos turizmust támogató vagy más módon segítő turisztikai létesítmény épült illetve lett felújítva: turistaházak, kulcsosházak, látogatóközpontok, tanösvények, kilátók, turistapihenők, az Országos Kéktúra új táblázást és bélyegzőket kapott, stb.
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20190904/8089aafd/attachment.html>


More information about the Tajfutas mailing list