[Tajfutas] a csehek és mi

Peter Mork stsmork at hotmail.com
2019. Sze. 4., Sze, 10:26:07 CEST


Szia Gerzson!

Pénzásáson (a Börzsönyben) most újították fel a turistaházat, amikor szombaton a Makákón arrafelé tekertem, akkor láttam. Úgy néz ki, mint egy upmarket szálloda valahol Ausztriában, láthatólag nem sajnálták a pénzt.

-- Peter

Sent from my iPad

On Sep 4, 2019, at 09:29, Kéri Gerzson <gfkeri at gmail.com<mailto:gfkeri at gmail.com>> wrote:

Köszönöm szépen az információkat. Kilátó valóban igen sok új kilátó épült mostanában, ami nagyon örvendetes, viszont mondjál legalább egy működő turistaházat Magyarországon, mert én hirtelenjében egy turistaházról sem tudok, pedig tájfutók számára is hasznosak lennének a versenyeinkhez, edzéseinkhez közeli turistaházak. Talán a Dornyai turistaházra gondolsz, az még megvan? Ha nagyon megerőltetem az emlékezetem, 1-2 talán még eszembe jut, például Nagyhideghegy. A rövid tanösvények nem pótolják a régi gazdag és szép erdei úthálózatot. Mindhárom témáról hosszú tanulmányt lehetne írni, de nem érdemes, mert ahogy a másik leveledből olvasom, az állami támogatás mértéke nálunk drasztikusan kisebb arányú, mint a cseheknél, és anélkül nincs megoldás az ilyen problémákra.

Kicsit még a turistaházaktól. Első bánatom a soproni turistaház megszüntetése volt, melynek helyére hotelt építettek a Lőverekben. Aztán Budapestre kerülve, a Nagy-szénási turistaházat már nem láttam ép állapotban, de a Zsíros-hegyi és a Csúcs-hegyi turistaházat még láttam működő formában, ám hamarosan azok is megszűntek. A Fekete-hegyi turistaházzal nem tudom, mi van, mert arra felé ritkán járok, 40-50 éve voltam ott utolján. Akkor még egy idősebb néni üzemeltette. Nagy hantás volt, azt állította, hogy már 2-szer volt 5-ös találata a lottón, ennek köszönhetően gazdagodott meg. Véletlenül tanuja voltam annak, amikor valahogy 2 egymást követő évben Töröcske és Zselickislak környékén túráztam. Az első évben még megvolt Zselickislakon a turistaház, egy évvel később viszont azt láttam, amint cigányok hordták szét a tégláit.
Mindezen nem kell csodálkozni, mivel nyilvánvaló, hogy állami támogatás nélkül, ami már nincs (és a mai adórendszer mellett) a turistaházak működésképtelenek.

Üdv:
Kéri Gerzson


Ezzel az eggyel vitatkoznék, az elmúlt években nagyon sok, a gyalogos turizmust támogató vagy más módon segítő turisztikai létesítmény épült illetve lett felújítva: turistaházak, kulcsosházak, látogatóközpontok, tanösvények, kilátók, turistapihenők, az Országos Kéktúra új táblázást és bélyegzőket kapott, stb.


_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu<mailto:Tajfutas at lazarus.elte.hu>
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20190904/c53c1a05/attachment.html>


More information about the Tajfutas mailing list