[Tajfutas] MTFSZ alapszabály módosítás !!

ZTC / Fehér Ferenc zala.ztc at zalaszam.hu
2019. Feb. 22., P, 02:14:30 CET


Kedves Zsolt!

 

Nem tudom a ZTC nagy klub-e vagy sem. Nekem egy a 85-ből. Az MTFSZ tagszervezete! Amely a belépéssel elfogadta annak alapszabályát. Annak módosítását követően pedig megtartottuk a tagságunkat, mert  elfogadtuk a változásokat.

Az egyesületünk az MTFSZ-től számos szolgáltatást kap. 

-          Egyenlő tagként kezel a többi 84-el.

-          Részt vehetünk a Szövetség munkájában, annak bizottságaiban, bármilyen tevékenységében – csak úgy mint a többi 84 egyesület.

-          Részesülhetünk minden olyan szolgáltatásból, amit a Szövetség a tagjainak nyújt – mint ahogy a többi 84.

-          Támogatta a válogatott sportolóinkat – és támogatta/támogatná a többi 84 egyesület válogatottját. (akik egyébként a szövetségi támogatás mellé még annak többszörösét is beleteszik a programokba)

-          Részt vehetünk abban a versenyrendszerben, amelyet felügyel, üzemeltet, szabályoz és formál olyanná, mely a több ezer tájfutó számára a kor követelményeinek megfelelő, modern és korszerű. A ZTC is aktív ebben a rendszerben, csak úgy mint a többi 84 egyesület.

 

Nem tudom számodra mit jelentenek a „szakmai előnyök”, de…

Nem tudom miért erősíti ez a „nagy” kluboknak a pénzügyeit, de…

Az, hogy a sportágunk él és sok más sportággal szemben sokkal kevesebb problémával küszködik, az a benne lévő 85 klubnak köszönhető. Nagynak, kicsinek, fővárosinak, vidékinek, réginek és újnak egyaránt. A klubokban lévő sportolók dolgoznak, tesznek a sportágért. Ki-ki a maga területén – de mindenki kell a sportágba. Valaki csak elmegy a versenyekre és befizeti a nevezési díjat. Van aki dolgozik az egyesületében – többet-kevesebbet. Vannak olyanok is, akik a klubon kívül is tesznek a sportágét, köztük olyanok is, akik kicsit magasabb szinten próbálnak a tapasztalataik és szakmai tudásuk alapján a legtöbbet beletenni a tájfutásba.

Persze vannak olyanok is, akiknek csak véleményük van, akik máshogyan gondolkodnak, máshogyan dolgoznak, mást szeretnének…

Mindenki, aki a maga képességei szerint helyet talál a sportágban, valamely klubban tag. Ezek a klubok alkotják a Szövetséget! Minden klub! Kicsi és nagy! Az, hogy a szolgáltatásokból melyik klub mennyit vesz ki az már az egyesületeken belüli döntés. 

 

A ZTC-ben 88 versenyengedélyes volt az elmúlt évben. 88 fő után fizettünk tagdíjat (mondjuk 8-szor annyit, mint egy 11 tagú egyesület). Igaz tavaly nem, de korábban évente 8-16 rangsoroló futamot rendeztünk, amely után a megfelelő jogdíjakat befizettük. Mert amikor létrehozták azokat a szabályozásokat a Szövetségben, amelyek az egyesületeket terhelték, nem azon rágódtunk, hogyan lehet kibújni alóla, hanem azon, hogyan tudunk ezeknek az új feltételeknek megfelelni, hogyan tudjuk teljesíteni. Mert akartuk, hogy éljen az egyesületünk, akartunk tájfutni, akartunk versenyezni. Éppen ezért még többet dolgoztunk! (szakmai oldalon sem a szabályokat kell megváltoztatni, hanem úgy dolgozni, hogy azoknak meg tudjunk felelni)

 

Tudjuk, voltak akik bedobták a törölközőt, de a megszűnő klubok tagjai megtalálták az új lehetőséget már klubokban…

 

Igen, kaptunk is vissza a Szövetségtől, mert dolgoztunk a klubban és a nálunk nevelkedő 62 fő utánpótlásból 49-en teljesítették a Szövetségi pályázat minimálisnak mondható feltételeit (úgy, hogy saját versenyünk nem is volt). Rendezhettünk kiemelt versenyeket is, mert a döntnökök szerint korábban bizonyítottunk és érdemesek voltunk rá. Mint több hasonlóan működő egyesület is.

 

Csak néhány gondolat, ami most eszembe jutott. De azt még most sem értem, hogy szerinted, akik nem csak versenyeznek, akik nem csak a klubon belül dolgoznak, hanem sokkal többet is tesznek a különböző magasabb szintű szervekben, azok miért akarnának rosszat a sportágunknak. Miért gondoljátok azt, hogy ez a kis klubok ellen van? Az összes változás minden klubot érint. Azokat is akik kevesebbet, azokat is akik sokkal többet tesznek bele a tájfutásba! De ezt mindenki munkával teszi!

 

A lehetőség mind a 85 egyesületnek adva van ahhoz, hogy elhelyezze magát a sportágunk rendszerében. Az arányokat minden egyesület maga dönti el! A klubban dől el, hogy kicsinek, vagy nagynak érzik magukat. Ott dől el, hogy az MTFSZ szolgáltatásaiból mit vesznek igénybe, amely mindenki számára ugyan úgy elérhető.

 

 

Üdvözlettel

Fehér Ferenc

 

 

 

From: Tóth Zsolt [mailto:tothzsolt at kabelnet.hu] 
Sent: Thursday, February 21, 2019 7:48 PM
To: 'ZTC / Fehér Ferenc' <zala.ztc at zalaszam.hu>
Cc: tajfutas at lazarus.elte.hu
Subject: RE: [Tajfutas] MTFSZ alapszabály módosítás !!

 

Kedves Feri!

 

A felvetésnek nem az a gondja, hogy a nagy klubok szakmai előnyöket kapjanak. Mert ezt a különböző bizottságokban most is megkaphatják.

A probléma az, hogy ez a tervezet nem a sportági érdekeket, hanem csak a nagy klubok pénzügyi érdekeit próbálja erősíteni.

Érdekes módon azért még egyik nagy klub sem harcolt, hogy mivel az utánpótlás nevelés és a válogatott terén alapvetően csak ők profitálnak a szövetség működéséből a kis klubok pedig csak befizetnek, de gyakorlatilag semmit nem kapnak a szövetségtől, ezért szeretnének nagyobb szeletet maguknak a befizetési oldalon is.

 

Üdv

 

Zsolt

 

From: Tajfutas [mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu] On Behalf Of ZTC / Fehér Ferenc
Sent: Wednesday, February 20, 2019 4:19 PM
To: 'Kelemen János'; tajfutas at lazarus.elte.hu <mailto:tajfutas at lazarus.elte.hu> 
Subject: Re: [Tajfutas] MTFSZ alapszabály módosítás !!

 

Janó!

 

Ha vonat nincs, akkor van autó, busz vagy létezik olyan, hogy előtte nap! Már a 21. században élünk…

Varga Bálint barátunk mindezek hiányában egyszer lóháton érkezett egy országos bajnokságra… :)

 

De a viccet félretéve:

 

A Sporttörvény (amiben a főtitkár úr is hivatkozik az előterjesztésben) mellett Ptk. és a Civil törvény sem maximálja a tagok képviseletét a közgyűlésben. Éppen ezért az MTFSZ vezetése (és remélhetőleg majd a tagság is) támogatja azt a javaslatot, amiben a nagyobb klubok, az eredményesebb klubok több képviselettel dolgozhassanak a közgyűlésben. 

Abban igazad van, hogy a szavazati jog és a határozatképesség között nincs összefüggés (ezt nem is állította senki sem). De abban van különbség, hogy a több szavazati joggal rendelkező nagyobb klubok képviselete egy közgyűlésen sokkal erőteljesebb mint a „kis” egyesületek részvétele. Ez pedig komolyan befolyásolja a határozatképességet. 

Ilyen volt már tizenX évvel ezelőtt is, vagyis nem újkeletű dolog.

Ettől függetlenül lehet, hogy sokak számára érdektelen (vagyis nem érdekli), nem gazdaságos (nem éri meg több száz km-t utazni), nem ér rá éppen (más dolga van) és így előállhat az új képviseleti rendszerben is az, hogy nincs meg az egyszerű szótöbbség (50%+1 fő). Akkor pedig az újra összehívott közgyűlés pedig határozatképesség válhat…

 

Amúgy meg:

Az új időpontra összehívott közgyűlésre vonatkozó passzust itt találod:

Polgári Törvénykönyv (2013. évi V. törvény)  3:72. §

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1300005.TV 

 

Ami nincs benne az Alapszabályunkban az benne van a magasabb szintű törvényekben. Erre hivatkozást találsz az alapszabály végén.

 

A javaslatot előkészítő szakember(ek) ismerik az ide vonatkozó jogi szabályozásokat, az elnökség pedig támogatja azt!

A tagság majd eldönti – megszavazza-e avagy sem!

Kéretik nem befolyásolni a közvéleményt (meg senkit sem), úgy, hogy az információk hiányosak!

 

 

Továbbra is áll az a dolog, hogy kérdéseitekkel, javaslataitokkal elsődlegesen az MTFSZ illetékeseit keressétek, biztosan megnyugtató és szakszerű válaszokat fogtok kapni!

Talán hatásosabb mint zsörtölődni a listán.

 

üdv

Fehér Ferenc

 

 

 

 

From: Tajfutas [mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu] On Behalf Of Kelemen János
Sent: Wednesday, February 20, 2019 2:19 PM
To: tajfutas at lazarus.elte.hu <mailto:tajfutas at lazarus.elte.hu> 
Subject: Re: [Tajfutas] MTFSZ alapszabály módosítás !!

 

Szia Skuló,

de kell (ami nem gond), mert

1. Nem minden vonat ér be 9-9.30-ig Budapestre.

2. A közgyűlés továbbra is akkor lenne határozatképes a meghirdetett időpontban az Alapszabály szerint, ha "(1) A Közgyűlés határozatképes, ha a tagok több mint a fele jelen van."

Tehát, nincs összefüggés a határozatképesség és a többlet szavazati jog között e tekintettben.

Üdv,

Janó, aki köszöni, hogy eleddig 221-n megtekintették/letöltötték a az alapszabály módosítás indoklását.

2019.02.20. 8:40 keltezéssel, Scultéty Márton írta:

Sziasztok! 

Igen, a piros egyesületek kiléptek (megszűntek) 2018-ról 2019-re. 

Én 21 éve voltam először MTFSZ-közgyűlésen, de akkor is nehéz volt összekaparni az 50 %-os jelenlétet, és azóta is csak elvétve sikerült ez, mivel a kis egyesületek jellemzően nem képviseltetik magukat még meghatalmazottal sem. A javaslat elfogadásával várhatóan nem kéne végre az egy napon belül újra összehívott közgyűlésekkel szenvedni. 

--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20190222/e3e1ff74/attachment.html>


More information about the Tajfutas mailing list