[Tajfutas] térkép

Molnár Attila amolnar at btfsz.hu
2013. Már. 7., Cs, 16:41:29 CET


Jaj de jó!
Nem kell írnom, mert leírtad!
Köszi

Mozsár

 ----- Original Message ----- 
 From: fehérfecó (ztc) 
 To: Török Imre ; LEVLISTA 
 Sent: Thursday, March 07, 2013 4:04 PM
 Subject: [Tajfutas] térkép


 Szia Imre!

 Előre bocsátom: nem vagyok térképész. Csak a klubvezetőféle, aki sok térképet készít és sok térképhez teremti elő a pénzt.

 A térkép felhasználás kapcsán az egyik problémás terület (földrajzilag) képviselőjeként vannak tapasztalataim és véleményem. Magam is sok térképet készítek, melyeket ingyen teszem. A klubomnak elsődlegesen, meg a tagjainak, megkönnyítve a saját munkámat is, mint edző. Persze ez mellett számos verseny térkép is készül, némelyik a klub kiadásában, hiszen a több százezer/millió forintot a klub teremti elő. Ezzel munkát adva a profi térképészeknek is, de korrekt módón kifizetve a munkájukat.
 Sok tapasztalatom van a jogtalan felhasználással kapcsolatban is. Sajnos.
 Pont a napokban rendeződik megfelelő módon egy jogtalan felhasználás. Persze csak egy évvel később, annak ellenére, hogy a kezembe került térképről első látásra megmondtam, hogy az én munkám lett másolva. Persze nem a térkép megrendelője volt ilyen korrekt, hanem a térképen szereplő kiadó. A megrendelő és a térkép helyesbítője csak folytatta azt a tevékenységet, amit korábban is tettek, vagyis meglopták, kihasználták az egyesületem és az én munkámat. Érdekessége az ügynek, hogy utólag is lehet korrekt módon rendezni a a dolgokat (persze itt tudni kell, hogy a kiadó, aki térképen szerepel, nem tudta, hogy milyen módon is készült a térkép). De mennyivel jobb lett volna – és korrektebb - ezt az elején megtenni?
 A kérdéseid közé pedig beírtam válaszaimat, ahogyan én gondolom (pirossal) ----- Eredeti üzenet ----- 
 From: Török Imre 
 Sent: Thursday, March 07, 2013 3:22 PM 
 To: tajfutas 
 Subject: [Tajfutas] Térkép készítési és használati útmutató 
 Sziasztok!
 A különböző vérmérsékletű visszajelzések is igazolják, hogy sok negatív tapasztalat és tisztázandó kérdés van a térképkiadással és felhasználással kapcsolatban. Kezdem belátni, hogy Mozsárnak igaza van abban, hogy nehéz a jelenlegi szabályzatnál precízebben meghatározni a játékszabályokat.

 Ezért valószínűleg szerencsésebb lenne első lépésben a szabályzat módosítása helyett egy gyakorlatias útmutatót készíteni, ami mindenkinek segítene az eligazodásban. Azt szívesen felvállalom, hogy összegyűjtöm és rendszerezem a tájfutó térképek készítésével és felhasználásával kapcsolatos kérdéseket. Ha ezekkel kapcsolatban az MTFSz Térképbizottság ki tud adni egy állásfoglalást, akkor már az is komoly előrelépés lenne.
 Meglepő és furcsa, hogy a sok-sok térképész még nem alkotott olyan szabályzatot, ami védené a munkájukat. Ez inkább azért van, mert Ők pénzért, megrendelésre dolgoznak, a térképet egyesületek, szövetségek adják ki, így a jogok is Őket illetik. Na hát a szabályzatban Őket kell leginkább megvédeni.

 Gondolatébresztőnek néhány konkrét kérdés:
 Térképkészítés kérdései:
 Szeretnék egy területről térképet készíteni. Az adott területről (vagy egy részéről) már készült tájfutó térkép, de annak szerzői jog tulajdonosa nem járul hozzá a régi térkép felhasználásához. Készíthetek-e ennek ellenére saját térképet a területről? Ha igen, akkor mire kell ügyelni a szerzői jog megsértésének elkerülése érdekében?
 Bármikor, bármilyen területről készíthetsz térképet. Többféle képen:
 1. Felhasználod a korábbi térképet – a felhasználás fokozata mindegy, az egy db objektum felhasználása is engedély köteles. Ehhez a korábbi kiadótól kell beszerezni a hozzájárulást. Érdemes írásban. Az már részlet kérdés hogy mit használsz fel korábbi tulajdonostól, megegyezés kérdés, mit ad oda. Pl. ocad fájl-t, jpeg formátumot vagy egy kinyomtatott térképet. De ebben az esetben mindenképpen kell engedély. Szerintem az meg teljesen mindegy hány éves térképet használsz fel, mindenképpen kell beleegyezés. A régi térképek között is vannak nagyon jól hasznosíthatóak.
 2. Fehér lapról térkép. Vagyis teljesen új térképet készítesz. Beszerzed az alaptérképet, légifotót és csinálhatod, csináltatod. Ebben az esetben nem kell a korábbi térkép felhasználójától engedély, hiszen nem is használod.
 Ami fontos még: egyeztetni mindenféle területgazdával, sőt vidéken érdemes a megyei szövetségek felé is bejelentkezni.

 Egy dologban érdemes egyeztetni mindenkivel: hogy az adott területen a korábbi térképet használó szervezet nem-e tervez komolyabb versenyt, hiszen lehet, csak azért “pihenteti” a terepet. Ez egy korrekt megkeresés lenne, ha Te szeretnél valamit kezdeni a tereppel.

 Amennyiben a fenti kérdésre igen a válasz, akkor a régi térkép objektumai átvehetők-e, ha a helyszínelés alkalmával meggyőződtem, hogy valóban ott vannak a terepi objektumok, vagy teljesen nulláról kell felmérni valamennyi objektumot? Egyáltalán van-e módszer a két eljárás közötti különbség utólagos kimutatására?
 Ha van engedélyed a felhasználásról és még fizetsz is érte, természetes hogy átvehetsz objektumokat, hiszen erre szól az engedély. (nem versenyrendezésre, az más dolog teljesen)

 A gyakorlott térképészek egyből kiszúrják, hogy az Ő térképük másolva lett. Más-más stílusban dolgoznak sokan, felismerhetők a munkájuk. Csak be kell tenni a két térképet egymás mögé, és minden kiderül. (ez volt most a ZTC térképével is, vitára sem adhatott okot)

 Szerzői jog tulajdonosok kérdései:
 Ha véleményem szerint valaki megsértette a térképpel kapcsolatos szerzői jogaimat, akkor milyen fórumokhoz fordulhatok panasszal? MTFSZ térkép bizottsága lenne az illetékes, aztán a fegyelmi bizottság. Sajna eddig még komoly büntetés nem volt, így még elejét sem tudjuk venni a jogtalan felhasználásnak. Aztán a bírósághoz is lehet menni, az már komolyabb ügy, bár lehet megérné egyszer-kétszer. Az egyes fórumok milyen bizonyítási módszereket fogadnak el a jogsértés igazolására, illetve milyen szankciókat alkalmazhatnak a vétkes féllel szemben?
 Térkép használók kérdései (méltányos használat határeseteinek tisztázása):
 Saját szakosztály utánpótlás versenyzői részére tartandó térképes edzésen „bele fér-e” másolt térkép használata? A klub saját magának úgy használja a térképet ahogyan akarja. Ez szerintem kérdés sem lehet. Pont ezért készül a térkép.
 Ha útvonalválasztásom elemzését publikálni szeretném egy tájfutó blog-ban vagy a Tájoló újságban, akkor a berajzolt pályát és útvonalat tartalmazó térképrészlet publikálásához kell-e a kiadó engedélye? Milyen felbontásban szkenneljem a térképet, hogy már elemezhető legyen rajta az útvonal választás, de még ne lehessen jó minőségű nyomatot készíteni belőle?
 Szeretnék egy on-line adatbázist készíteni a tájfutó térképekről (pl. mert az MTFSz honlapon máig nincs ilyen...). Mekkora területű, illetve milyen felbontású térképrészleteket jeleníthetek meg a kiadók külön engedélye nélkül?
 A többiben nem vagyok kompetens. Bár valóban érdekel, ha felteszem a térképet route gadgetbe, akkor mi védi meg a térképemet?

 üdv
 fehér ferenc
 ztc

 Üdv:
 TÖRÖK Imre
 MAFC
 _______________________________________________
 Tajfutas mailing list
 Tajfutas at lazarus.elte.hu
 http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas


------------------------------------------------------------------------------


 _______________________________________________
 Tajfutas mailing list
 Tajfutas at lazarus.elte.hu
 http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20130307/1d74d746/attachment.html>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról