[Tajfutas] Térképi ábrázolás - kérdés

Kelemen János kelemen.janos111 at t-online.hu
2012. Sze. 14., P, 16:29:24 CEST


Ez a fotó teljesen alátámasztja, hogy a Skandináviában (lásd tegnap küldött levelem melléklete) és a vitatott svájci veterán VB-n ábrázolt megoldást kell ezen esetben alkalmazni. Mivel csak szalagozások mentek át a híd alatt, így ezt a területet akár le is lehetett volna hagyni a térképről. 
HN
 ----- Original Message ----- 
 From: miklos mets 
 To: Szakál Péter 
 Cc: tajfutas at lazarus.elte.hu 
 Sent: Friday, September 14, 2012 10:42 AM
 Subject: Re: [Tajfutas]Térképi ábrázolás - kérdés


 http://www.panoramio.com/photo/56495162?source=wapi&referrer=kh.google.com

 mm


 2012. szeptember 14. 10:32 miklos mets írta, <miklos.mets at gmail.com>:

  Én-térképész szerint ez is egy jó megoldás. egy bonyolultabb eset ábrázolásánál az ember mérlegel, mi zavar kevésbé. Én utólag is ugyanígy ábrázolnám, illetve ha a láb a kerítésen belül volt azt feltenném feketével alaprajzban, de attól még az is lehet jó megoldás, ha valaki ezt mint fedett részt ábrázolja, amire nem lehet feljutni. Ekkora szabadság van a térképkészítésnél. És hogy számomra kiderült ez a tájékozódási feladaton kívül eső részen volt, (már akinek ott volt) így az követte el a nagy hibát, aki a kötelező útvonalon nem nyomta a bójáig/célig hanem ok nélkül megállt nézelődni. Javaslom az edzőknek, ezt is vegyék fel a tanulandók közé, hogy a befutó, és egyéb szalagozásokon futni kell, nem nézelődni :-)
  MM


  2012. szeptember 14. 10:22 Szakál Péter írta, <Szakal.Peter at posta.hu>:


   Miki, megint elbeszélünk egymás mellett.   Azt nem vitatja senki, hogy a tájékozódás része volt-e vagy sem. Most a jelkulcs alapján történt jelölésekre vagyunk kíváncsiak.

   Elég sok embert megzavart, olyanokat is akik évtizedek óta élversenyzők. (Nem magamra gondoltam, még mielőtt Mihók rákontrázna J)   Mint térképész, még nem válaszoltál, csak mint vicces elmélkedő laikus...   Szaki   From: miklos mets [mailto:miklos.mets at gmail.com] 
   Sent: Friday, September 14, 2012 10:19 AM


   To: Szakál Péter
   Cc: Kerényi Dénes; tajfutas at lazarus.elte.hu
   Subject: Re: [Tajfutas] Térképi ábrázolás - kérdés   Megnéztem a térképet, és rájöttem mi okozza a különböző álláspontokat. F50-ben nem volt olyan tájékozódási feladat amit érintett volna a felüljáró, mert a kötelező útvonal - a térképrajtig, illetve az utolsó ponttól - ment át a nem ábrázolt híd alatt, és hogy ott mi van az a verseny szempontjából mindegy, a befutószalagozáson sem álltam meg csodálkozni, mi lehet ez itt felettem, sőt észre sem vettem, csak most látom. Lehet más pályákban ez a tájékozódás része volt, arra a korábbiak igazak pro és kontra.
   MM

   2012. szeptember 14. 9:16 Szakál Péter írta, <Szakal.Peter at posta.hu>:

   Az út lábai a csatorna mellett voltak. Tudom, hogy nehéz ezt eldönteni, de a szabvány erre mit mond? Mert ugye van egy Sprint jelkulcs, ami csak tartalmazza ezt a jelölést.

   Miki lássuk be, azzal magyarázni ezt, hogy ellenkező esetben is sokan lettek volna, nem teljesen korrekt..   Szaki

   From: miklos mets [mailto:miklos.mets at gmail.com] 
   Sent: Friday, September 14, 2012 9:12 AM
   To: Szakál Péter
   Cc: Kerényi Dénes; tajfutas at lazarus.elte.hu


   Subject: Re: [Tajfutas] Térképi ábrázolás - kérdés   Szaki, igaz a Vár erős volt:-)

   Ha az út lábai a kerítésen belül voltak, akkor annak rajta kellene lennie. Mivel ez volt a tájkerékpár VB tartalékterepe, bevallom korábban jártam ott // ennek köszönhetően a B döntőben meg is vertem Zetort 1 mp-el leszorítva őt a 6-ik (?) helyről. // még akkor elgondolkoztam rajta, hogy kellene ezt ábrázolni, és a térképen szereplő megoldásra jutottunk. 
   Ettől még lehet, hogy más javító aki másképp rajzolná, ebben az esetben a rossz vagy jó nem helyes, más. Szerintem lettek volna ugyanannyian akik a berajzolt út miatt bizonytalanodtak volna el. És voltak sokan, akik pl utólag sem emlékeztek rá, hogy átmentek a főút alatt, mert azt nézték. Ami a térképen volt az épp elég volt.

   MM

   2012. szeptember 14. 8:56 Szakál Péter írta, <Szakal.Peter at posta.hu>:

   Miki, itt a lábai sem voltak jelölve J És az kicsit erős, hogy a Budai vár pincéi nincsenek rajta. Ez csak egy cinikus megjegyzés volt.

   A lényegre nem válaszoltál, mint térképész. Megfelelő volt a jelölés? Következetes volt?

   Egyébként a térkép a többi tekintetben hibátlan volt, semmi bajom a térkép készítőjével, csak a saját hibámat nem szeretném többet elkövetni, és erre kellene konkrétum, hogy ezentúl erre is figyeljek.   Szaki   From: tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu [mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu] On Behalf Of miklos mets
   Sent: Thursday, September 13, 2012 9:19 PM
   To: Kerényi Dénes
   Cc: tajfutas at lazarus.elte.hu


   Subject: Re: [Tajfutas] Térképi ábrázolás - kérdés   A vasúti átjáró a tábor része, a táborból megközelíthető, míg az autóúthoz csak a tábort elhagyva lehet eljutni. Igaz alá a táboron belül is. A gondolat az volt, hogy pl Svájcban a terep felett haladó autópálya sincs a térképen, csak a lábai. És a Budai vár térképén sincsenek rajta a pincék. Azért kíváncsi vagyok, ha a térkép déli szélére nem rajzol az alkotó kék pacát, hányan állnak ott percekig töprengve, mi lehet ez a sok víz? :-)
   MM   2012. szeptember 13. 14:14 Kerényi Dénes írta, <dkerenyi at qualiplan.t-online.hu>:

   Szia Szaki!
   Az igazi válasz szerintem az, hogy 1 síkon (=papírlapon) 2 síkot nem lehet korrekt módon ábrázolni. Küzdenek ezzel a térképészek, mióta a tájfutás bevonult a civilizált területekre, különösen, ha alul-fölül is lehet futni.
   De itt nem mozogtunk mindkét síkon, elég lett volna az általad írt alapelvre figyelni!
   Az aluljárónak szürkének kellett volna lennie, az oldalfalainak meg áthatolhatatlan falnak. (A lila "átjáró" jel csak nagyítóval látható az én térképemen! - Nem ment arra a pályánk, most, itt asztalnál ülve nézem, ez a helyzet!) Ezen kívül én a felső "terepsík" peremére (a hidak széle vonalában) a szürke/barna határára húznék 1-1 szaggatott vonalat.
   Az aluljárónál is, meg a hídnál is. A rajtból kifutva én is néztem, mint borjú az új kapura, hogy hol lehetünk, mi ez a híd fölöttünk. Itt is elmaradt, hiányzott a szürke szín a híd alatti sávban!
   üdv D
   (nem térképész, csak térképet használó tájfutó)

   ui.: Jó tréfa volt az értesítőben írt mondat a szintbeli vasúti átjáróról, és az iparvágány-féle a terepen is. (Egyébként nem tudja valaki, hogy az mi célt szolgálhatott valaha?)   2012.09.13. 12:43 keltezéssel, Szakál Péter írta:


   Sziasztok !

   Remélem tud majd nekem valaki segíteni abban a kérdésben, amit a ROB térképén nem értettem, és ami a selejtezőben nekem kb. fél perc hibát okozott.

   A rajtnál a felüljáró, ami alatt átfutottunk nem volt ábrázolva a térképen, amiben a többiek megnyugtattak, hogy csak az a szint kerül ábrázolásra, ahol vagyunk. Meg is értettem.

   Viszont a strand felé menet a gyalogos aluljárónál azt tapasztaltam, hogy ott a vonat szintje van ábrázolva, holott az átfutás alatta történik.

   Gondolom ez le van írva a sprint jelkulcsban, csak talán így gyorsabb választ kapok a kérdésemre.

   Köszönöm

   Szaki

   ------------------------------------------------------------------------


   Ez az elektronikus levél bizalmas és/vagy jogilag védett információkat tartalmazhat, és kizárólag a címzettnek szól. Amennyiben ezt a levelet sérülten kapta meg vagy nem Ön annak valós címzettje kérjük, haladéktalanul tájékoztassa erről a feladót, és a levelet törölje rendszeréből. Az elektronikus levél engedély nélküli másolása, sokszorosítása, terjesztése, módosítása és nyilvánosságra hozatala szigorúan tiltott. Az elektronikus úton történő levelezés elsősorban információs célokat szolgál. A Magyar Posta Zrt. nem tesz és nem fogad el hivatalos kötelezettségvállalásokat kizárólag elektronikus levél útján, hacsak erről ellentétes tartalmú megállapodás nem született a felek között. Az elektronikus levél tartalma nem feltétlenül tükrözi a Magyar Posta Zrt. hivatalos álláspontját adott ügyben.

   Nyomtatás előtt gondoljon a környezetére! Think of the environment before printing!

   _______________________________________________
   Tajfutas mailing list
   Tajfutas at lazarus.elte.hu
   http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas
   _______________________________________________
   Tajfutas mailing list
   Tajfutas at lazarus.elte.hu
   http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas

------------------------------------------------------------------------------


 _______________________________________________
 Tajfutas mailing list
 Tajfutas at lazarus.elte.hu
 http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20120914/5203814b/attachment.html>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról