[Tajfutas] Max. pulzus

Marosffy Dániel Marosffy at interface.hu
2011. Okt. 26., Sze, 16:14:24 CEST


> Azt nem tudom mi értelme lenne egy mindenkire mindig igaz "általános" képletet találni, ha elég egyszerűen (igaz egy kis erőfeszítés szükséges hozzá) mindenki saját maga meghatározhatja ezt az értéket.

Én ezt nem nevezném kis erőfeszítésnek. Egyrészt meg kell csinálni, ami fárasztó. :) Aztán a saját erőből végzett bemérés (amit a felmérés leír) is csalóka, egy csomó mindentől függ az így elért max. (pl. általános fáradtság, motiváció stb.), az én maxra végzett edzéseim is szórnak majdnem egy tizest. 

Igazán profin csak laborban lehet bemérni. Egy jó threadmill teszt viszont sok idő és főleg sok pénz. Azonkívül még fárasztóbb, én legalább is nagyon utáltam a legutóbbit...

Ezekhez képest fejben elvégezni egy kivonást, elég könnyű megoldásnak tűnik. Csak az eredménye annyit is ér (de végső soron erről szól a felmérés, ha nem tévedek).

Más kérdés, hogy ki mire használja ezt. Szerintem a pulzust is kijelző órával futók (bringázók stb.) 99,9%-a konkrétan semmire. Csak egy érdekes adat. Nekem is az volt sokáig, idén először kaptam erre írt edzétervet, így már van értelme. (Hogy az eredményekben megmutatkozik-e? Talán igen.) 

Verseny közben csak ultra távokon fontos a visszajelzés, hogy ne fingjon ki idő előtt az ember. De ilyet is csak a felhasználók igen kis hányada csinál, 2-3 óra terhelés alatt nincs nagy jelentősége a pulzuskontrollnak.

D.


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról