[Tajfutas] Hosszútávú OB - Pontbegyűjtő CSB: időpont-, helyszín- és rendezőváltozás

Tüskés György sunsc at vnet.hu
2022. Sze. 21., Sze, 00:31:42 CEST


Aggyisten Mindenkinek!

 

Már Janó témaindítása kapcsán is gondoltan valamiféle reakcióra, de így, hogy Egei Tomi ismét felhozta a Dunántúl kupát, úgy gondolom, tényleg tisztázni kell a dolgokat. Nyilván az egész folyamatot.

Nem tudom, mivel lenne jobb kezdeni, talán az egymás felhatalmazására alapozva a magánlevelezésnek a levlistán való megjelenítését veszem előre, elejét véve a csúsztatás továbbgyűrűzésének.

Íme Tamás válaszlevele, majd az én reakcióm:

 

Kedves Gyuri!

 

Én is magánlevélben válaszolok és, ha gondolod az engedélyemmel fel is teheted a levelező listára.

Megnyugtatlak nem ért nagy trauma csak szerettem volna utánajárni a verseny körüli információ áradatnak, nem kívántam leírni olyan dolgokat , melyekről csak hallottam a versenyen, de , ha megszólítottál leírom neked is!

 

A levevelemben nem hatásvadász szerettem volna lenni, hanem fel kívánom hívni a figyelmet, hogy egyes rendezők,  egyben OB-k , Diákolimpiák rendezését is elvállalták, megkapták milyen hibákat tudnak egy országos rangsoroló verseny rendezésekor elkövetni.

 

Véleményem szerint ez a magánlevél, melyet te nem a versenybitóság elnökeként írtál nekem elég egyoldalúan közelíti meg az elkövetett hibákat, szerintem a saját felelősségedet is próbálod benne kicsinyíteni ezért nekem szintén butának és sértőnek tűnik.

Te leveledben egy futam hibáiról írsz, de sajnos nem egy futam volt elrontva, hanem a négyből három. Nem egy ember hibázott a verseny során, sőt én úgy gondolom, hogy a te, mint a versenybíróság elnöke, legalább akkora, ha nem nagyobb, felelősséggel tartozol a verseny hibamentes megrendezéséért, mint az a felvezető akit megpróbálsz leveledben pellengére állítani.

Nem emlékszem, hogy a Verebélyi bandáját bárhol is leírtam volna, de ha te így gondolod az a te dolgod.

A térképről nem szeretnék több szót pazarolni, leírtam a véleményem, de ha egyszer lessz időd azért menjünk ki közösen a bányába és elemezzük a térképet.

 

Azon pedig, hogy te ezt a nyakon vágást  nem hogy elítéled, hanem még helyesled is , mélységesen felháborít.

Hozzáteszem, hogy a Szaki is ingyen és bérmentve, a szabadidejében dolgozott a verseny előtt és alatt is.

Ha frissítő lett volna a legnagyobb probléma akkor mi nem levelezünk.

 

Kérlek, ha máskor megszólítasz egy magánlevélben, akkor ne próbálj engem lejáratni, foglalkozz az által elvállalt feladat minél korrektebb elvégzésére és ha ez nem sikerült, mint ebben az esetben tanulj belőle!

Te is támadásnak fogod fel a levlistára írt soraimat és nem azt jár a fejedben mi az ami kellene változtatnod, változtatnotok a jövőben.

 

Na én ezt tartó butaságnak.

 

Üdvözlettel,

Egei Tamás

 

Kedves Tamás!

 

Az, hogy más a véleményünk, nyilván természetes, hiszen más oldalról látjuk a versennyel kapcsolatos dolgokat, és a gyerekszobáink se voltak egymással szomszédosak.

 

Kezdjük talán ott, hogy tisztázzuk: bár a fizikai attrocitással én sem értek egyet, de Zsolt indutatát messzemenőkig megértem, és cseppet sem csodálkozom rajta. Már csak alkatomnál fogva is másképpen szocializálódtam, hiszen bármely fizikai agresszióra kétszer akkorát és duplán kaphattam volna vissza. Bandi alkatára biztosan emlékszel, szóval volt segítségem mindennek kialakulásában, és én voltam a kisebb.

 

Megértem a versenyzők ellenvetéseit is, hiszen ők azért fizettek, hogy tisztességes és korrekt "kiszolgálást" kapjanak. Az indító leveledben azt kifogásoltam, hogy kétségbe vontad az erre irányuló hozzáállásunkat. Elsősorban Zsoltét, de másodsorban a stábét is, amit én önkényesen "bandának" tituláltam. Természetesen nem mondtál ilyet, de nekem éppen akkor ez a kifejezés jutott eszembe, ami a leveled tartalmának tükrében azért nem is állt olyan messze a megfogalmazástól. Együtt csináltuk, együtt basztuk el, de véleményem szerint nem a rendezői stáb trehányságának eredményeként. Azt írod, mentegetem csupán magamat annak ellenére, hogy a felelősségem legalább ugyanolyan arányú, mint a többieké. Közkeletű kifejezéssel élve a "politikai felelősség" nyilván az enyém, és ebbéli minőségemben levontam a következtetéseket, és lemondtam. Ettől persze a hibák még maradtak, de továbbra sem látom benne a személyes felelősségemet, hálás lennék, ha megtalálásához a nagyító szerepét felvállalnád. Igyekeztem tényszerű lenni, és nem írtam le, hogy történetesen a tavalyi Hungárián mutatott alakításai kapcsán volt alapvető kifogás Szaki részvételével kapcsolatban. Mivel Banyesz haverja, tudomásul vettük, hogy a buli kedvéért együtt akarnak dolgozni. Mert számukra ez az ingyenes segítség mellett az együttlétről, a buliról szól, aminek fejében pár órát a terepen töltenek, de nem tesznek egy cöveket, egy padot se odább.

Nem szándékoztam egyszemélyes felelőst találni, de sajnos a dolog mégis erről szólt. Nem egy, hanem kettő, vagyis inkább kettő és fél, mert Magyar Tomi ellenőrzési mulasztását se hagyjuk ki. Igen, volt három futamon is hiba, nem csak egy alkalommal. Ebből kettő egyértelműen Banyeszhez köthető, Szakiéról meg már volt szó. A felvezetés könnyítése és a tévesztési hibák kiküszöbölése érdekében a korábbi futam pontjaira még minden stekk mellé egy szalagot is kitettem. Láthatóan nem volt elég, mert még ennek ellenére is lehetett bakizni. Hogy minek hatására következett be figyelmetlenség vagy trehányság, annak taglalásába nem kívánok belemenni. Ennyit a második futamról.

Csak, hogy ne maradjon ki a többi sem, íme az első: a felvezetésben valóban kimaradt két pont. A versenyzői jelzések hatására kezdtük szarul érezni magunkat, mivel felmerült a lehetőség, hogy ellopták. A felvezető mondta, hogy bizony, azok ki kerültek a helyükre, ő vezette fel. Aztán odament a dobozokat tartó ládához, és az ominózus pontokat benne találta. Itt jön a képbe Tamás felelőssége, hiszen neki kellett volna a felvezetői dugókákat kiolvasni, melyből kiderülhetett volna a hiány. Nem az első versenye, sokszor csinálta már, ezúttal elmulasztotta. Remélem, érzékeled benne a személyes felelősségemet!...

Ha rendeztél versenyt, akkor tudod, hogy a végleges pályák elkészültéig több változat is készül. Az utolsót minden érintett megkapta, abból készültek el a nyomtatási fájlok, a pótszimbolok. Pl. az általam tervezett második futamhoz külön felvezetői térképet készítettem pdf formátumban, hogy még változtatni se lehessen rajta. A harmadik futamhoz Banyesz csinálta meg a saját anyagait, de sajnos egy korábbi változatból. Ennek eredményeként egy pont kimaradt. Gyorsan pótoltuk, de jött jelzés arról, hogy egy további pont is hiányzik. Itt már felmerült az ellopás lehetősége, hiszen biztosan felvezetésre került. Ezt is haladéktalanul pótoltuk. A bontáskor előkerült az állvány teljes felszereléssel kb. 100 méterre a felvezetés helyétől egy bokorba bedobva. Ebben kinek a felelősségét tudod érzékelni? Tippjeim ugyan lennének, de nagy az esélye, hogy nagyot is tévedhetek... Az idegenkezűséget viszont én kizárnám, nagy a valószínűsége, hogy tájfutó berkekben lenne kereshető.

 

Lehetnek kétségeid, hogy ez a gárda alkalmas-e egy nagy verseny megrendezésére, de azért az előzőek ismeretében leszűkíthető az elkövetői kör. Remélem, a felelősségünk mibenlétét kicsit másképpen látod. Nem lett volna szabad Banyeszra bízni a felvezetést? Tamás helyett az SI kezelésére mást kellet volna felkérni? A tavalyi tapasztalatok tükrében nem lett volna szabad Szakit a verseny közelébe engedni? Tudod magad is, hogy az ilyesmi nem így működik. Elszomorító, hogy közel fél éves munka vesztette el részben az értelmét néhány körülmény szerencsétlen bekövetkezte okán. Szerintem ez nem mutatja, hogy a rendezői stáb egészében alkalmatlan lenne egy nagy verseny megrendezésére. Kétségeid persze lehetnek.

 

A térképről: biztosan találnék egy alkalmas időpontot egy térképes terepbejárásra, átbeszélni a kifogásolható részeket, csak ennek úgy lenne igazából hitele és értelme, ha a másik fél ugyanarról prezentálná a saját változatát. Az elkészítés óhatatlanul kompromisszumok tömegével jár, a jelek és az ábrázolás lehetőségei ugyanakkor rengeteg korlátot is jelentenek. Érzékeltetésül szívesen látnék általad készített térképeket, nem feltétlenül kell a legújabb szabvány szerintinek lennie, hiszen 30 éve készítek én is, ismerem a korábbi lehetőségeket. Nyilván erre is érvényes a közkeletű mondás: nem kell ahhoz szakácsnak lennem, hogy érezzem, ha sós a leves.

 

A személyes vonatkozásokról: nem akartalak lejáratni, főleg magad előtt egyébként se tudnálak. Van egyfajta véleményem bizonyos stílusokról, és valóban szoktam az elkövetőket szembesíteni a saját maguk által elkövetettekkel. Valóban írhattam volna, hogy suta, vagy szerencsétlen volt a témaindítás, de egyik se tükrözte volna jobban az általa kiváltott érzést. Nem engem támadtál - és magam sem vettem annak -, hanem egy társaságot egészében, még ha látszólag csupán aggodalmadnak is adtál hangot. A következtetést a magam részéről levontam, és a továbbiakban ha a nevemmel kapcsolatos rendezvényekkel találkozol, akkor távolmaradásoddal nyilváníthatod ki véleményedet.

 

Üdvözlettel:  Tüskés Gyuri 

 

Szóval, idáig a Dunántúl kupa. A teljes folyamat már egy másik levél lesz.

 

Üdv.  kistüsi

  

--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20220921/21fd7c74/attachment.html>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról