[Tajfutas] Hosszútávú OB - Pontbegyűjtő CSB: időpont-, helyszín- és rendezőváltozás

Tamás Egei egei.tamas63 at gmail.com
2022. Sze. 20., K, 23:18:00 CEST


Sziasztok, Szia Janó!

Nem vagyok egy próféta, de ez a történés előre sejthető volt.
Még annyit szeretnék hozzátenni, hogy aki engem hiteltelennek tartott ebben a történetben és akinek magánban megírtam a véleményem és aki ezt a rendezőgárdát kiválóra értékelte, akkora “ géniusza és támogatója a magyar tájfutásnak", hogy ő nem fog önkritikát gyakorolni, mert ő is kiválóan (le) szerepelt az ominózus versenyen.

A történethez tartozik még Tüskés György, a Dunántúl kupa versenybíróság elnökének magánban hozzám írt levele, akkor felhatalmazott hogy nyilvánosságra hozhatom, amit most megteszek:

Kedves Tamás!

Idézlek: " Verebélyi, aki verébnek nézi a versenyzőket, avagy a Dunántúl kupa margójára."
Nagy trauma érhetett, ha így - közel három hét után is - ilyen indulatos felütéssel kezdesz egy levelet. Ráadásul olyasvalakit megcélozva vele, akire vonatkoztatva aztán végképp igaztalan. Ezer és egy hibáját lehetne sorolni, de ez - mondjuk - éppen nem jellemző rá.
Esetleg csupán hatásvadász szerettél volna lenni? Hát, elég butára sikeredett.
Nem a versenybíróság elnökeként válaszolok, ez egy magánlevél, de ha úgy gondolod, nyilvánosan reagálsz rá, akkor felhatalmazlak, hogy a levelezőlistán idézzed, vagy idézzél belőle.

Tényleg úgy kezdtünk bele, hogy ez a verseny valóban a HOB és PCSB főpróbája legyen. A szerepek is aszerint lettek leosztva, ahogyan a bajnoki futamokra terveztük. Teljes önállóságot kaptak az egyes feladatok végrehajtói, tesztelve a gyakorlatban történő megvalósíthatóságot. Voltak is belőle kisebb nézeteltérések, hogy: "ne szóljál bele, ez az én dolgom, az én felelősségem!" (Gondolom, sejted, hogy nem Zsolt volt az, aki ilyen módon kért több önállóságot, és nem is ő próbálta feszegetni a határokat.) Ezek után még inkább igaztalanok az indító szavaid. Mindenki a feladatának megfelelően, kellő alázattal állt a végrehajtáshoz, de mi tagadás, az igyekezet ellenére nem minden a tervek szerint sikerült. A hibák azért sok tanulsággal szolgáltak, természetesen jobb lett volna csont nélkül letudni a versenyt. Nem tudom, mennyire szoktál belefolyni a versenyrendezésekbe, de ha belülről volt alkalmad látni, átélni azt a feszített helyzetet, akkor megérted, hogy mikor este 10 után végre hazaesel, egy fárasztó versenynap után, akkor még állhatsz neki hajnalig pótszimbolokat nyomtatni, mert akinek ez lett volna a dolga, az részint figyelmetlen, másrészt feledékeny volt. És akkor alszol egy órát, majd hajnali négykor kelsz, hogy összeszedve és elrendezve a dolgokat, hat órára ott legyél a felvezetés kezdetén. Körülnézel, és magadon kívül legfeljebb három embert látsz, s van aki az előző napi tömény fröccsözés után még a másik oldalára fordul, mert ugye ő is - a felvezetés vezetőnek segítendő - barátságból "ellenszolgáltatás nélkül, szívességből dolgozik".
Rutinos, a társaival együtt ezer éve tájfutnak, s majd hipp-hopp, pillanatok alatt kiszórják a pontokat (csak előtte még meg kell inni fél liter fröccsöt másnaposság ellen).
Szóval, ha már nem Zsolt az egyszemélyes bűnbak, akkor vegyük úgy, hogy a "Verebélyi bandája" lett a kezdetén megszólítva? Innentől kezdve már a képbe jövök én is, hiszen a térkép 80%-át én csináltam, ráadásul azt a bizonyos bányát érintő pályákat is én terveztem. A pontossággal túl sok probléma nem lehet, hiszen a Lidar és a GPS együtt túl nagy hibázásra nem ad lehetőséget. Az ábrázolás már egy másik kérdés, ott vannak keményen véleményes helyzetek. Vívódsz a szabályzat adtak keretek között, hogy végül a versenyzőnek készüljön, de mégse lépd át a határokat, különben a szövetség "nem adja hozzá a nevét". Hidd el, késhegyig menő vitáink voltak arról, mit, és azt hogyan ábrázoljuk. Nem néztük tehát "verébnek" a versenyzőket, sőt! A térképre vonatkozó kritikáidat szívesen veszem, tanulhatok abból is, bár egyelőre elegem van abból, hogy a "fél életemet" a terepen, illetve rajzolással a számítógép előtt töltöm... Abból meg végképp elegem van, hogy a felvezető kioktasson, hogy milyen szar térképet csináltam, és a pont körül semmi se stimmelt, majd ő ad nekem órákat térképhelyesbítésből. Aztán persze kiderül, hogy összekeverte a piros és fekete stekkeket, melyek teljesen más környezetben másfajta tereprészen - egyébként nem 20-30, hanem - egymástól 60 m-re voltak. Értelemszerűen a térképi ábrázolás sem egyezhetett meg, nem beszélve arról, hogy a felvezető térképen a pontmegnevezés is rajta volt, és elég nehéz összetéveszteni egy több tíz négyzetméteres dagonyát egy alig három ponttal ábrázolható szárazárokkal. Amikor mindezzel szembesítették, akkor még röhögött is rajta. Csoda-e, hogy elgurult a gyógyszer, és egy méretes taslit kapott a tarkójára. Ha ebből fegyelmi ügy lesz, akkor legfeljebb abban marasztalható el a fegyelmező, hogy nem legalább két marha nagy fülessel jutalmazta a delikvenst. Csak megjegyzés képpen említem, hogy azért volt azonos a két pont kódja, hogy a két futam közötti időben a hősünk számára az átrakás minél egyszerűbb legyen.

Nyilván voltak nem mentegethető hibák, sajnos nagyobbnak bizonyult a bevállalt feladat, mint a teljesítő ezirányú kapacitása. Tanulság mindannyiunk számára, hogy nem elég a 40 éves tájfutói rutin (és az önbizalom) kellő mértékű rendezői rutin nélkül. Ha ő úgy gondolja, majd elnézést kér érte, és igyekszik jóvátenni a hibákat,... már amennyiben ez egyáltalán lehetséges.

Van még itt egy dolog, amire reagálnék, ez pedig a frissítők ügye. Az első futamnál kihelyezett két "kannának" alapjában elegendőnek kellett volna lennie, és igazából elég is volt, hiszen mikor egyik kifogyott, már mentem, és telire cseréltem. A takarékosságra vonatkozó kiszólás természetesen elég szerencsétlen volt, alapjában felesleges. Bár megjegyzem, a versenyértesítő tartalmazta, hogy mindenki használja a saját poharát. Volt ilyen már más versenyeken is, nem újdonság. Jó, a parkoló ugyan messze volt a befutótól, de a pohártartó a rajtba indulás előtt is kint volt már.
A második futam kihelyezett céljánál - a nagy melegre való tekintettel - valóban célszerű lett volna frissítőt adni, de az 1100 m-re való kézi kiszállítás nem lett volna megoldható, a járművel való megközelítést pedig méretes kidől fák akadályozták. Így aztán az értesítőbe se került be az ottani frissítés lehetősége.

Visszatérve még arra a bizonyos "fizikai kontaktusra", én csak azon csodálkozom, hogy ennyivel megúszta. Mi, akik a versenyt megelőző fél évben a sportág és a versenyzők iránti tiszteletből a lelkünket is kitettük a sikeres megrendezés érdekében egy fillér várható haszon nélkül, hadd háborodjunk már fel azon, ha valaki puszta trehányságból lerombolja az addigi munkánkat.

Jah, és még valami, ami az én bűnömül róható fel: annak a bizonyos bányakijáratnak a "letakarása". Alapjában nem gondoltam, hogy kijárási lehetőséget kéne adni azon az útvonalon. Bár én a javítás ideje alatt ott kijutottam, de verseny útvonalként kockázatosnak ítéltem. Ha használni akartam volna, akkor a felső bányaudvarba is raktam volna pontot, vagy egyenesen a kijáratra rakhattam volna. Én ezt nem vállaltam be, és utólag sem gondolom, hogy kellett volna.

Üdvözlettel:  Tüskés Gyuri 


A levél írója későbbi levelében megkért hogy lehetőleg ne látogassam az általa rendezett versenyeket. 

Véleményem szerint ezeket az embereket nem szabad bajnoki, országos versenyek rendezőjeként a versenyek közelébe sem engedni,  az egész magyar tájfutásnak komoly károkat okoznak.
 
Azok az MTFSZ tagok, akik megszavazták, hogy az elhalasztott OB rendezője országos versenyt vagy jövőre diákolimpiát rendezzen, szintén gondolkozzanak el azon, hogy jól tették e a dolgukat, amikor ezt a pályázatot támogatták a VHS pályázatával szemben.

A fegyelmi bizottság a hét végén a fizikai kontaktus elkövetőjét - egy év eltiltásra, egy évre felfüggesztve - ítélte! Nevetni volna kedvem, de ezen nem tudok!

Egei Tamás           

> 2022. szept. 20. dátummal, 20:45 időpontban Kelemen János <kelemen.janos111 at t-online.hu> írta:
> 
> Sziasztok,
> 
> Elszámoltam tízig, hagytam egy kis hatásszünetet is (közel egy nap), várva arra, hogy kinél veri ki a biztosítékot a szövetség levele.
> 
> Láthatóan eleddig senkiét, padig nagyobb horderejű a probléma, mint a cellux ragasztó vagy a kőszegi versenyen túl közel került pontok esetei.
> 
> A szövetséget, ilyen magas rangú versenyen a rezsi(m)biztos, azaz az ellenőrző bíró képviseli. A Versenyszervezési Terv-ben minden eseményt, határidőkkel rögzítenek.
> 
> Szent és sérthetetlen, alkalmanként átdolgozzák. A várható problémára egy versenyzőtársunk már július vége felé figyelmeztetett. Kapott hideget-meleget. Most meg kellene követni.
> 
> Igen, a "stadionjainkat" minden évben fel kell építeni, nem is keveset. Ezúton kérném a szövetséget, hogy a junior válogatott őszi portugáliai VB utazására szervezett gyűjtés, tervezett összegén felüli részt, fordítsa a leendő térképjavítók oktatására, képzésére. + még tegyetek/tegyenek hozzá. Én a tapasztalatommal, egyre kevesebb idővel, csökkenő energiával tudom ezt a munkát segíteni. Higgyétek el, ez is sokat jelenthet.
> 
> Tehát beszéljük ki a problémát és ne seperjük a szőnyeg alá.
> 
> Üdv
> 
> Janó
> 
> Ui: holnap lejár a támogatási határidő: https://www.e-nevezes.hu/hu/esemeny/show/384
> 
> 2022.09.19. 21:58 keltezéssel, MTFSZ iroda írta:
>> Térkép nélkül sajnos nincs verseny sem!
>> Az MTFSz a probléma valódi súlyosságával 4 napja szembesült.
> 
> _______________________________________________
> Tajfutas mailing list
> Tajfutas at lazarus.elte.hu
> http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas

--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20220920/f40616cb/attachment.html>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról