[Tajfutas] Versenyfutam Esztergomban vasárnap - nem szokványos

Dr. Károlyi Gyula gyula.karolyi at ttk.elte.hu
2022. Sze. 5., H, 14:34:04 CEST


Kedves Csokis,

Te csak ne beszélj, mert szerintem
Benned van egy (egyelöre még nem tiltott)
lendkerék ??
Zsül
________________________________
Feladó: Tajfutas <tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu>, meghatalmazó: csokis3 <csokis2 at gmail.com>
Elküldve: 2022. szeptember 5., hétfő 14:28
Címzett: lazarus <tajfutas at lazarus.elte.hu>
Tárgy: Re: [Tajfutas] Versenyfutam Esztergomban vasárnap - nem szokványos

Sziasztok!

Ahogy Mozsár mondja mindig: egy -szó szerint- súlyozott hendikep nagyot lendítene a Br mezőny egy részének eredményességén. :-) De ha viccen kívül, komolyan végiggondolom az egészet, akkor nekem a 163 centis testmagasságommal és 18 centis súlypontemelkedésemmel járna egy külön kategória a kosarasoknál, vagy a magasugróknál? Kárpáti Gyurikának sem szóltak időben, hogy 165 centisen nem kéne egy medencében pancsolnia a két méteres, száz kilós pasikkal, így háromszoros olimpiai bajnok lett.
Úgysem az éremért, díjért futunk. Aki odamegy, tudja, mire számíthat. Hic Rhodus, hic salta!

Üdv: Csokis

Guttmann Zoltán <c-sport at silva.hu<mailto:c-sport at silva.hu>> (időpont: 2022. szept. 5., H, 11:38) ezt írta:

Szia András,köszönöm, hogy reagáltál, bíztam benned is.

Szóval van egy filozófia megközelítése is a dolognak a statisztikai megközelítésén túl. Mégpedig, hogy akarok-e kedvezni a szenioroknak azért mert ők kevesebbet edzenek?

A válaszom nem.

Én is szenior vagyok és nem edzek eleget ahhoz, hogy azt érezzem, koromhoz képest én is Bujdosó Zoli vagy Bakó áron vagyok a teljesítményemben, esetleg Usain Bolt – hát ahhoz többet kellene edzenem. De példaként ott van Gajdos Tomi aki keményen edz és 65-ö korosztály és lehet, hogy ő a négyperces győztes időhöz képest simán jobbat fut mint a táblázatban szereplő 5:24 mert kinézem belőle. Egyébként az ő eredménye adta statisztikai mintában az egyik értéket.

Amikor hasonlítok teljesítményeket akkor csak a kort, a fiziológiailag változáson átesést kell modellezni mert az edzettség adja az eredményességet, ha plusz hendikepet adok a szenioroknak mert kevesebbet tudnak, akarnak edzeni akkor azt nem érzem korrektnek sem a fiatalokkal szemben sem az elitekkel szemben.A WMOC hosszú távja azért nem elégséges a mintavételhez vagy a hasonlításhoz mert ott nincsenek hozzárendelhető 21Elit futók eredményei.Ha lenne olyan egykategóriás futás ahol (pl nyílt futam ) ahol mindenki részt vesz és a 12 éves az elit futó és a 65 korosztály együtt azonos pályán fut az már összehasonlítási alap, bár hozzá kell tenni a tájékozódással egybekötött futás szellemi sport is és akkor nehogy már akinek gyengébb a térábrázolási/érzékelési képessége vagy a IQ száma, vagy az akármilyen a tájékozódásban előnyt jelentő képessége/adottsága nincs meg az hendikeppel indul. Pont azt akarjuk megtudni, hogy a képességek/adottságok = tehetség mellett az edzettség azaz a beleölt munka együttesen korosztálytól, nemtől függetlenül adjon ki egy eredményességi sorrendet.a matematikai modelleken lehetne finomítgatni objektív korrekciós tényezőkkel amit érdemes figyelembe venni. Az edzettség pont nem az mert azt akarjuk mérni az új eljárással.Guttmann Zoli

multiNavigátor futók, terepfutók boltja – Népliget<https://www.multinavigator.hu/cikk.php?id=511>From: Andras Zempleni [mailto:zempleniandras at gmail.com<mailto:zempleniandras at gmail.com>]
Sent: Monday, September 5, 2022 8:48 AM
To: Guttmann Zoltán <c-sport at silva.hu<mailto:c-sport at silva.hu>>
Cc: lazarus <tajfutas at lazarus.elte.hu<mailto:tajfutas at lazarus.elte.hu>>
Subject: Re: [Tajfutas] Versenyfutam Esztergomban vasárnap - nem szokványosSzia, Zoli!

Mint matematikus/statisztikus megszólítva éreztem magam a leveledben.

Az ötlet a korrekcióval tetszik, de az ahogy kiviteleznéd az szerintem nem reális, legalábbis a szenioroknál. A legjobb fiatalok rendszeresen, keményen edzenek, ők talán arányaiban mérhetőek a legjobbakhoz (azaz mondhatjuk, hogy a korosztályos tájfutó mezőny legjobbja kb ugyanannyiszor fut többet, mint a korosztályos rekord, függetlenül az életkortól). De abban biztos vagyok, hogy a szenioroknál jobban kinyílik az olló. Aki az F60-as atlétikai rekordot futja, az biztos, hogy egész életében folytatta (a maga szintjén) az edzést, és jó eséllyel már fiatal korában is a csúcson volt. A mi szenior mezőnyünkben ez sokkal kevésbé jellemző szerintem. Azaz valami más mérőszám jobb lenne. Arra gondoltam, hogy meg kellene nézni egy szintes (mert az is egy lényeges faktor itt, amire az atlétikai rekordok szintén nem adnak információt), de technikailag viszonylag egyszerű terepen rendezett tájfutó bajnokságon a győztes időket km-re vetítve, korosztályonként. Ezek változása az életkor és a nem függvényében adhatna reálisabb szorzókat. Erre egy ötlet lehetne a 2021-es WMOC hosszútávja.

Üdv., sok sikert a szervezéshez:

András

On Sun, Sep 4, 2022 at 10:16 PM Guttmann Zoltán <c-sport at silva.hu<mailto:c-sport at silva.hu>> wrote:

Sziasztok,eszmecserének indítva írom ezt a levelet.A lényeg, egy nem szokványos és szerintem izgalmas versenyfutamot hirdetek, a pontos versenykiírás hamarosan elérhető lesz és az előnevezés is.A futam egy egyszerű sprintfutás (ha már sprint OB a fő rendezvény), egy kis technikás tereppel azaz van egy szakasz 250m /44m szint majd egy szintfutást követően lejtő futás további kb. 200m /30m süllyedés majd utcai futás 400méter kis lejtéssel, ami összesen kb. 850-900m.Az biztos, hogy a vasárnapi versenynapon korlátozott idő lesz a verseny futam lebonyolítására és mondjuk félperces indítással is ha legalább 50 futó szeretne egymást követően rajtolni, akkor is 25 perc a futam lebonyolítása de figyelembe véve az első szakasz nem kis helyzeti energia növekményét nehéz olyan rajtsorrendet megalkotni ahol az erőviszonyok ( várható időeredmény) a monoton egyre csökkenő sorozat elemit adják ki. Azaz ne lehessen olyan, hogy bármelyik induló futó utoléri az első 250m-en az előtte startolót. A futás második vagy harmadik szakaszán már nincs ilyen probléma ott kényelmesen lehet előzni. Így legalább 1 perces rajtidő különbségek elvárhatók, vagy a nagyon gyorslábúak ha előtte egy kevésbé gyorslábú futó elindult akkor vár legalább 90 másodpercet, hogy futó előzése ne befolyásolja az eredményét. A futópálya egyirányú és nincs olyan természetes vagy mű akadály ami hátráltatná a haladást. Ami az akadályt jelentheti, a korosztályok és a felkészültség, ami futás közben az első két szakaszon történő előzés nehézsége.Ez a bevezető, ez inkább szervezésbeli megoldás, ami az eszmecserét indíthat az értékelés megoldása.

Nem tudhatom hányan lesznek akik bevállalják a megmérettetést és milyen korosztályok de, hogy mindenki érdekelt legyen az eredményességbe, hogy ne csak eredménylisták legyenek és mindenki-mindenkivel összemérhető lehessen, egy olyan értékelési algoritmust gondoltam ki, ahol a 14 éves leány és a 75 éves férfi futó is összemérhető legyen a fiatal 20 éves gyorslábú sprintkirály Bujdosó Zolival vagy Ormay Misivel.Készítettem egy táblázatot ahol minden futó időeredményét egy paraméter értékkel korrigálva összehasonlíthatóvá kívánom tenni bármelyik másik futó eredményével. Női / férfi és elit/korosztályok tartományokra bontva.A dilemma a következő volt. Ha egy ilyen rövidtávú technikás futást meghirdetek, akkor egyértelmű, hogy a gyorslábú fiatalokkal szemben a szeniorok és a nagyon fiatalok esélytelenek abszolút időben. Ha csinálok 32 korosztályt (fiú, lány és a tájfutásban is meglévő korosztálybontás ennyi kategória lenne) nagyon sokban nem lenne induló és sok kategória egy-egy kettő-kettő indulójának a díjazása egy ilyen futamra nem indokolt. Viszont jó lenen ha összemérhető lenne egy 14 éves lány futó eredménye a 16 éves éppen elmúlt Máramarosi Rita, a 20 éves Bujdosó Zoli a 30 éves Bakó Áron és a már szenior Zsebe Isti eredményével is. Mindegyik, mindegyikkel.Mit tudnék csinálni? Lesz egy futam és sok kategória papíron. A leggyorsabb férfi és női futó kap egy–egy ajándékot a többiek kézfogást és hosszú dögunalmas eredményhirdetést majd egy kis tombolát ahol kisorsolunk még néhány ajándékot de akkor a szerencse a faktor nem mindig jó helyre küldi az értékes vagy jópofa ajándékot.Ha viszont azt mondom, hogy lesz 1-2-3 helyezett abszolút mindenki értékes ajándékkal. Ahol a sorrendet időalapon egy valós eredményhalmaz sorrendje adja ahol az első a három ajándékból választ először, a második másodszor a maradék kettőből, a harmadiknak meg marad a harmadik ajándék. Akkor gyors eredményhirdetés, igazságosnak tűnő sorrend egymással összemérhető teljesítmény lehet. (a korosztályos eredmények később felkerülnek a netre, így a kategória dicsőség megmaradhat, de nem csinálunk celebritást)A paraméterértékek táblázata alább, és azt a következő módszertannal készítettem.Egymással mérhető eredmények csak az atlétikában összehasonlítható valamelyest objektíven.

A magyar atlétikai eredményeket tekintettem, országos csúcsokat 100 m, 200m, 400m, 800m, 1.500m, 3.000m, 5.000m, 10.000m, félmaraton és maraton eredményeket férfi női és korosztályos. Természetesen az atlétikában országos rekordok és országos bajnoki versenyeken minden korosztálynak minden táv nem létezik mert a fejlődést és a terhelhetőséget figyelembe veszik. De relatíve lehet az eredményeket hasonlítani és valamelyest lehet statisztikát készíteni. ( sajnos magyar atlétikában a rendelkezésre álló adatok nem tekinthetők reprezentatívnak, de egy induló paraméterezéshez fogadjuk el – szódával elmegy) Biztos vagyok benne, hogy egy amerikai vagy Britt eredményhalmazból jobban lehet építkezni egy ilyenre de ez most térben és időben nem történt még meg. (egy sport tudományi diplomamunka simán elképzelhető lenen belőle)Szóval ha az ötletemre van reakció, (vannak köztünk matekosok, vannak köztünk sport területén edző képzettségűek, és ezek közös halmaza is akár) érdekelne véleményetek.A futam meg lesz tartva, az értékelésre vonatozó ötletem kivitelezése kérdéses, hogy a mostani elképzelésem jó dolog-e vagy kevésbé. ( természetesen ha építő javaslatokat racionális érvekkel alátámasztva kapok akkor azt beépítem)

Aztán lehetséges, hogy ha kellő számú verseny futamot rendezek ilyen formalitású értékelésben akkor abból már lehet érdemleges statisztikát is készíteni finomítani a paramétertáblát és nem ördögtől való egy abszolút rangsor is akár tájfutásban.jöhet minden észrevétel.kategória

paraméter érték

fiú/férfi

leány/női

Felnőtt /U12

0,755:205:58

Felnőtt /U14

0,85:005:36

Felnőtt /U16

0,854:425:16

Felnőtt /U18

0,954:134:43

felnőtt /U20

0,9754:064:36

Női /férfi arány

0,894:004:28

Felnőtt /S35

0,974:074:37

Felnőtt /S40

0,954:134:43

Felnőtt /S45

0,9254:194:51

Felnőtt /S50

0,94:274:59

Felnőtt /S55

0,854:425:16

Felnőtt /S60

0,85:005:36

Felnőtt /S65

0,745:246:03

Felnőtt /S70

0,675:586:41

Felnőtt /S75

0,557:168:09magyarázat: 4 perc 00 másodperces felnőtt férfi elit futás a női elitnél 4:28-as eredményt feltételez és a korosztályok S szenior, U mint utánpótlás eredményarányok és időeredmények azonos értékű teljesítmény mellett.Üdv Guttmann Zoli

multiNavigátor futók, terepfutók boltja – Népliget<https://www.multinavigator.hu/cikk.php?id=511>

_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu<mailto:Tajfutas at lazarus.elte.hu>
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas

_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu<mailto:Tajfutas at lazarus.elte.hu>
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20220905/475d1731/attachment.html>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról