[Tajfutas] 1970-1999 OB-k pályakitűzéseiről

Miksi-TIPO tipomiksi at chello.hu
2021. Feb. 21., V, 07:59:11 CET


Szia!

Óriási, megfizethetetlen munkát végeztél, az ilyet csak lelkesedésből lehet csinálni, köszönöm (azt hiszem) mindnyájunk nevében.

Miksi/TIPO TKE

 

From: Tajfutas [mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu] On Behalf Of Szieberth Péter
Sent: Sunday, February 21, 2021 1:18 AM
To: levlista
Subject: [Tajfutas] 1970-1999 OB-k pályakitűzéseiről

 

Sziasztok!

Pár napja elkészült és megnézhető az 1970 és 1999 közötti időszaknak nem csak az összes OB eredménye, ha nem a térképei is.

http://tajfutas.szieberth.hu/ob

A térképek egy részét az MTFSZ-ből (jegyzőkönyvek) de jelentősebb részét Tőletek kunyeráltam össze. Az alaptérképeket Hegedűs Ábeltól kaptam, amit 600 dpi-ben scanneltem, majd mint alaptérképre építettem föl mindegyik OB-t külön-külön, mint egy új versenyt. A legvégén az OCAD állományból a térképek 300 dpi-ben vannak visszabutítva.

További részletekkel, nem terhelnélek benneteket, viszont a OB- között találtam 2-öt amire felhívnám a figyelmeteket. Pályakitűzés szempontjából zseniális koncepciókra.

1) 1995 OCSB Jávorkút Pályakitűző : Zsigmond Tibor-Béres András

Tibor véleménye az, hogy sok próbálkozás ellenére, idehaza a váltóeredményeknél a nagymértékű farsta megoldások nem hozták meg a kellő eredményt. Elégséges megoldás a motala. 1995 OCSB ezen elvek alapján készült.

A verseny során pillangó megoldással a versenyzők külön kis pályarészeket futottak. Rajtvonalról indulva  kis köröket teljesítettek, közben áthaladtak a rajt-cél vonalon. Így teljesült, hogy rajtlista alapján az egymás követő versenyzők más-más pályaszakaszra kezdtek, viszont mindenki egy és ugyanazt a pályát futotta.

Ezért az eredménylistát változtatnom kell (majd!!!), hiszen "egy" egyéni eredménylista van csupán. (F21E a térképnél hiba van: a rajtból indulnak a rész pályák)

2) 1997 OCSB Sátormagas Pályakitűző: Sőtér János

A verseny a rajttól nem messze volt (mint látható a térképeken). A verseny során a kategóriák egymás után indultak. Pl. a F20 esetén az első kör után ugyanazon a pályán N14 futott. Eközben az N20 befejezte az indulást és a célon átfutó F20 mezőny a N20 azonos pályám futott a 2. körében. Azonos pályán egymás után indultak: N21E-F18E;  N18E-F16E; 

A F21E kapcsolatban vélelmezem, hogy a 2 kör azonos volt a F14 pályáival akik addig már elrajtoltak. Nem sikerült egyetlen térképet sem szereznem F14 mezőnyből, így nem tudhatom, hogy az F21  4 pályájából melyik 3-at futotta az F14 mezőny.

Sőtér János képes a megtréfálásra. 1992 OVB esetén csak futók vannak feltüntetve az eredménylistában, így nem tudható ki melyik pályán futott. Ezért a térképek felrakására a honlapra megoldást kell találni, mert a térkép adott pálya mellé kerülnek. Ebben az esetben az nincs. A F21E (16 variáció) sok esetben a hiányzó symbol ellenére is "összeraktam", mert a meglévő symbol alapján ki lehetett következtetni a variációkat. Ez jó hangzik, más pályakombinációs esetben használtam is könnyedén, sok pálya úgy került feltéve, hogy AA-BB-CC pályák első és második variációját megkaptam és így nem volt szükség az összes térképre. Így sikerült rekonstruálnom a hiányzó térképek ellenére a pályák jelentős részét. Visszatérve 1992 OVB F21E -ben sehogyan nem állt össze a kép. Lantos Zoli térképe adta a megoldást, akitől megkaptam a symbolt is. Az Ő térképe "0" sorszámú volt. "O" variációból kiindulás egy áttörés volt. Hiába van meg minden variáció ebben az esetben, több variációhoz nem sikerült személyt találnom.

Többszörösen köszönném mindazoknak, akik segítettek a térképek összegyűjtésében. Ha van mód és láttok egy ismerőst-barátot akinél nincs "pálya" feltüntetve az eredménye mellett, kérlek kérdezzetek rá a versenytérképére és juttassátok el hozzám ha előkerülne. Úgy számítom, hogy közel 500 térkép-pálya még nem sikerült megszereznem.  Rengeteg térkép viszont meg van a segítségetekkel!!!

Azt írtam, hogy folytatom tovább az eredménylistát és most a 2007 utolsó OB dolgozom fel. Azt viszont még nem írtam, hogy több éve meg van a szakosztályi bajnoki pont rangsorom. Ennek is készül majd egy megtekinthetősége. Kezdetben az ifi bajnoki pontokat elosztották 2-vel. Feldolgozói szabadságommal élve én a 7-5-4-3-2-1 számoltam. Az akkori készítőknek nem volt rálátási lehetőségük a későbbi időszak rendszerére. Készítettem ezen kívül egy (1999-ig) egy örökrangsort. Ebben összesítettem az 1970-tól az összes OB pontját a szakosztályoknak. Boxi (Bozán György az első felnőtt férfi ONEB győztes) útmutatása szerint, egy szakosztály-egyesület eredménye csak jogutód esetén vonhatók össze. Én ilyent nem találtam. Most (joggal) szárnyaló Szpari eredményét ha eltekintünk a folyamatos névváltozásoktól, akkor is 1999-ig messze elmarad a vezető PVSK mögött. 

Készítettem egy másik rangsort 1999-ig ami az igazságosság elve alapján azt vizsgáltam, hogy megszerezhető bajnoki pontokból adott szakosztály mennyit szerzett egy OB-n. Tudják az idősebbek, hogy a bajnoki rendszer folyamatosan változott. 1978-ban került először megrendezésre F-N 16(15) sem volt majd lett F-N 14, majd a lányok is 1999 indulhattak ÉOB-n. HOB először F21-N19 lett kiírva aztán ez is változott-kibővült stb,stb. Azért készítettem a listát, mert azt gondolom, hogy csalóka lehet nézni a régi bajnoki pontok számát, miközben a bajnoki rendszer kibővült-változott. Arányszámos megoldás képet ad(hat) a szakosztályi eredményességre.

Szieberth P. 

--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20210221/d88dc298/attachment.html>


More information about the Tajfutas mailing list