[Tajfutas] rendezői felelősség extrém időjárás esetén

Pap Attila papattila at petrolterv.hu
2019. Jún. 24., H, 23:50:58 CEST


Sziasztok!

Nem tájfutóként, hanem villámvédelemmel foglalkozó tervezőként...a statisztika a verseny, pontosabban az időpont ellen dolgozik. A zivatarok 98%-a a nyári hónapokra esik ebből is a június a legrosszabb. Tehát annak az esélye, hogy vihar lesz egy júniusi szombat este, elég magas. Azt sem értem feltétlenül, hogy miért június a kiválasztott hónap...ilyenkor a legrövidebbek az éjszakák ami ugye elengedhetetlen egy ÉOB-hoz. Egy dátum áthelyezéssel a zivataros éjszakák esélye is kisebb lenne és a nullidőt is korábbra lehet hozni. Eretnek dolog pl. szeptemberben ÉOB-t rendezni?
A verseny törlésére egy gondolat...a legtöbb sportágban az eső nem, de a villámlás ok a verseny elhalasztására. Sajnos egy utolsó pillanatban lefújt verseny senkinek sem jó... sem a rendezőknek sem a versenyzöknek, de végülis is ez egy szabadtéri rendezvény, a létszám és a területi érintettség okán ugyanúgy vonatkoznak rá a releváns jogszabályok. Tehát az, hogy mindenki saját felelősségére indul az csak fél igazság ugyanis a versenyzők nincsenek megfelelően tájékoztatva a kockázat mértékéről és maga a versenyt kiszolgáló infrastruktúra is növeli az esetleges villám okozta sérülés kockázatát. De...nem vagyok jogász.

Üdv,

PA


Az iPhone-omról küldve

2019. jún. 24. dátummal, 11:58 időpontban <varsanyi.attila1 at chello.hu> <varsanyi.attila1 at chello.hu> írta:

> Sziasztok!
> 
> Vitaindítónak és elgondolkodásra okot adó felvetést szeretnék az alábbiakban írni (éjszakai OB-n tapasztalt) az időjárás extremitása kapcsán, a rendezői felelősségről:
> 
> Tudom, e levlistát elsősorban idősebb minden hájjal megkent, sok versenyt és időjárást megélt tájfutók olvassák, akik azt fogják mondani felvetésemre: „a tájfutás nem teremsportág” és „mindenki saját felelősségére versenyez” és sorolni fogják saját megélt versenytapasztalatukat a múltból.
> Mégis felvetem a rendezők felelősségét olyan extrém (időjárási) esetekben, mint most volt tapasztalható egy éjszakai verseny alakalmával (hosszantartó szakadó eső, villámok csapkodása)!
> 
> Hol van az az ésszerű határ, amikor még felelősséggel kiengedheti a rendezőség a versenyzőket az erdőbe?
> Tudja-e a versenyző, hogy mire vállalkozik?
> Tudja-e a rendező a felelősségének mértékét, súlyát, döntéseinek következményét?
> Ki nevesíthető a rendezők közül felelősnek? Elnök? Ellenőrzőbíró?
> Megfelelően szabályozott-e ez a terület a szövetség részéről?
> Van-e jogi védettsége a rendezőknek?
> Meddig sport (családi sport) a tájfutás és mikor válik életveszélyes extrém sporttá?
> Hagyható-e, hogy extrém sport legyen a tájfutás?
> 
> A versenyzőt a rendező egy olyan területre engedi (küldi?) ki, amiről a versenyzőnek nincs – nem lehet – előzetes információja. A felmerülő veszélyekről az adott információ birtokában a rendezők vannak, hiszen ők ismerik a terep, terület adottságait – nyilván más a helyzet egy sík vidéken (bár ott is mocsarak, tavak képződhetnek), mint egy sziklákkal borított nagyon meredek oldalakkal bíró, bozótos, patakokkal teli területen, ahol egy-egy esőzés nagyon komoly életveszélyes szituációt teremthet, de egy jelentős szélvihar is okozhat bizonyos területeken életveszélyes eseteket (mindez párosítva egy éjszakai sötétséggel).
> 
> Kinek a felelőssége megítélni azt, hogy emberek (gyerekek) kiengedhetők-e abban a szituációban, abban az időjárási körülményben, arra a területre(?) …. és a felelős valóban érzi-e a felelősségét? Tudja-e, hogy milyen súlyú döntést kell meghoznia, a döntésének milyen következményei vannak? Tudja-e, hogy egy súlyos baleset - ne adj isten halál esetén -, őt mint rendezőt milyen büntetőjogi felelősség terheli?
> Sokan a rendezői felelősséget elhárítják a fentiekben dőlt betűkkel írt gondolatokkal „ mindenki saját felelősségére versenyez”…. Csakhogy ez nem így van! Egy bíróságot az nem fogja érdekelni egy haláleset kapcsán, hogy a rendező úgy védekezik: „ja… bocs… minek ment ki az a hülye az erdőbe, amikor ömlött az eső… mindenki saját felelősségére versenyez…” A bíróság bűnösöket fog keresni és ilyen gyenge érveket el fog söpörni egy jó ügyvéd - /magán tapasztalat: egészségügyben dolgozom és sajnos látok egészségügyi pereket, ahol szinte tökéletes védelme volt/van adott kórháznak, orvosnak és mégis szinte mindig a beteg (az ügyvéd) nyer…/
> 
> A versenyző nincs birtokában - a rajthoz állásakor - minden információnak a ráváró extremitásokról.
> Hogy tud felelősséggel dönteni egy versenylázban égő rajthoz álló, amikor viszi magával a „csorda” (látja, hogy többen már bevállalták a rajtból kiindulást).
> Hogy várható el egy 15-16 éves kamasztól, aki már csak a buli kedvéért is vállal felelőtlen kihívásokat, hogy felelősen döntsön? pl: egy megáradó patakon történő átkelés megfontolása más 35-40 évesen és más 16-18 évesen.
> 
> Aki régóta tájfutó és erdőjáró az nagyon jól tudja, hogy milyen rendkívüli események lehetnek erdeinkben!
> 
> A veszélyre felhívni a figyelmet, illetve a veszély elkerülést kezdeményezni (a versenyzőket nem kiengedni az erdőbe) a rendezők felelőssége!
> 
> Tegnap átolvastam a versenyszabályzatunkat, SzMSz-t, egyéb szabályzatokat, iránymutatásokat, hogy van-e benne valódi útmutatás ilyen esetekre. Nem találtam ilyent. A versenyelnök jogai közt szerepel arra utalás, hogy csökkentheti a pályák hosszát, vagy beszüntetheti a versenyt, de iránymutatás arra, hogy ezt mikor kell megtenni az nincs és arra sincs leírás, hogy milyen büntetőjogi következmények lehetnek. /MTFSZ honlapon látható több iránymutatás is, talán e terület is megérne néhány gondolatot…/
> 
> A versenyrendezőség ellenérdekelt a verseny elhalasztásában – kivonultak, felvezettek, készültek, stb – még egyszer ezt megtenni nagyon macerás.
> Szerintem az ellenőrzőbírónak ezen szituáció megítélésében nagyon komoly szerepe van!
> Felelősen gondolkoznak-e az ellenőrzőbírók és mernek-e úgy dönteni (akár az elnökkel szemben), hogy a versenyzőket nem engedik ki a terepre?
> 
> A felelősség – esetleges bíróság előtti felelősség – szerintem nincs tisztázva. Versenyelnök? Ellenőrzőbíró? Ezt szabályozni kellene! Esetleg a versenyelnök a bíróságon is mindenért felelős?
> 
> 
> A mostani ÉOB után felnőtt – sokat próbált, válogatott – versenyzőknek (is) a nagy hegy oldalában „halálközeli élménye” volt – szavaikat idézve: „folyt a hegy szembe velem”, „ha egyszer felérek a tetőre, akkor mindent túlélek”; „egy életre szóló élmény volt” stb…
> 
> Ilyen extrém időjárás bármikor előfordulhat – mint látjuk egyre gyakrabban -, de a mai időjáráselőrejelzések alapján szinte perce pontosan és a helyet is pontosan lokalizálva megmondható milyen szintű vihar van/várható. Előre „tervezhető” az időjárás, fel lehet belőle készülni.
> 
> Meddig csak sportolunk és mikortól extrém sportolunk? Tudjuk-e, hogy extrém sportra vállalkozunk?
> 
> 
> Kb ennyi vita indítónak… Még egyszer írásom lényege:
> Szabályozva van-e megfelelően a rendezői felelősség, illetve a rendező tudatában van-e felelősségének mértékével, következményeivel egy-egy extrém időjárási helyzet kapcsán?
> 
> Sok-sok okos jogász van köreinkben, kérlek adjatok útmutatást a rendezőknek (szövetségnek)!
> 
> Üdvözlettel:
> 
> Varsányi Attila 
> _______________________________________________
> Tajfutas mailing list
> Tajfutas at lazarus.elte.hu
> http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20190624/75098562/attachment.html>


More information about the Tajfutas mailing list