[Tajfutas] rendezői felelősség extrém időjárás esetén

dr. JANKÓ Tamás jankot at t-online.hu
2019. Jún. 24., H, 12:46:02 CEST


Én egy réten villámok között szaladgálni is elég extrém dolognak tartok, ahol én vagyok a legmagasabb tereptárgy közel és távol.

Szerdán a gödöllői parkban is nagyon belehúztam, hogy mielőbb elérjem a fás részt, amikor egy réten futottam keresztül, és valahol a közelben lecsapott egy villám…

T

 

From: Tajfutas [mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu] On Behalf Of miklos mets
Sent: Monday, June 24, 2019 12:41 PM
To: Varsányi Attila <varsanyi.attila1 at chello.hu>
Cc: tájfutó lista <tajfutas at lazarus.elte.hu>
Subject: Re: [Tajfutas] rendezői felelősség extrém időjárás esetén

 

Találkoztam olyan kiírással (MTBO) amiben vastag betűkkel ki volt emelve : "A versenyt minden időjárási körülmény között megrendezzük" szerintem ezzel egyértelműen átkerült a döntés a résztvevők, edzők hatáskörébe. 

Egyetértek Danival, az hogy esik és sötét van, még nem exrém-nekünk.

Van akinek már az is extrém kaland ha szombat délelőtt a Normafánál letér a jelzett turistaútról, vagy egy meleg alföldi verseny annyira extrém, hogy érdemesnek tartja erről cikket írni :-)

 

egyébként szerintem ez olyan mint a záptojás. Amíg az ember mérlegel, ez az-e vagy nem, addig nem az. Amikor el kell halasztani egy rajtot vagy versenyt, ott nincs kérdés, pl 50 cm magas hömpölygő víz a célterületen :-)

MM

 

<varsanyi.attila1 at chello.hu <mailto:varsanyi.attila1 at chello.hu> > ezt írta (időpont: 2019. jún. 24., H, 11:58):

Sziasztok!

 

Vitaindítónak és elgondolkodásra okot adó felvetést szeretnék az alábbiakban írni (éjszakai OB-n tapasztalt) az időjárás extremitása kapcsán, a rendezői felelősségről:

 

Tudom, e levlistát elsősorban idősebb minden hájjal megkent, sok versenyt és időjárást megélt tájfutók olvassák, akik azt fogják mondani felvetésemre: „a tájfutás nem teremsportág” és „mindenki saját felelősségére versenyez” és sorolni fogják saját megélt versenytapasztalatukat a múltból.

Mégis felvetem a rendezők felelősségét olyan extrém (időjárási) esetekben, mint most volt tapasztalható egy éjszakai verseny alakalmával (hosszantartó szakadó eső, villámok csapkodása)!

 

Hol van az az ésszerű határ, amikor még felelősséggel kiengedheti a rendezőség a versenyzőket az erdőbe? 

Tudja-e a versenyző, hogy mire vállalkozik?

Tudja-e a rendező a felelősségének mértékét, súlyát, döntéseinek következményét?

Ki nevesíthető a rendezők közül felelősnek? Elnök? Ellenőrzőbíró?

Megfelelően szabályozott-e ez a terület a szövetség részéről?

Van-e jogi védettsége a rendezőknek?

Meddig sport (családi sport) a tájfutás és mikor válik életveszélyes extrém sporttá? 

Hagyható-e, hogy extrém sport legyen a tájfutás?

 

A versenyzőt a rendező egy olyan területre engedi (küldi?) ki, amiről a versenyzőnek nincs – nem lehet – előzetes információja. A felmerülő veszélyekről az adott információ birtokában a rendezők vannak, hiszen ők ismerik a terep, terület adottságait – nyilván más a helyzet egy sík vidéken (bár ott is mocsarak, tavak képződhetnek), mint egy sziklákkal borított nagyon meredek oldalakkal bíró, bozótos, patakokkal teli területen, ahol egy-egy esőzés nagyon komoly életveszélyes szituációt teremthet, de egy jelentős szélvihar is okozhat bizonyos területeken életveszélyes eseteket (mindez párosítva egy éjszakai sötétséggel).

 

Kinek a felelőssége megítélni azt, hogy emberek (gyerekek) kiengedhetők-e abban a szituációban, abban az időjárási körülményben, arra a területre(?) …. és a felelős valóban érzi-e a felelősségét? Tudja-e, hogy milyen súlyú döntést kell meghoznia, a döntésének milyen következményei vannak? Tudja-e, hogy egy súlyos baleset - ne adj isten halál esetén -, őt mint rendezőt milyen büntetőjogi felelősség terheli? 

Sokan a rendezői felelősséget elhárítják a fentiekben dőlt betűkkel írt gondolatokkal „ mindenki saját felelősségére versenyez”…. Csakhogy ez nem így van! Egy bíróságot az nem fogja érdekelni egy haláleset kapcsán, hogy a rendező úgy védekezik:  „ja… bocs… minek ment ki az a hülye az erdőbe, amikor ömlött az eső… mindenki saját felelősségére versenyez…” A bíróság bűnösöket fog keresni és ilyen gyenge érveket el fog söpörni egy jó ügyvéd  - /magán tapasztalat: egészségügyben dolgozom és sajnos látok egészségügyi pereket, ahol szinte tökéletes védelme volt/van adott kórháznak, orvosnak és mégis szinte mindig a beteg (az ügyvéd) nyer…/

 

A versenyző nincs birtokában - a rajthoz állásakor - minden információnak a ráváró extremitásokról. 

Hogy tud felelősséggel dönteni egy versenylázban égő rajthoz álló, amikor viszi magával a „csorda” (látja, hogy többen már bevállalták a rajtból kiindulást).

Hogy várható el egy 15-16 éves kamasztól, aki már csak a buli kedvéért is vállal felelőtlen kihívásokat, hogy felelősen döntsön? pl: egy megáradó patakon történő átkelés megfontolása más 35-40 évesen és más 16-18 évesen. 

 

Aki régóta tájfutó és erdőjáró az nagyon jól tudja, hogy milyen rendkívüli események lehetnek erdeinkben!

 

A veszélyre felhívni a figyelmet, illetve a veszély elkerülést kezdeményezni (a versenyzőket nem kiengedni az erdőbe) a rendezők felelőssége!

 

Tegnap átolvastam a versenyszabályzatunkat, SzMSz-t, egyéb szabályzatokat, iránymutatásokat, hogy van-e benne valódi útmutatás ilyen esetekre. Nem találtam ilyent. A versenyelnök jogai közt szerepel arra utalás, hogy csökkentheti a pályák hosszát, vagy beszüntetheti a versenyt, de iránymutatás arra, hogy ezt mikor kell megtenni az nincs és arra sincs leírás, hogy milyen büntetőjogi következmények lehetnek. /MTFSZ honlapon látható több iránymutatás is, talán e terület is megérne néhány gondolatot…/

 

A versenyrendezőség ellenérdekelt a verseny elhalasztásában – kivonultak, felvezettek, készültek, stb – még egyszer ezt megtenni nagyon macerás. 

Szerintem az ellenőrzőbírónak ezen szituáció megítélésében nagyon komoly szerepe van!

Felelősen gondolkoznak-e az ellenőrzőbírók és mernek-e úgy dönteni (akár az elnökkel szemben), hogy a versenyzőket nem engedik ki a terepre?

 

A felelősség – esetleges bíróság előtti felelősség – szerintem nincs tisztázva. Versenyelnök? Ellenőrzőbíró? Ezt szabályozni kellene! Esetleg a versenyelnök a bíróságon is mindenért felelős?

 

 

A mostani ÉOB után felnőtt – sokat próbált, válogatott – versenyzőknek (is) a nagy hegy oldalában „halálközeli élménye” volt – szavaikat idézve: „folyt a hegy szembe velem”, „ha egyszer felérek a tetőre, akkor mindent túlélek”; „egy életre szóló élmény volt” stb…

 

Ilyen extrém időjárás bármikor előfordulhat – mint látjuk egyre gyakrabban -, de a mai időjáráselőrejelzések alapján szinte perce pontosan és a helyet is pontosan lokalizálva megmondható milyen szintű vihar van/várható. Előre „tervezhető” az időjárás, fel lehet belőle készülni.

 

Meddig csak sportolunk és mikortól extrém sportolunk? Tudjuk-e, hogy extrém sportra vállalkozunk?

 

 

Kb ennyi vita indítónak… Még egyszer írásom lényege: 

Szabályozva van-e megfelelően a rendezői felelősség, illetve a rendező tudatában van-e felelősségének mértékével, következményeivel egy-egy extrém időjárási helyzet kapcsán?

 

Sok-sok okos jogász van köreinkben, kérlek adjatok útmutatást a rendezőknek (szövetségnek)!

 

Üdvözlettel:

 

Varsányi Attila  

_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu <mailto:Tajfutas at lazarus.elte.hu> 
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas

--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20190624/4d0d51ef/attachment.html>


More information about the Tajfutas mailing list