Fontos események a Térképtudományi Tanszéken (2002)




XII. 11-15.
Jesús Reyes Valenciában résztvesz egy tanácskozáson, First General Meeting of the Socrates Thematic Network „European Education in Geodetic Engineering, Cartography and Surveying”. Az ELTE Térképtudományi Tanszék az első munkacsoport tevékenységében vesz részt (Undergraduated Education).

XI. 25-30.
Kovács Béla és Zentai László előadásokat, illetve órákat tart a Babes-Bolyai Egyetemen Kolozsváron és Gyergyószentmiklóson.

XI. 21.
Jesús Reyes PhD védése. - "Házi" diplomaosztó.

XI. 20.
A GIS-day eseményei a tanszéken.

XI. 15-17.
IOF Térképbizottsági ülés a tanszéken.

X. 25.
Megérkezik tanszékünkre a Vidar Atlas 40 Plus típusú nagyméretű szkenner.

X. 24.
Draskovits Zsuzsanna és Verebiné Fehér Katalin 30 éve dolgoznak az egyetemen.

X. 7.
A Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság Szakmatörténeti Bizottsága "Szakmatörténetünk jelen és jövője" címmel kerekasztalbeszélgetést rendezett.

IX. 23-25.
Török Zsolt Nürnbergben résztvett a 10. Coronelli szimpóziumon. Előadást tartott "Kogutowicz globes: some problems of national globe making in Hungary" címmel.

IX. 18.
Egy nemzetközi konferenciára hazánkba érkezett Jack Dangermond, az ESRI elnöke. Rektori hivatalában szakmai megbeszélést folytatott Klinghammer Istvánnal, a megbeszélésen részt vettek az ESRI Magyarország Kft. és a Térképtudományi Tanszék képviselői.

IX. 6.
Karsay Ferenc az egyetemi tanévnyitón Pro Universitate kitüntetést kap.

VIII. 21-25.
GEO2002: Magyar földtudományi szakemberek VI. világtalálkozója, Sopron.
Előadásaink:
Klinghammer István: A földrajzi szemléltetés korai története – Iskolai térképek, atlaszok, föld- és éggömbök az egykori magyar iskolákban
Török Zsolt: A térkép szerepe a regionális környezet- és természetvédelemben: a Tápió-vidék kartográfiai kommunikációjának térképszerkesztési tapasztalatai
Nemerkényi Zsombor: Magyar László szerepe a XIX. századi Afrika-kutatásban
José Jesús Reyes Nunez: Térképészeti alapismeretek oktatása a magyar és portugál általános iskolákban
Verebiné Fehér Katalin: Térképek a természet- és környezetvédelem szolgálatában (poszter).

Verebiné Fehér Katalin a "Kartográfia, földmérés, térinformatika" szekció vezetője és a találkozó egyik főszervezője.

VIII. 2-10.
Jesús Reyes Brazíliában.
Diamantina (Minas Gerais): Az ICA Cartography and Children bizottság és a brazíliai Cartografia paras escolares munkacsoportok éves találkozója
JR előadásai: "Teaching maps in Portuguese and Hungarian Elementary Schools", "Applying the Web to teach map concepts in Portuguese and Hungarian Elementary Schools"
Rio de Janeiro: "I Simpósio Ibero Americano de Cartografia para Crianca"
JR előadás: "Aprendiendo conceptos elementales en las escuelas elementares húngaras"

VII. 16.
A Geoadat Szolgáltató és Informatikai Kft. projektbemutatója tanszékünkön: "az EU területalapú mezőgazdasági támogatásainak ellenőrzésére szolgáló rendszer".

VII. 9.
A líbiai Petroleum Research Centre küldöttségének látogatása tanszékünkön Dr. Bourima A. Belgassem vezetésével.

VII. 2-7.
Az IOF (Nemzetközi Tájfutó Szövetség) kongresszusán Zentai Lászlót eddigi munkájáért az IOF bronzjelvényével tüntették ki és a következő ciklusra megbízták az IOF térképbizottság vezetésével.

VII. 3.
Tanszékünk vendége volt a török térképész szolgálat vezetője, Dursun Bak vezérőrnagy.

VI. 28.
Az MTA előadótermében a Nemzeti Tankönyvkiadó bemutatta a Bernek Ágnes szerkesztésében megjelent "A globális világ politikai földrajza" c. egyetemi tankönyvet. A könyv egyik szerzője Zentai László volt.

VI. 19.
Pődör Andrea PhD védése

VI. 12.
Juhász Péter okleveles térképészt és okleveles matematikust, doktorandusz hallgatónkat a Graphisoft Alapítvány a "Magyar matematikai oktatásáért" díjjal jutalmazta. Az alapítvány jeles tudósokból és vezető szakemberekből álló kuratóriuma már ötödik éve ezzel a díjjal ismeri el a tehetséggondozás terén nyújtott kiemelkedő teljesítményt.

V. 27-VI.2.
Zentai László Helsinkiben és Szentpéterváron résztvesz az ICA Oktatási és Képzési Bizottságának ülésén, illetve az Intercarto8 konferencián

V. 28-29.
A "Finn nemzeti atlasz 100 éve 1899-1999" kiállítás megnyitója (Országos Széchényi Könyvtár) és kapcsolódó szakmai rendezvény (Térképtudományi Tanszék)

V. 9.
Az Eötvös-napi ünnepségek keretében Spitzer Tamás a Kar kiváló hallgatója elismerést kapja

IV. 22.
Térképkiállítás nyílik a Magyar Állami Földtani Intézetben

IV. 4.
Megjelenik a Studia Cartologica 12. kötete

IV. 1.-VII. 31.
Guszlev Antal doktorandusz hallgató 4 hónapot tölt Hollandiában az Unigis Amsterdam (nemzetközi térinformatikai távoktatási szervezet) és az Intergraph European Headquarters közös ösztöndíjasaként.

III. 26-28.
VIII. Országos Felsőoktatási Környezettudományi Diákkonferencia Veszprémben. Biczó Dénes, 2001-ben végzett térképész hallgatónk a "Környezeti nevelés, környezet-egészségügy, öko-turizmus" szekcióban a "Budapest környezetvédelmi atlasza" c. dolgozatával II. díjat nyert.

III. 22.
Két térképkiállítás is nyílik az Országos Széchényi Könyvtárban:
Észt térképtörténet
Szép magyar térkép 2001

III. 21.
Elindul a mapper.elte.hu, a tanszék térképszervere, a DTA-200-zal

III. 20.
A Környezetfizikai Tanszékcsoport által rendezett tanácskozáson (A környezetfizika hozzájárulási lehetőségei a Vásárhelyi-tervhez) Zentai László "Folyók szabályozás előtti állapotának rekonstruálása régi térképek alapján" címmel tart előadást.

III. 19.
Az Osztrák Földrajzi Társaság, a Németországi Finn Intézet és az Osztrák Állami Levéltár rendezésében Bécsben megnyitották a finn nemzeti atlaszok 100 éves történetét bemutató kiállítást. Tanszékünket Klinghammer István és Verebiné Fehér Katalin képviselte.

III. 12.
A Nagy Gömb megérkezése

II. 21.- VII. 30.
Irás Krisztina és Medveczky Péter V. éves hallgatók a Portói Egyetem Földrajz Tanszékén töltik Erasmus-ösztöndíjas idejüket.

II. 19.
A Hungis Alapítvány Kuratóriumának ülése tanszékünkön.

II. 10-III. 2.
Nemerkényi Zsombor doktorandusz Lisszabonban folytat Magyar Lászlóval kapcsolatos kutatásokat.

I. 23.
Felfedezzük a webszerverünk feltörését, alig 24 óra elteltével a "fertőtlenített" gép újra elérhető.


Vissza a Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék kezdőlapjára!