A térképkészítés története
16.jpg - 22592 Bytes
Kb. 2000 évvel ezelőtt Augustus idejében.
A római katonamérnökök (finiter v. mensor) egyenesek és derékszögek meghatározására alkalmas műszerével, a gnomával utak kitűzését végzi.

3. A RÓMAI BIRODALOM TÉRKÉPÉSZETE

A hatalmas római birodalom államszervezete igényelte, gazdasága pedig lehetővé tette számos térkép létrehozását. Ezekről sok írásos feljegyzés maradt ránk, térkép azonban alig. Térképészetüket a gyakorlatias szellem hatotta át. Részletes térképeik voltak városokról és falvakról, úttérképeik szolgálták a városépítést, a kereskedelmet és a hadvezetést, és voltak világtérképeik, az akkor ismert világ áttekintésére. Művelőit agrimenzoroknak (földmérőnek), gromatikusnak ( a képen látható grómával dolgozónak) vagy decempedator-nak (rudas földmérőnek nevezték.
A grómát derékszögek kitűzésére használták, egy példánya Pompei ásatásakor került elő. Ilyen eszközzel tűzték ki a városok és katonai táborok szabályos derékszögű utcahálózatát, a kiosztásra kerülő telkek határvonalait, utak tengelyét, nagyobb épületek alapjait. Munkájuk eredményét fémbe vagy kőbe karcolva ábrázolták, esetleg pergamenre (kikészített bőrre) festették. Részletes térképeket készítettek az újonnan alapított városokról, erődítményekről és a megművelt falusi parcellákról. Másolatban maradt ránk egy római úttérkép ( az ún. Tabula Peutingeriana), amely a légiók, a kereskedők és a hírvivők útvonalait ábrázolta. A birodalomnak az egész Földközi-tengerre kiterjedő térképezése 25 év munkájával, AUGUSTUS császár uralkodása alatt lett kész. A munkálat irányítója hadvezére és "miniszter"-e , AGRIPPA, térképészei görögök voltak. Sajnálatosan, e térképszelvények nem , csak szűkszavú leírásuk maradt ránk.


1left.gif - 267 Bytes 1up.gif - 280 Bytes 1right.gif - 266 Bytes