2.1.1.4. A szerkesztési fázisok pontossága

  1. A térképkészítés szerkesztési fázisának hordozóanyaga valamilyen mérettartó műanyag alapú fólia. A PVC alapú Astralont, illetve a poliészter alapú Hostaphant összehasonlítva ebből a szempontból megállapítható az Astralon méretváltozását a hőmérséklet, míg a Hostaphanét a relatív páratartalom befolyásolja jelentősebben. A méretváltozás mértéke azonban mindkét fóliánál 1 °C hőmérséklet változás, illetve 1 % relatív páratartalom változás esetén is csak 10-5 nagyságrendű [56].
  2. A rajzolásból (karcolásból), illetve az esetleges fényképészeti kicsinyítésből adódó helyzeti pontatlanság ± 0.15-0.3 mm (1:25000-1:100000). Ennél kisebb méretarányban már alapvetően mások a szerkesztési eljárások s ezek másképpen hatnak a pontosságra.
  3. Komolyabb, nehezebben megfogható probléma a generalizálás hatása. A térképi méréseknél mindig feltehető a kérdés, mekkora befolyása van mérési eredményeinkre a térképi tartalom hét alapelv szerinti generalizáltságának [25].

2.2. ábra A generalizálás alapszabályai.

Az eddigi legaprólékosabb vizsgálatok a következő eredményekre vezettek [51]:

Természetesen bizonyos térképi elemekre az átlagosnál sokkal nagyobb hatással van a generalizálás, leginkább a vonalas elemek (szintvonalak, határok, partvonal, úthálózat) simulnak ki, rövidülnek a kisebb méretarányokban, mint erre majd látunk példát az elkövetkezőkben.
4bal.gif - 1.0 K 4fel.gif - 1.0 K 4jobb.gif - 1.0 K
© Zentai László


Vissza a Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék kezdőlapjára!