Vissza a honlap főmenüjére  
A TÉRKÉPEKRŐL...
  Újdonságok a honlapban
   
Előzmények Amit tanultok és annál többet... Más honlapok (linkek) Próbáld ki! (demók, 3D-modellek, stb) Térképhíradó Tanároknak...és diákoknak Játszva tanulj! Érdekességek
Különböző jelekkel ábrázolt települések.
2. ábra

A települések jelölése különböző módokon történhet: nagyobb méretarányú térképeken a nagy települések rajza igyekszik megközelítően visszaadni valódi körvonalát, míg a kisebb településeket csak egy jellel (általában egy körrel) lehet ugyanazon a térképen ábrázolni. (2. ábra)

Ugyanez vonatkozik a térképen olvasható nevekre is: vannak a földrajzi nevekkel kapcsolatban általános szabályok, amelyeket a térképészeknek be kell tartaniuk és amelyekről röviden beszélni fogunk a földrajzi nevekről szóló fejezetben. De ezen felül maguk a térképészek döntik el, milyen betűtipust és mekkora méretet használnak névíráskor.

Minden atlaszban, térképen más és más vonalakkal, színekkel ábrázolják az útvonalakat, vasutakat és közigazgatási határokat. Ábrázolásuk nagyon különbözhet egymástól, ami elsősorban a térképészek döntéseitől függ. (3. ábra) Azért fontos a jelmagyarázat a térképeken: segítségével megtudhatjuk, a térképen melyik jel mit jelent.

Közutak, vasutak, határok..
3. ábra

Merre böngészünk tovább? Következő téma Következő oldal Kezdő oldal Előző oldal