Vissza a honlap főmenüjére  
A TÉRKÉPEKRŐL...
  Újdonságok a honlapban
   
Előzmények Amit tanultok és annál többet... Más honlapok (linkek) Próbáld ki! (demók, 3D-modellek, stb) Térképhíradó Tanároknak...és diákoknak Játszva tanulj! Érdekességek

El tudsz képzelni egy térképet nevek nélkül? Ilyet mutatunk ezen az ábrán. (1-a. ábra)

Nevek nélküli térkép. Térkép nevekkel
1-a. ábra 1-b. ábra

Felismered-e, melyik területet ábrázolja? Valószínűleg hosszabb ideig kell nézned a térképet, mivel a rajta levő településeket, utakat, patakokat, stb rajzuk alapján kell azonosítanod. De mennyivel könnyebb, ha ugyanazon a térképrészleten szerepelnek a földrajzi nevek: elolvasásuk után már tudhatod, melyik területről van szó. (1-b. ábra)

Ez a példa rávilágít, mekkora jelentőségük van a földrajzi neveknek. De mit tekinthetünk földrajzi névnek? Egyszerűen: azokat a tulajdonneveket, amelyek térképeken szerepelnek. Ha egy kicsit pontosabb meghatározást akarunk adni, akkor az 1998-ban kiadott, " A földrajzi nevek helyesírása" című könyvből rövidítve idézhetünk: a földrajzi név olyan tulajdonnév, amelyet a földfelszín természetes (hegy, patak, stb) vagy mesterséges (csatorna, település, stb) részleteinek azonosítására használnak. Ez azt jelenti, hogy földrajzi névvel térképen is, de nem kizárólag térképen találkozhatunk. Ha egy útikönyvet olvasunk, a szövegben szereplő országok, tájak, városok, stb nevei szintén földrajzi nevek. Ettől függetlenül a leírásokat kiegészítő térképeken is szerepelhetnek ezek a földrajzi nevek.

Merre böngészünk tovább? Vissza az első témára Következő oldal Kezdő oldal Előző oldal