Vissza a honlap főmenüjére  
A TÉRKÉPEKRŐL...
  Újdonságok a honlapban
   
Előzmények Amit tanultok és annál többet... Más honlapok (linkek) Próbáld ki! (demók, 3D-modellek, stb) Térképhíradó Tanároknak...és diákoknak Játszva tanulj! Érdekességek
Magyarország állóvizei
3. ábra

Az állóvizeket teljes hosszában ugyanolyan vastagságú vonallal határoljuk. A vonal színe általában megegyezik a folyóvizek vonalának a színével. A kisebb állóvizeket a kék szín egy világosabb változatával töltik ki. (3. ábra)

A földrajzi térképeken a nagy óceánok és tengerek esetén alkalmazzák a domborzatábrázolásból ismert rétegszínezést. A vizek rétegszínezésének két fontos sajátossága van: csak a fehér (kékes-fehér) és a sötét kék közötti árnyalatokat alkalmazunk, illetve a mélyebb vízalatti területeket sötétebb árnyalattal kell ábrázolni. A partok felé haladva egyre világosabb árnyalatot használunk. (4. ábra) E színárnyalatok jelentését, ugyanúgy mint a domborzat esetén, a térkép jelkulcsában találod meg.

Tengerek és óceánok ábrázolása rétegszínezéssel
4. ábra

A térképek legtöbbször egyetlen egy színskálával mutatják a domborzatra és a vizekre vonatkozó színárnyalatok magassági és mélységi értékeit. (5. ábra) Mélységi számokat is helyeznek a térképekre: ezek színével vagy betűtipusával különbözhetnek a magassági számoktól.

Színskálák
5. ábra

Merre böngészünk tovább? Következő téma Következő oldal Kezdő oldal Előző oldal