Vissza a honlap főmenüjére  
A TÉRKÉPEKRŐL...
  Újdonságok a honlapban
   
Előzmények Amit tanultok és annál többet... Más honlapok (linkek) Próbáld ki! (demók, 3D-modellek, stb) Térképhíradó Tanároknak...és diákoknak Játszva tanulj! Érdekességek
A térképen feldolgozható témák száma óriási: általában minden tudományos adatot tudunk ábrázolni ezeken a térképeken,mint pl. a 4. ábrán látható középhőmérsékleti térképek. Szintén tematikus térképen követhetünk nyomon egy terület fejlődését a századok folyamán: az 5. ábrán Bp. területi fejlődését mutatjuk be, a középkortól kezdve napjainkig. (5. ábra)

Középhőmérsékleti térkép Budapest fejlődése a Középkortól napjainkig
4. ábra.
5. ábra.
Ezen a két példán szintén megfigyelheted,hogy a tematikus térképeken a színeknek más jelentése van, mint a földrajzi térképeken: erre a kérdésre az 5. fejezetben vissza fogunk térni.

A tematikus térképek nagyon fontos szerepet játszanak, amikor földrajzot és történelmet tanulunk: segítségükkel a tanár szemléletesebben tudja bemutatni a szóban forgó területen előforduló természeti jelenségeket ill. nyomon követhetjük az idők során megtörtént különböző történelmi eseményeket egy adott országon vagy földrészen belül. (6. ábra)

Történelmi térkép
6. ábra.
Merre böngészünk tovább? Következő téma Következő oldal Kezdő oldal Előző oldal