Vissza a honlap fõmenüjére  
A TÉRKÉPEKRÕL...
  Újdonságok a honlapban
   
Elõzmények Amit tanultok, és annál többet... Más honlapok (linkek) Próbáld ki! (demók, 3D-modellek, stb) Térképhíradó Tanároknak...és diákoknak Játszva tanulj! Érdekességek
A Nemzetközi Térképészeti Társulás (ICA)
Magyar Nemzeti Bizottsága,
a Magyar Földrajzi Társaság
és a Lázár Deák Alapítvány

meghirdetik

a 2011-es ICA térképrajz-pályázatot

2009-es ICA térképrajz-verseny

A magyarországi verseny nyertesei!!!

A Nemzetközi Térképészeti Társulás (ICA) 1993 óta kétévente rendezi a gyermekek térképrajz-versenyét. Elsõdleges célja a gyerekek a világról alkotott képének ábrázolása és értelmezésének elõsegítése. Az ICA felhívására a Magyar Földrajzi Társaság közremuködésével itthon is meghirdettük a versenyeket. A felhívásra számtalan kiváló rajz készült. Az utolsó években megrendezett ICA konferenciákon is voltak díjazott magyar rajzok: 1999-ben Bodor József (Mezõtúr, tanára Dr. Tarnóczy Zoltán), 2001-ben Bársony Kristóf (Zsámbék, tanára Bársony Csabáné) és Kelle Virág (Budapest, tanára Rogovszky Zoltán), 2003-ban Fink Gabriella és Viszti György (Tamási, tanáruk Witzné Ulrich Anikó), 2005-ben Demeter Evelin (Marosvásárhely, tanára Makkai Csilla) és 2009-ben Papp Adrienn (Budapest, tanára Szalai Zsuzsanna). Reméljük, a 2011-es versenyre is sok magyar térképrajz készül majd és azok között megint lesz olyan, amelyik a nemzetközi versenyben is az elsõk között lehet.

A 2011-es rajzverseny témája: "Élet egy globalizált világon". A benevezési korhatár 15 év. A gyerekek egyénileg vagy csoportokban küldhetik be munkáikat. A beküldött munkákat három korcsoportban bírálja a zsuri:

- 9 évesnél fiatalabb
- 9-12 éves
- 13-15 éves

A maximális oldalméret A3 (42x29,7 cm). A térképek lehetõleg színesben (rajzolt, festett vagy más anyagok felhasználásával) készüljenek és az egész világot vagy ennek egy nagyobb részét ábrázolják. Más anyagok (színes papírok, mûanyag, karton stb.) használatakor figyelembe kell venni, hogy: a küldött térképrajz magassága nem lehet 5 mm-nél nagyobb, nem szabad törékeny anyagokat (pl. üveglapot) használni, nem szabad romlandó anyagokat (pl. faleveleket) használni, nem tartalmazhat semmilyen mozgatható vagy kinyitható részt (pl. papírból készített ablakot), illetve nem szabad laminált munkákat küldeni. Mindegyik beküldött térkép hátoldalára a következõ adatokat kérjük olvashatóan, ceruzával felírni; ezenkívül a térképhez csatolni kell egy cédulát ugyanezekkel az adatokkal:

- Mû címe;
- Szerzõ neve, életkora;
- Földrajz- vagy rajztanár neve;
- Iskola neve és címe;
- E-mail cím (ha van).

Kérjük röviden megírni, honnan értesült a verseny megrendezésérõl (melyik folyóirat, honlap stb.). Ha lehetõség van rá, a térképhez egy kisebb méretû fényképet lehet mellékelni a szerzõ(k)rõl.

A munkákat a következõ címre kell küldeni:

ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék
Budapest 1117
Pázmány Péter sétány 1/A., VII. em.

A borítékra kérjük ráírni: ICA térképrajz-verseny.
A beküldési határidõ: 2011. február 15.

A három országos rendezõ összehív egy zsûrit, amelyik Magyarországon elismert szakemberekbõl fog állni. A zsûri legalább egy, de maximum hat térképet választ ki, figyelembe véve a különbözõ korcsoportokat, a világtérképek grafikai és kartográfiai minõségét, eredetiségét, illetve a kihirdetett témához való kapcsolódást. Minden résztvevõ elismerõ levelet, a díjazott munkák szerzõi oklevelet és térképészeti vonatkozású ajándékot kapnak. Az országos szinten gyõztesnek nyilvánított térképeket elküldjük az ICA-nak és 2011. július 3. és 8. között, az ICA 25. Nemzetközi Konferencia keretében kiállítják Párizsban. Egy nemzetközi zsûri értékeli a kiállított térképeket és korcsoportonként maximum három díjat fog kiosztani. A nemzetközi zsûri odaítélhet elismerõ okleveleket is az általuk erre érdemesnek tekintett munkákra. Emellett a konferencián résztvevõ kollégák egy közönségdíjra is leadhatják a voksukat.

Az elküldött térképrajzokat az ICA a Carleton Egyetem Térképtárában fogja tárolni, és az egyetem honlapján megtekinthetõk. Az ICA a díjazott mûveket különbözõ nemzetközi szervezetekkel ismerteti, hogy képeslap, poszter, könyv, CD-ROM stb. formájában terjeszthesse õket. Minden résztvevõnek írásban hozzá kell járulnia ahhoz, hogy az ICA, vagy más nemzetközi intézmény újra kiadhassa munkáját elõzetes konzultáció illetve szerzõi jogdíj megfizetése nélkül. Ez a hozzájárulás a felhívás végén mellékelt nyomtatvány kitöltésével és a térképrajz együttes küldésével történik. A nyomtatvány pdf és rtf formátumban e felhívás végén letölthetõ

Az elküldött munkákat nem áll módunkban visszajuttatni a szerzõknek. A beküldött munkákat kiállítjuk a Magyar Földrajzi Társaság 2011. évi Vándorgyûlésén valamint más rendezvényeken, amelyeknek helyszínét és idõpontját a késõbbiekben közöljük.

Szülõi engedély letölthetõ pdf formátumban!!!
Szülõi engedély letölthetõ rtf formátumban!!!
Részletesebb szabályzat letölthetõ pdf formátumban!!!

Kérdésekkel a következõ címekre lehet fordulni:

- E-Mail: jesus@ludens.elte.hu

- Telefon: (1) 209 0555/6721, (1) 372 2975

- Postai úton:

Jesús Reyes
ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék
Budapest 1117
Pázmány Péter sétány 1/A., VII. em.