[Tajfutas] utalások

dr. JANKÓ Tamás jankot at t-online.hu
2023. Nov. 14., K, 18:19:29 CET


Szia!

 

OK, pár éve már kikoptam a business világból, nem vagyok naprakész az adószabályokban. Csak mivel mindenhol ezt a kitételt olvasom, azt hittem, hogy ez valami aktuálisan érvényes szigorítás. De ezek szerint nem. Mindenesetre, köszi az infót!

 

T

 

 

From: Ádám Petrócki [mailto:adam.futas at gmail.com] 
Sent: Tuesday, November 14, 2023 5:45 PM
To: dr. JANKÓ Tamás <jankot at t-online.hu>
Cc: gfkeri at gmail.com; Lista <tajfutas at lazarus.elte.hu>
Subject: Re: [Tajfutas] utalások

 

Sziasztok!

Tamás, ez nem így van, a "csak az utaló nevére állítunk ki számlát" és hasonló mondatoknak nincs jogszabályi alapja. A kettős könyvvitelt vezető szervezeteknél (ilyen a legtöbb tájfutó egyesület is) teljesítés alapú szemlélet van, vagyis a bevétel akkor keletkezik, amikor a szolgáltatás teljesítése megtörténik, és a számla kiállításra kerül. Aki ÁFA-s, annak az adót is ehhez kapcsolódóan kell megfizetnie. Innentől kezdve senkit nem érdekel, hogy az adott számlát a konkrét vevő vagy valaki más egyenlíti ki, mert adózási szempontból semmi jelentősége, ahogy a fizetési módnak sem. Utóbbi egyébként nem is kötelező eleme a számlának, de az online számlázó programok többségében "hagyomány alapján" meg kell adni. Ez alól egyetlen kivétel volt a papíros időszakban, az egyszerűsített ("készpénzfizetési") számla, de abban sem a készpénz volt a lényeg, hanem a csökkentett adattartalom (azonos kiállítási és teljesítési dátum, amely egyben a kiegyenlítés dátuma is). Ilyet már az online számlázó programok nem állítanak ki, így az utalásos számla egészen nyugodtan kiegyenlíthető bankkártyával vagy készpénzzel, illetve fordítva is.

Tehát jogszabályi alapja nincs, de könyvelői oldalról az a logika a fent említett mondat mögött, hogy beazonosítható legyen, hogy melyik utalás melyik számlához tartozik. Ugyanis a könyvelő jó eséllyel nem ismeri név és klub szerint a teljes magyar tájfutó mezőnyt, így nehéz a magánszemélyek (sokszor megjegyzés nélküli és több nevezés nev.díját tartalmazó) utalásait a kiállított számlákhoz kötni. 

Persze a "vevő" klub oldalán is problémás lehet, ha az egyénileg fizetett nevezési díjakról reflexből számlát kér a versenyző, ha azt a klub nem fogja neki utólag kifizetni. A számlát viszont attól még nem kötelező a klubnak befogadni, hogy ki van állítva. Ezeket a kérdéseket klubon belül kell rendezni, mert mindenhol más a gyakorlat.

 

Gerzsonnak: ha nem is feltétlen a bankköltség miatt, de tényleg körülményes lehet a klubon átfuttatni az egyénileg fizetett nevezési díjakat. Erre a legjobb megoldás a bankkártyás fizetés, ami az e-nevezésben ugyanúgy működik, mint egy webshopban. Ha nem működik, annak szinte kizárólag banki oldalon lehet az oka. A legvalószínűbb, hogy a 2021-ben bevezetett erős ügyfélhitelesítés (https://erosugyfelhitelesites.hu/) nincs beállítva a kártyádhoz, vagy nincs engedélyezve az internetes vásárlás. A megoldáshoz elég lehet az internetbank, de az is lehet, hogy bankfiókban kell egyszeri alkalommal elintézni. Ha magánban megírod, hogy melyik banknál vezeted a számlád, megpróbálom megkeresni a szükséges infókat, amiket aztán ellenőrizhetsz.

 

Üdv:

Ádám

 

dr. JANKÓ Tamás <jankot at t-online.hu <mailto:jankot at t-online.hu> > ezt írta (időpont: 2023. nov. 14., K, 13:10):

Gerzson!

 

Számlát csak az átutaló nevére lehet kiállítani. Ha az egyesület számlát szeretne, akkor mindenképpen neki kell utalni. Ha nem kell az egyesületnek számla, akkor bárki utalhat a rendezők által megadott számlaszámra.

 

T 

 

From: Tajfutas [mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu <mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu> ] On Behalf Of Kéri Gerzson
Sent: Tuesday, November 14, 2023 1:02 PM
To: Lista <tajfutas at lazarus.elte.hu <mailto:tajfutas at lazarus.elte.hu> >
Subject: [Tajfutas] utalások

 

Sziasztok!

 

Nem tudom, miért jó nekünk, hogy annyira hízlaljuk a bankokat, elég dagik a vezetőik amúgy is. A versenyző átutalja a nevezési díját az egyesületének, az egyesület a rendezőnek, ez így a bankoknak dupla haszon. Miért nem lehet rövidre zárni? Főleg olyankor, ha csak kevés ember és egyénileg nevez valamelyik egyesületből. Törvény van rá, hogy az egyesületekkel kell kifizettetni a nevezési díjat, akkor is, ha nem az egyesülettel neveztetem be magamat, hanem egyénileg nevezek? Így történt a Spari nevezési díjam rendezésével, most a Boróka nevezési díjamat szeretném utalni, de megint nem tudom, hová kell utalnom. Pedig nagyon nem szeretek sokáig adós maradni. (Az e-nevezésben lehetséges bankkártyás fizetés nem szokott működni nálam.)

 

Üdvözlettel:

Kéri Gerzson

 

 


 <https://www.avast.com/sig-email?utm_medium=email&utm_source=link&utm_campaign=sig-email&utm_content=emailclient> 

Vírusmentes. <https://www.avast.com/sig-email?utm_medium=email&utm_source=link&utm_campaign=sig-email&utm_content=emailclient> www.avast.com

_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu <mailto:Tajfutas at lazarus.elte.hu> 
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas



-- 
Ezt az e-mailt átvizsgálta az Avast AntiVirus szoftver.
www.avast.com
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20231114/3c1a2c96/attachment.html>
--------- következő rész ---------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: image001.jpg
Type: image/jpeg
Size: 362 bytes
Desc: nem elérhető
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20231114/3c1a2c96/attachment.jpg>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról