[Tajfutas] a csehek és mi

ZTC / Fehér Ferenc zala.ztc at zalaszam.hu
2019. Sze. 4., Sze, 13:40:13 CEST


“...de nagyon felkarolták a gyalogos turizmust, ma pedig még kicsit sem karolják fel.”

 

(a válaszom nekem is erre)

 

A Wesselényi közalapítványon keresztül, a sportegyesületek számára kiosztott évi 300 millió forint elvonása is azért történt, mert ez a pénzt azóta is a természetjárók kapják!

Van mit költeni a gyalogos turizmusra így!

 

Ez viszont tény, tehát vitatkozni sem lehet rajta!

 

Plusz: számos helyi olyan program van, amely a helyi gyalogos turizmust támogatja, sőt finanszírozza. Egy példa Zalaegerszegről: https://zalaegerszegturizmus.hu/info/latnivalok/turautvonalak/ (és néhány hét múlva Bozsok-Botfai részen is újabb három útvonal kerül átadásra)

 

 

üdv

Fehér Ferenc

 

 

 

From: Tajfutas [mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu] On Behalf Of Kovács Gábor
Sent: Tuesday, September 3, 2019 6:52 PM
To: gfkeri at gmail.com
Cc: Lista <tajfutas at lazarus.elte.hu>
Subject: Re: [Tajfutas] a csehek és mi

 

“...de nagyon felkarolták a gyalogos turizmust, ma pedig még kicsit sem karolják fel.”

 

Ezzel az eggyel vitatkoznék, az elmúlt években nagyon sok, a gyalogos turizmust támogató vagy más módon segítő turisztikai létesítmény épült illetve lett felújítva: turistaházak, kulcsosházak, látogatóközpontok, tanösvények, kilátók, turistapihenők, az Országos Kéktúra új táblázást és bélyegzőket kapott, stb.

(persze nagyjából tudom ennek a politikai vetületét is, de ezek a tények ettől függetlenül tények)

 

Kovács G.

 

From: Kéri Gerzson <mailto:gfkeri at gmail.com>  

Sent: Tuesday, September 03, 2019 3:36 PM

Cc: Lista <mailto:tajfutas at lazarus.elte.hu>  

Subject: Re: [Tajfutas] a csehek és mi

 

Azt hiszem, az lenne a megoldás, ha egy labdarúgásért lelkesedő miniszterelnök helyett egy tájfutásért lelkesedő miniszterelnököt emelne a népünk az ország élére. Vagy ha ez nem megy, tanulmányozni kellene, mit csinálnak máshogy a cseh tájfutásban, és igyekezni kellene átvenni az ő sportágfejlesztési módszereiket. 

 

Nálunk most százszámra épülnek a futball stadionok, amikre semmi szüksége nincs az országnak. Épülnek az autópályák és más autóközlekedési főútvonalak, amik sok helyen ellehetetlenítik, ketté szelik régi tájfutó terepeket. Erre az utóbbira már nem mondom, hogy okvetlenül rossz, vagy ha igen, el tudom fogadni, hogy ez egy szükséges rossz a mi szempontunkból. Viszont a 45 előtti Horthy rendszerben az erdei földutak karbantartására is odafigyeltek, bizonyos mértékig még a Rákosi rendszerben is. Csodálatos turista utakat hoztak létre régebben, amiket ma viszont hagynak tönkremenni, az egyéb erdei (és nem erdei) földutakról nem is beszélve. Tájfutás akkor még nem volt, de nagyon felkarolták a gyalogos turizmust, ma pedig még kicsit sem karolják fel. 

 

Múlt hétvégén egy 2 napos tájbringa kupaversenyen vettem részt Pákozd és Sukoró környékén. Rettenetes volt számomra a sok mély vízmosás a földutakon. Igyekszem előírásszerűen mindig az utak jobb felét venni igénybe, a másik felét szabadon hagyva az esetleges szembe bringázók és az előzők számára. De mit tegyek, ha a jobb oldalon hosszan húzódó vízmosás van, rosszabb esetben még nagy kövek is hevernek benne? Ha az ilyen vízmosásban próbálok hajtani, igen nagy az esély az elvágódásra és súlyos sérülésre. Ilyenkor lelassítva, nagyon óvatosan, állandóan hátra is tekintgetve kénytelen vagyok a bal oldalon bringázni. A klasszikus gyalogos tájfutásban kicsit más a helyzet, nem jellemző a földutakon történő futás, de azért néha érdemes, néha pedig muszáj letérni a gyakran igen vacak minőségű földutakra a tájfutó bajnokságokon és egyéb tájfutó versenyeken is.

 

Remélem nem politizáltam, a vezetőinknek nem a pártállásán, hanem a sporthoz való hozzáállásán alapult az elmondott kifakadásom.

 

Üdv:

Kéri Gerzson

 

  _____  

_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu <mailto:Tajfutas at lazarus.elte.hu> 
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas

--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20190904/1e89184d/attachment.html>


More information about the Tajfutas mailing list