[Tajfutas] őrségi ob - nullidő kérdése

Levai Kalman levaika at freemail.hu
2018. Sze. 4., K, 11:48:39 CEST


Kedves Tájfutók!

Adalék a gondolkodáshoz:
Mindenki elítélhet, de úgy tűnik, Ti repülővel közlekedtek. Csütörtökön (és egy hónappal ezelőtt is) az útjavításoknak, a mérhetetlen forgalomnak köszönhetően Karcagról mihelyt lehetett autópályán 6,5 óra alatt értünk le Zalába. Ekkora út után OB-t futni nincs értelme. Hazautazni pedig életveszély fáradtan. Tudom nem mi vagyunk a mérvadók, de elmondtam, hogy keletről nyugatra eljutni még autópályán sem könnyű (és persze fordítva is igaz). Az M0-s nevében a nulla szinte a sebességet szemlélteti.

További kellemes gondolkodást kívánok mindenkinek. Üdvözlettel, Kálmán
 
-------- Eredeti levél --------

Feladó: Hites Viktor <tajfutas at outlook.hu>
Dátum: 2018 szeptember 4 11:02:35
Tárgy: Re: [Tajfutas] őrségi ob - nullidő kérdése
Címzett: Miksi-TIPO <tipomiksi at chello.hu> 'ZTC / Fehér Ferenc' <zala.ztc at zalaszam.hu> 'Szabolcs Tornai' <tornai.szabolcs at gmail.com> tajfutas at lazarus.elte.hu <tajfutas at lazarus.elte.hu>
 
 


Szia Miksi!

 

Nekem túl optimistának tűnnek a számításaid, és a beparkolási időt és a célba, rajtba gyaloglást biztosan nem vetted számításba.

Alapvetően nem a szokás miatt választottuk a 10:00-s null időt, hanem mert ez tűnt a legjobban kezelhetőnek, hogy senki ne kerüljön lehetetlen helyzetbe.

A magam részéről biztosan nem venném a bátorságot egy ilyen változtatáshoz az ellenőrző bíró hozzájárulása nélkül.

Ahogy olvashattad Gera Tibi levelét, ők inkább 9:00-ás null időt szeretnének, hogy egy kemény OB után emberi időben hazaérhessenek…

Egyébként pedig semmiképpen nem tartom szerencsésnek edzőként én sem 3-5 óra utazással megérkezni az OB-ra és aztán még aznap hazautazni, még ha ez 3-5000 Ft megspórolásával is jár fejenként. Mennyi pénzt költünk/költenek el a szülők egy évben versenyzésre, hogy ekkora igény van ennek a szállásköltségnek a megspórolására? Sajnos valóban nem sikerült „olcsó” központi szállást szerveznünk, mert ilyen nagyjából nem létezik már idehaza, az Őrségben pedig biztosan nem áll rendelkezésre ilyen. Tornatermi szállást alighanem Apátistvánfalván kívül tudnánk Szentgotthárdon is szervezni. Megtegyük, van rá igény? Szerencsére „viszonylag olcsó” magánszálláshellyel viszont az egyik igen jól ellátott régiója Magyarországnak az Őrség, nem véletlenül nyer el évről évre turisztikai díjakat a desztináció.

 

üdv. Viktor

 



From: Tajfutas [mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu] On Behalf Of Miksi-TIPO
Sent: Tuesday, September 04, 2018 10:46 AM
To: 'ZTC / Fehér Ferenc' <zala.ztc at zalaszam.hu>; 'Szabolcs Tornai' <tornai.szabolcs at gmail.com>; tajfutas at lazarus.elte.hu
Subject: Re: [Tajfutas] őrségi ob - nullidő kérdése



 

Sziasztok!

 

Jó lenne a problémát realista módon feldolgozni és megoldani, egyrészt súlyozva (hány klub, hány fő) a szempontokat, érdekeket, másrészt figyelemmel lenni arra, semelyik klub ne kerüljön lehetetlen helyzetbe. Ne felejtsük el, hogy ilyen messzire (ez szinte minden klubnak messzi) igyekeznek telekocsis utazást szervezni, másrészt a korai kelés és a hosszú utazás (oda!!! mert vissza már nincs akkora jelentősége) gondjával szemben az idegen szállás költsége és egyéb kényelmetlenségei állnak, amit csak tetéz az, hogy a rendezőség nem tudott olcsó központi szállást szervezni.

És ez akár egy klubon belül is két megoldást eredményezhet, s itt teljesen figyelmen kívül hagyom (mert figyelmen kívül kell hagyni) a - főleg szenior korú – „magányos lovagokat”.

 

Beírtam az útvonaltervezőbe néhány várost. Itt a kerekített távolságok és utazási idők az optimális úthossz/útidő variációval:

Szeged 415 km, 4:10

Pécs 250 km, 3:25

Veszprém 140 km, 1:50

Budapest 255 km, 2:50

Eger 390 km, 4:10

Miskolc 440 km, 4:25

Salgótarján 370 km 4:05

Debrecen 490 km, 4:50

Nyíregyháza 490 km, 4:50

 

Mint gyakorlott rendező, úgy látom, hogy jelen egyfordulós ENOB esetében a 11 órás 0-idő jó kompromisszum lenne: rajt 180 percig (de a leghosszabb F21 pályán csak kb. 160 percig), dobogós befutók beérkezése +120=280 perc, eredményhirdetés kezdete +20, vége (HAZAINDULÁS) +60=330 perc, azaz 16:30 óra. Ezzel a szállásigény jelentősen csökkenne. A hazaút pedig a legtávolabbi tájfutó centrumba is max. 5 óra.

 

Logikus, hogy – akár 10, akár 11 óra a 0-idő - a legtávolabbról jövőknek előnyösebb szállást kérniük, de még ők is hazaérnek bőven 22h előtt – teljesül az a szempont, hogy semelyik klub ne kerüljön lehetetlen helyzetbe.

Viszont 11 óras 0-időnél sok klub vagy annak egy jelentős része (NEM csak a budapestiek!) inkább a reggeli utazást választaná, jelenősen csökkentve a szállásigényt.

Az pedig egyáltalán nem lehet szempont, hogy tavaly is 10h volt a 0-idő. Ha nem akarunk, tudunk, merünk elszakadni egy korábbi megoldástól, csak azért mert ez a „hagyomány”, szegénységi bizonyítványt állítunk ki magunkról.

 

Viktor!

Vedd a bátorságot: módosítsad a 0-időt 11 órára!

Üdvözlettel,

Bogdány Miklós/TTE

 



From: Tajfutas [mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu] On Behalf Of ZTC / Fehér Ferenc
Sent: Monday, September 03, 2018 11:37 PM
To: 'Szabolcs Tornai'; tajfutas at lazarus.elte.hu
Subject: Re: [Tajfutas] őrségi ob - nullidő kérdése



 

Sziasztok!

 

Egy „VIDÉKI” vélemény!

 

Kedves Szabolcs! 

Nem csak budapesti tájfutók vannak! Vedd már észre!

Egynapos hétvége, egynapos országos bajnokság.

Az, hogy miért pont az ország egyik végében, azt most ne firtassuk, hiszen ilyen döntés született, most itt lesz a verseny.

 

Az elmúlt 30 x évben (én csak erről tudok nyilatkozni) szinte minden verseny időpontja kedvezett a budapesti tájfutóknak. Ez nem a rendezőkön múlt, hanem egyszerűen a földrajzi elhelyezkedésnek! Meg lehetett oldani a 2-3 napos bajnoki hétvégéken, hogy az első nap későbbi rajtidővel odaérhessetek, hiszen Budapestről szinte mindenhová el lehet érni 3-3,5 óra alatt!

De gondolj a vidékiekre! Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza, Szeged, Pécs és ahonnan még autópálya sincs végig, Szombathely, Sopron, Zalaegerszeg – Azért innen elutazni aznapi rajtolásra sokkal több, mint nektek. Ha ehhez hozzávesszük, hogy ezekről a helyekről sok-sok gyerekkel utazunk, akkor már mindenképen fontos a plusz egy nap szállás. Aminek költsége van. Csak úgy mint a sokkal nagyobb távolságról való utazásnak is többlet költsége van. 

Az idei év „lazább” volt eddig – Kőszeg, Gánt, Veszprém – de ezután még utazunk Miskolcra, Kecskemétre, Kiskunmajsára. A verseny előtti napon, több mint kétszer-háromszor annyit utazva mint a budapestiek. (tavaly: Bér, Miskolc, Visegrád, Gyula, Kiskunhalas – voltak az OB helyszínek) 

 

Sosem panaszkodtunk, nem írogattunk a listára. Elfogadtuk, mert el kell fogadni. Inkább dolgozunk azon, hogy a 20-40 gyereket el tudjuk vinni, hogy támogathassuk Őket, finanszírozni tudjuk a költségeiket. A plusz szállásokat, a több száz kilométernyi utazásokat. 

Ha meg már elutaztunk, akkor haza is kell érni. Két-három napi verseny után, sokszor 4-500 km-t vezetve! Hátunk mögött gyerekekkel, akikért felelőséggel tartozunk! Mert nem elég felkészíteni Őket, eredményeket elvárni tőlük, hanem haza is kell érni velük! 

 

A egynapos verseny esetében, október vége felé tök normális a 10:00 órás null idő! Kivételesen nem mindenkinek tökéletes! Most így alakult! Választhatsz: vagy korai keléssel utazol 3,5 órát, vagy előtte nap kényelmes utazással és egy szállással érkezel a helyszínre. (egy komoly sportoló/edző esetében nem kérdés melyiket válassza)

 

„Szállásra kötelezve”:

Azért jó pár egyesület van a nyugati országrészben is ám, akinek nem kell előtte nap utazni a verseny helyszínére.

 

Üdvözlettel

Fehér Ferenc

Zalaegerszeg

 

 

From: Tajfutas [mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu] On Behalf Of Szabolcs Tornai
Sent: Monday, September 3, 2018 10:27 PM
To: tajfutas at lazarus.elte.hu
Subject: [Tajfutas] őrségi ob - nullidő kérdése

 


Sziasztok!


 



Kíváncsi vagyok, hogy mit gondoltok az őrségi ob 10 órás nullidejéről és arról, hogy ezáltal mindenki kivétel nélkül kötelezve van plusz szállásköltségre. Miközben lehetne 12 órakor is az első rajt, és akkor lehetne reggel is utazni.



Sz. 



--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20180904/98861c16/attachment.html>


More information about the Tajfutas mailing list