[Tajfutas] Hegyi vs. tájékozódási futás a Kossuth Rádióban

Tóth Zsolt tothzsolt at kabelnet.hu
2018. Dec. 2., V, 23:09:55 CET


Kedves János!

 

Ehhez elsősorban akarat kell.

Te tudod a legjobban, hogy Baranyában évekig a Bicsérdiek, az utóbbi években pedig az Abaligetiek mindenfajta sportági támogatás nélkül több gyereket mozgatnak meg, mint a szakosztályok együttvéve.

Nekik elsősorban nem pénz és paripa, hanem inkább szakmai támogatás kellene.

Ha pedig már sikerülne némi eredményt felmutatni, akkor már a diáksport és a tömegsport pénzügyi lehetőségei felé is lehetne nyitni.

 

Üdv

 

Zsolt

 

From: Tajfutas [mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu] On Behalf Of Kelemen János
Sent: Sunday, December 02, 2018 9:21 PM
To: tajfutas at lazarus.elte.hu
Subject: Re: [Tajfutas] Hegyi vs. tájékozódási futás a Kossuth Rádióban

 

Szia János,

Ehhez se pénz, se paripa, se akarat nincs, pedig fantasztikusan jó játékok és összemérések a terem-tájékozódási versenyek.

Üdv,

Janó

2018.12.01. 23:55 keltezéssel, janos szabon írta:

Fontos kérdés a mit is tehetnénk.  

Igaz, nem egyszerű  'tömegeket bevonni' a tájfutásba,és az is igaz hogy ritkán 'elég a pénz színvonalas térképet készíteni', viszont a körülmények letagadhatatlanul javultak, és sok a pozitív fejlemény amire alapozhatunk. 

 

Viszont, ami évtizedek óta hiányzik a sportági stratégiából, az a 12 év alattiakra fordított megfelelő sportszakmai figyelem!, Komoly gond a megyei diákolimpiák szintje alatti  (iskola-bajnokságok, körzeti- és járási/városi-kerületi) korosztályos feljutásos bajnokságok rendszerének hiánya.  Mint a Gólem, a tájfutás is olyan gyenge lábakon áll évtizedek óta...Vegyük észre, hogy tájfutásban csak a (14-)16 évesektől kezdve vannak évekre kidolgozott edzéseink, de az alatt? Mi hozhatott eddig tömeges sikerélményt az FN8, FN10 és FN12-ben?  Nem terepfutóktól hanem a sakkozóktól lehetne mit tanulnunk a korosztályos ált.iskolai bajnokságok terén...  

 

A számok beszédesek. Az Országos DOL-ra a 20 megyéből 6-8 (max 20x6-8 fő/kat) feljutóval számoltunk, eddig alatta nyílt volt a diákolimpiai rendszer (ezért volt a sok sírás-rívás). Zárt rendszerben az FN8/FN10/FN12-nek a megyei terembajnokság lenne a  legfelső szintje. Mivel tízszer annyi, 198 a járások/kerületek száma!, és ha lettek volna tél-eleji  kerületi/járási terembajnokságok is, ahová csak a legjobb 6-8 fő juthatott volna tovább a (5-15 iskolából szervezett) ősz-végi körzeti terembajnokságokból, akkor évente egy helyett már három korosztályos szűrővel számolhattunk volna. ..És ami a lényeg, évente ismétlődően sok száz sikerélményes, új gyerek jönne a 8-12 éves korosztályokból!  Persze, a gyerek után jön a szülő is (és nem fordítva).

 

Ha a válogatottak számára van 5-10 (posszibilis) keretedzőnk, és ugyancsak működik 50-100 klub-edző is, akkor az ország kb 2200 (megyénként 75/-250) ált. iskolájában, a szülők (és/vagy az iskola) fenntartásában miért ne működhetne akár 250-500 nevelőedzős kiscsoport is, ahol a sikerélményeken át két-három tehetségest hamar találhatnának csoportonként, ha vannak rendszeresen működő (FN8 / FN10 /FN12 / FN14 kat-s) terembajnokságok a közelükben! 
  

Gondolom, ehhez ma már csak a (sportpolitikai) szervezés hiányzik. 

 

 

--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20181202/1b63fa8d/attachment.html>


More information about the Tajfutas mailing list