[Tajfutas] Diákolimpia

Hites Viktor tajfutas at freemail.hu
2015. Május. 19., K, 12:03:19 CEST


Szia Bence!

 

Azzal tökéletesen egyetértek, hogy az ideális az lenne, ha a megyei diákolimpiákon 20-30 fős mezőnyök versenyeznének, és azokból kerülne ki a megyékből az 5 vagy Budapest esetében több fős bejutó különítmény, mint ahogy az a Matematika versenyeken is általában van, hogy a levelezés során felmerült szerintem szintén nem túl jól megválasztott párhuzamra visszautaljak, mert akkor gyakorlatilag biztosan nem lennének a döntő mezőnyében itt sem „hármas szintű” tanulók. Csak sajnos mindenki tudja, hogy NEM EZ A JELENLEGI HELYZET!! Amíg pedig nem ez, hanem az, hogy kevésbé  felkészült versenyzők Országos Diákolimpia döntőn való indulása is teljesen reális, addig nem biztos, hogy ennek a versenynek kell az év legkeményebb pályájának lennie ráadásul úgy, hogy gyakorlatilag mindenki egy kategóriával feljebb versenyez... Természetesen a végső pályák nehézsége elsősorban a terepen, a pályakitűzőn, és az ellenőrző bírón múlik, ahogy azt Sramkó Tibi is írta. A mostani pályákat nem láttam, a pályaadatokat sem néztem meg, nem is azokkal kapcsolatosak voltak a hozzászólásaim, hanem az elvekkel.

A mezei OB-val való párhuzamot sem érzem túl szerencsésnek, mert lássuk be futni mindenki tud, de a tájfutáshoz elég speciális ismeretek kellenek. Egy III. korcsoportos mezei diákolimpián elindul a focista, a kosaras, az atléta, a vívó, a kajakos, a triatlonista vagy csak egyszerűen, aki jól tud futni az iskolában, vagy éppen a tájfutók, mint ahogy teszik azt a Te gyerekeid is, és ha nincs teljesen elrontva a pálya kijelölése akkor be fog találni mindenki a célba, de az országos tájfutó diákolimpiám nem ez a helyzet, de még a megyein sem.

 

A tenisz diákolimpián pedig úgy saccolom még kisebb lehet, a mezőny, mint tájfutásban, de lehet, hogy tévedek. Ráadásul teniszben egy meccs könnyen eltart legalább egy órát, így ha ott nagy mezőny lenne az országos döntőn, egy csomó pálya, és versenybíró kellene. Nálunk szerencsére szinte korlátlan az indulási lehetősége a fiataloknak, a mezőny akár tovább is duzzasztható, ha nem csak A kategóriában rendezünk országos döntőt. Hogy a testnevelők, iskolaigazgatók stb. ezt, hogy ítélik meg, azt nem tudom eldönteni. Olyan tapasztalatom van, hogy egyre több iskola van sajnos, ami már most sem finanszírozza a Diákolimpián való részvételét a gyerekeknek, így ilyen szempontból ez is egy egyesületi versennyé válik. Miközben azt gondolnám, ha én lennék a testnevelő tanár, vagy az igazgató egy iskolában, örülnék bárkinek, aki bármilyen sportágban az Országos Diákolimpián képviselné az iskolánkat, akár A, akár B kategóriában, hogy finanszírozási keretet elő tudnék-e teremteni neki jelen körülmények között, az már egy másik kérdés…

 

Szurkolok addig is a jövő EB és VB bajnokainak, meg azoknak is, akik nem lesznek azok, hogy minél többször mozogjanak, és érezzék jól magukat a tájfutó versenyeken, mint ahogy a leírtak szerint a mezőny nagy része most is így érezhette magát az Országos Diákolimpián. Még az sem biztos, hogy azok rosszul érezték magukat, akiknek most nem jött össze a teljesítés, vagy a jó eredmény, mert jó társaságban, szép helyen lehettek így is.:)

 

üdv. Viktor

 

 

 

From: tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu [mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu] On Behalf Of Bálint Bence
Sent: Tuesday, May 19, 2015 10:38 AM
To: Tájfutó Levlista
Subject: [Tajfutas] Diákolimpia

 

Szeretnék még egy hosszú gondolatsort megosztani veletek a DO-val kapcsán.

 

A verseny rendezése kiváló volt szerintem. A verseny ragjához méltó volt.

Országos Diákolimpiai döntőről beszélünk. A diákok körében az év legfontosabb és tán a legrangosabb versenye majdnem minden sportágban! A Mi iskolánkban év végén már azt a diákot is jutalmazzák, aki bármely sportban kijutott egy országos döntőbe, az ott elér helyezésétől függetlenül.

 

A kategóriák és pályák elmézésére rátérve a III-as korcsoport fiú versenyzőinek a mezőny 2/3-a már futott 14B-s pályán ne felejtsük el hogy a 12-es korosztály az OB-kon 14-ben fut. Jelen pálya (FIII) egy B és C pálya keveréke volt ami szerintem az adott versenyhez kiváló volt. A mezőny több mint kétharmada nem kapott dupla idő az elsőtől, illetve aki befejezte az mind szintidőn belül teljesítette a pályát. 4-en hibáztak ami ekkora mezőnyben bőven belefér. Ha bármi hibát vétettek volna a rendezők akkor az az volt, hogy a térképre ráírták: F14E. Ezt is csak a Zala kupa miatt, de hangsúlyozom a pálya C-B kombinációja volt a pontok fele C-s jelegű volt. Amennyiben ez a pálya 14E-nek tervezték volna, akkor még másfél kilométert bele kellet volna tenni, hogy tényleg 40 perc körüli legyen a győztes idő. 

 

Esélyekről beszélni olyan gyermek kapcsán akinek ez a 2. versenye nem is lenne szabad. Már a III-as korosztályban is futnak olyan gyerekek akik 4-5 éve futnak 150-250 rajthoz állást tudnak magukévá évi 2-3 edzőtáborral és edzésekkel. Az edzői munka szégyene lenne ha a 2 versenyes gyerekeknek akár esélyük is lenne. Felső kategóriákról meg ne is beszéljünk a lányok között pl. egy Euróba bajnokkal versenyezhetnek a 2. versenyes gyerekek.

Nem a mezőnyt kellene kettévágni hanem azt kellene elérni hogy a más sportágakhoz képest alacsony 70 fős mezőnyök tényleg a legjobbak legyenek és ne is juthasson ki olyan gyerek akinek ez lesz a 2. versenye. A célnak az kellene lennie, hogy megyénkét 20-30 fős mezőnyökből jöjjön össze az a 70 fős mezőny aki megméretteti magát a DO döntőjében.

 

Idén két fiam is kijutott a meze futás országos DO döntőjébe, de egyik sem egyéniben mert ott már esélytelennek számítottak a megyében is, hanem csapatban.  Az országos döntőn 200-300 gyermek állt rajthoz kategóriánként. Annak örültek, hogy bekerültek az első 100-ba! Mi pedig még vágni akarunk a 70 fős mezőnyön?

Több éves tenisz múltál egyszer játszottam egy 11-12 éves lánnyal aki a magyar mezőny élén szerepelt, hát úgy leütött a pályáról hogy öröm volt nézni annak örültem, ha gémet nyerten nem hogy szettet.

Ezek után ne csodálkozzunk azon, hogy a mi élmezőnyünk elveri a 2. versenyes gyerekeket. Azon kéne csodálkozni, ha nem így lenne.

 

Hangsúlyozom még egyszer ez a verseny a DO döntője, Magyarország legjobbjainak a versenye, akikből reményeink szerint Európa és VB bajnokok lesznek!!! 

 

Nem ez a verseny az ahol a népszerűsítésnek kell megtörténnie, vagy nem ebben a formában. Nem szabad ennek a versenynek a rangját csökkenteni és ezzel sportágunkat hátérbe szorítani a többi sporthoz képest!

 

Zárszóként pedig a felkészülésről:

Orsi az a mondatod, hogy Idézem: "Döbbenten álltak a 12 éves gyerekek a soha nem tapasztalt 5,5km-s, vagy a 14 éves gyerekek a 7km-s pályahosszok láttán." 

Ez azt jelenti a számomra, hogy nem olvastátok el sem az értesítőt sem a végleges pályaadatokat. Nem néztétek meg a régi térképeket sem, azaz teljesen felkészületlenül mentetek egy DO Országos döntőjébe. Itt azért megjegyezném hogy a tavalyi normál távú OB az alföldön volt, és az A döntőben 6,7 km volt a pálya amit a jelenlegi FIII-as mezőnyből 6-an sikeresen teljesítettek (akkor még 12-évesen).

 

Üdv
Bálint Bence



---
Ezt az e-mailt az Avast víruskereső szoftver átvizsgálta.
http://www.avast.com
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20150519/62ce60ee/attachment.html>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról