[Tajfutas] Térkép grafikai utómunkák ingyenes szoftverrel, tapasztalatok

Kovács Róbert - Magnetic Kft. kovacs at magnetic.hu
2013. Okt. 24., Cs, 15:26:20 CEST


Sziasztok!

Felhívom figyelmeteket egy - a köztudatban gyakran félreértelmezett - fogalomzavarra: a digitális (lézer) nyomtatás és a digitális ofszet nyomda az két különböző technológia. Ez utóbbi egy ofszet nyomdagép, csak nem filmmel dolgozik, hanem egyenkénti lézeres levilágítással, ezért tud kis példányszámnál költséghatékonyabb lenni a filmes nyomdánál.

Az ofszet nyomda és a lézer vagy tintasugaras nyomtatás között van egy köztes átmenet: a digitális ofszet nyomtatás.

Magyarországon nem túl elterjedt még, köszönhetően az óriási beruházási igénynek. 

Ennek a technológiának előnye a copyshop-os digitális nyomtatással szemben, hogy minősége az ofszet nyomdához áll közelebb. Pontosabban azzal "megegyezik". Van egy ügyfelünk, akinél üzemelnek ilyen eszközök (HP Indigo Press 5000 - guglizni lehet még youtube videót is).  A PrintTech Project 2006-os test sheet-jét elvittem egy tesztnyomtatás erejéig, mert kíváncsi voltam. Denzitásmérővel ellenőrizve a kívánt színekhez képest 1% alatti eltérést mértünk. (Ezt a gyakorlatban még a nyomdamester sem veszi észre szabad szemmel). Ha valakit érdekel az eredmény, akkor szívesen viszem valamelyik versenyre, vagy más megoldás is szóba jöhet. (szkenneltem egy 600dpi-s képet belőle, de a szkenner annyit ront az eredményen (főleg a színeken), hogy ha elküldöm megrettentek. Persze ha kéritek tudom küldeni, kb. 6 MB).

Az ár mennyiségtől függően kb. 30-40 Ft+áfa A4-es oldalanként. Tudom, ez az ofszet nyomdánál drágább, de ott nem állnak szóba veletek a kisversenyes kategóriánkénti 10-20 példányos nyomtatással. A copyshophoz képest pedig állandó, kiszámítható, nagyságrenddel színhűbb minőség. Az átfutási idő is rövid (lehet akár prompt is). 115g matt vagy fényes műnyomó papírra dolgoznak alapvetően, mert ettől vékonyabb papírral nem üzembiztos a berendezés.

Üdv:

Kovács Róbert 
mobil: +36 (30) 9676 334
kovacs at magnetic.hu 

Magnetic Kft. 

H-1139 Budapest, Petneházy utca 52. Telefon: +36 (1) 299-0763, 299-0764 Fax: +36 (1) 299-0812 Web:http://www.magnetic.hu E-mail:info at magnetic.hu

-----Original Message-----
From: tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu [mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu] On Behalf Of Török Imre
Sent: Thursday, October 24, 2013 2:11 PM
To: tajfutas
Subject: [Tajfutas] Térkép grafikai utómunkák ingyenes szoftverrel, tapasztalatok

Sziasztok!

Múlt héten Martin segítségével végeztünk néhány kísérletet a térképek grafikai utómunkáinak ingyenes InkScape szoftverrel történő elvégzésére. Sajnos az eredmény az, hogy az InksScape jelenlegi fejlettségében még nem alkalmas erre a feladatra.

A tapasztalt nehézségek:

1. Az OCAD 8 és 9 verziók által Adobe Illustrator (.ai 7-es verzió) formátumba kiexportált térképeket az InkScape nem képes beimportálni.

2. Az OCAD svg export állományt meg tudja nyitni az InkScape, de nyomtatás vagy pdf generálás esetén, valószínűleg programhiba miatt az aljnövényzet, illetve a művelt mezőgazdasági terület térképjelekből fekete felületek lesznek, és emiatt használhatatlan lesz a végeredmény.

3. A Martin által Adobe Illustrator-ból elmentett .ai 9-es verziójú térképfájlt helyesen be tudja olvasni az InkScape, és elég körülményesen, de elvégezhetők az utómunkák. Az áttetszővé változtatott vonalak viszont eltűnnek ha közvetlenül InkScape-ből akarunk nyomtatni (pdf nyomtató esetén is). Csak akkor maradnak meg az áttetsző vonalak, ha a "Save a Copy..." parancs segítségével az InksScape beépített pdf generáló motorjával végezzük a nyomdába adható pdf állomány előállítását. Martin szerint sajnos a nyomdák csak az Adobe Distiller pdf generáló motorral előállított pdf állományokért vállalnak felelősséget, így ez a megoldás is elég bizonytalan, illetve csak széles körű tesztelés után ajánlható. Csatoltan látható két kinagyítás az Adobe Illustrator és az InkScape által elérhető hatásokról a lila vonalak áttetszővé tételében.


Ha esetleg valaki tud küldeni, OCAD 10 vagy 11 verzióból egy pályával felülnyomott térképrészletet .ai és .svg  formátumokba kimentve, akkor szívesen kipróbálom, hogy azokkal mennyire boldogul az InkScape.

Egyelőre tehát marad az ofszetnyomás vagy az Adobe Illustrator, ha minőségi nyomatokat akarunk előállítani.

Üdv:
TÖRÖK Imre
MAFC
További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról