[Tajfutas] Térkép grafikai utómunkák ingyenes szoftverrel, tapasztalatok

Török Imre toreny at freemail.hu
2013. Okt. 24., Cs, 14:10:33 CEST


Sziasztok!

Múlt héten Martin segítségével végeztünk néhány kísérletet a térképek grafikai utómunkáinak ingyenes InkScape szoftverrel történő elvégzésére. Sajnos az eredmény az, hogy az InksScape jelenlegi fejlettségében még nem alkalmas erre a feladatra.

A tapasztalt nehézségek:

1. Az OCAD 8 és 9 verziók által Adobe Illustrator (.ai 7-es verzió) formátumba kiexportált térképeket az InkScape nem képes beimportálni.

2. Az OCAD svg export állományt meg tudja nyitni az InkScape, de nyomtatás vagy pdf generálás esetén, valószínűleg programhiba miatt az aljnövényzet, illetve a művelt mezőgazdasági terület térképjelekből fekete felületek lesznek, és emiatt használhatatlan lesz a végeredmény.

3. A Martin által Adobe Illustrator-ból elmentett .ai 9-es verziójú térképfájlt helyesen be tudja olvasni az InkScape, és elég körülményesen, de elvégezhetők az utómunkák. Az áttetszővé változtatott vonalak viszont eltűnnek ha közvetlenül InkScape-ből akarunk nyomtatni (pdf nyomtató esetén is). Csak akkor maradnak meg az áttetsző vonalak, ha a "Save a Copy..." parancs segítségével az InksScape beépített pdf generáló motorjával végezzük a nyomdába adható pdf állomány előállítását. Martin szerint sajnos a nyomdák csak az Adobe Distiller pdf generáló motorral előállított pdf állományokért vállalnak felelősséget, így ez a megoldás is elég bizonytalan, illetve csak széles körű tesztelés után ajánlható. Csatoltan látható két kinagyítás az Adobe Illustrator és az InkScape által elérhető hatásokról a lila vonalak áttetszővé tételében.


Ha esetleg valaki tud küldeni, OCAD 10 vagy 11 verzióból egy pályával felülnyomott térképrészletet .ai és .svg  formátumokba kimentve, akkor szívesen kipróbálom, hogy azokkal mennyire boldogul az InkScape.

Egyelőre tehát marad az ofszetnyomás vagy az Adobe Illustrator, ha minőségi nyomatokat akarunk előállítani.

Üdv:
TÖRÖK Imre
MAFC
--------- következő rész ---------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: Screenshot_AI.png
Type: image/png
Size: 124644 bytes
Desc: nem elérhető
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20131024/7bb650b3/attachment.png>
--------- következő rész ---------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: Screeshot_inkscape.png
Type: image/png
Size: 67693 bytes
Desc: nem elérhető
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20131024/7bb650b3/attachment-0001.png>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról