[Tajfutas] Térkép készítési és használati útmutató

Tóth Károly toth.karoly1 at upcmail.hu
2013. Már. 7., Cs, 22:53:36 CET


Nemrég bukkantam rá egy térkép keresése közben a cseh szövetség térkép archívumára. Nekem tetszik, és szerintem jól használható. Nyilván sok munkával készült, de öröm használni.
Valami hasonló nálunk is jó lenne, nem csak térképekkel, hanem egyéb verseny dokumentumokkal együtt, amiket esetleg fel lehetne tölteni a rendszerbe. 
Ha jól emlékszem, a Kovács testvérek közül Gábor vagy Péter már írt egyszer erről.

Tóth Karesz


-----Original Message-----
From: tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu [mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu] On Behalf Of Török Imre
Sent: Thursday, March 07, 2013 3:23 PM
To: tajfutas
Subject: [Tajfutas] Térkép készítési és használati útmutató

Sziasztok!

A különböző vérmérsékletű visszajelzések is igazolják, hogy sok negatív tapasztalat és tisztázandó kérdés van a térképkiadással és felhasználással kapcsolatban. Kezdem belátni, hogy Mozsárnak igaza van abban, hogy nehéz a jelenlegi szabályzatnál precízebben meghatározni a játékszabályokat.

Ezért valószínűleg szerencsésebb lenne első lépésben a szabályzat módosítása helyett egy gyakorlatias útmutatót készíteni, ami mindenkinek segítene az eligazodásban. Azt szívesen felvállalom, hogy összegyűjtöm és rendszerezem a tájfutó térképek készítésével és felhasználásával kapcsolatos kérdéseket. Ha ezekkel kapcsolatban az MTFSz Térképbizottság ki tud adni egy állásfoglalást, akkor már az is komoly előrelépés lenne.

Gondolatébresztőnek néhány konkrét kérdés:

Térképkészítés kérdései:
Szeretnék egy területről térképet készíteni. Az adott területről (vagy egy részéről) már készült tájfutó térkép, de annak szerzői jog tulajdonosa nem járul hozzá a régi térkép felhasználásához. Készíthetek-e ennek ellenére saját térképet a területről? Ha igen, akkor mire kell ügyelni a szerzői jog megsértésének elkerülése érdekében?

Amennyiben a fenti kérdésre igen a válasz, akkor a régi térkép objektumai átvehetők-e, ha a helyszínelés alkalmával meggyőződtem, hogy valóban ott vannak a terepi objektumok, vagy teljesen nulláról kell felmérni valamennyi objektumot? Egyáltalán van-e módszer a két eljárás közötti különbség utólagos kimutatására?

Szerzői jog tulajdonosok kérdései:
Ha véleményem szerint valaki megsértette a térképpel kapcsolatos szerzői jogaimat, akkor milyen fórumokhoz fordulhatok panasszal? Az egyes fórumok milyen bizonyítási módszereket fogadnak el a jogsértés igazolására, illetve milyen szankciókat alkalmazhatnak a vétkes féllel szemben?

Térkép használók kérdései (méltányos használat határeseteinek tisztázása):
Saját szakosztály utánpótlás versenyzői részére tartandó térképes edzésen „bele fér-e” másolt térkép használata?

Ha útvonalválasztásom elemzését publikálni szeretném egy tájfutó blog-ban vagy a Tájoló újságban, akkor a berajzolt pályát és útvonalat tartalmazó térképrészlet publikálásához kell-e a kiadó engedélye? Milyen felbontásban szkenneljem a térképet, hogy már elemezhető legyen rajta az útvonal választás, de még ne lehessen jó minőségű nyomatot készíteni belőle?

Szeretnék egy on-line adatbázist készíteni a tájfutó térképekről (pl. mert az MTFSz honlapon máig nincs ilyen...). Mekkora területű, illetve milyen felbontású térképrészleteket jeleníthetek meg a kiadók külön engedélye nélkül?


Üdv:

TÖRÖK Imre
MAFC

_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról