[Tajfutas] Térkép készítési és használati útmutató

Török Imre toreny at freemail.hu
2013. Már. 7., Cs, 15:22:57 CET


Sziasztok!

A különböző vérmérsékletű visszajelzések is igazolják, hogy sok negatív tapasztalat és tisztázandó kérdés van a térképkiadással és felhasználással kapcsolatban. Kezdem belátni, hogy Mozsárnak igaza van abban, hogy nehéz a jelenlegi szabályzatnál precízebben meghatározni a játékszabályokat.

Ezért valószínűleg szerencsésebb lenne első lépésben a szabályzat módosítása helyett egy gyakorlatias útmutatót készíteni, ami mindenkinek segítene az eligazodásban. Azt szívesen felvállalom, hogy összegyűjtöm és rendszerezem a tájfutó térképek készítésével és felhasználásával kapcsolatos kérdéseket. Ha ezekkel kapcsolatban az MTFSz Térképbizottság ki tud adni egy állásfoglalást, akkor már az is komoly előrelépés lenne.

Gondolatébresztőnek néhány konkrét kérdés:

Térképkészítés kérdései:
Szeretnék egy területről térképet készíteni. Az adott területről (vagy egy részéről) már készült tájfutó térkép, de annak szerzői jog tulajdonosa nem járul hozzá a régi térkép felhasználásához. Készíthetek-e ennek ellenére saját térképet a területről? Ha igen, akkor mire kell ügyelni a szerzői jog megsértésének elkerülése érdekében?

Amennyiben a fenti kérdésre igen a válasz, akkor a régi térkép objektumai átvehetők-e, ha a helyszínelés alkalmával meggyőződtem, hogy valóban ott vannak a terepi objektumok, vagy teljesen nulláról kell felmérni valamennyi objektumot? Egyáltalán van-e módszer a két eljárás közötti különbség utólagos kimutatására?

Szerzői jog tulajdonosok kérdései:
Ha véleményem szerint valaki megsértette a térképpel kapcsolatos szerzői jogaimat, akkor milyen fórumokhoz fordulhatok panasszal? Az egyes fórumok milyen bizonyítási módszereket fogadnak el a jogsértés igazolására, illetve milyen szankciókat alkalmazhatnak a vétkes féllel szemben?

Térkép használók kérdései (méltányos használat határeseteinek tisztázása):
Saját szakosztály utánpótlás versenyzői részére tartandó térképes edzésen „bele fér-e” másolt térkép használata?

Ha útvonalválasztásom elemzését publikálni szeretném egy tájfutó blog-ban vagy a Tájoló újságban, akkor a berajzolt pályát és útvonalat tartalmazó térképrészlet publikálásához kell-e a kiadó engedélye? Milyen felbontásban szkenneljem a térképet, hogy már elemezhető legyen rajta az útvonal választás, de még ne lehessen jó minőségű nyomatot készíteni belőle?

Szeretnék egy on-line adatbázist készíteni a tájfutó térképekről (pl. mert az MTFSz honlapon máig nincs ilyen...). Mekkora területű, illetve milyen felbontású térképrészleteket jeleníthetek meg a kiadók külön engedélye nélkül?


Üdv:

TÖRÖK Imre
MAFC



További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról