[Tajfutas] a pótszimbólról (történelem, igény, stb.)

Vida Istvan vipisti at vipmail.hu
2013. Aug. 30., P, 14:35:38 CEST


Sziasztok!

Tényleg nem kötelező a futni kevésbé tudó  " véneknek" a tájFUTÓ Szövetség tagjának lenni!!!  ÉS AKKOR CSAK AZT SZOLGÁLTOK KI AKI 17, 19, 20 és 21-es korosztályban oda elmegy!  Igaz, mi innen kiöregedtünk , de az "élversenyzők" tömegét saját kategóriánkban mi képviseljük! Sőt! Ha kell, "bizottságosdik" nélkül is meg tudjuk rendezni!!!
Sőt, volt olyan időszak,/amikor mi ÉLVERSENYZŐK " voltunk, hogy nekünk sem kódot, sem megnevezést nem kaptunk!  (DE ez Péter még a születésed előtti években volt a 14-18 kilós pályákon!) :-)
A KÓD arra való, hogy az egymástól néhány métere levő pontokat azonosítsd, ami a térképen kiolvashatatlan részünkre! 
De várunk szerdánként, hogy a VÉNEKKEL versenyezz!
ViPi
-- Eredeti üzenet --
Feladó: péter kovács <kovacsp969 at gmail.com>Címzett: tájfutó levlista <tajfutas at lazarus.elte.hu>Elküldve: 2013. augusztus 29. 10:22Tárgy : [Tajfutas] a pótszimbólról (történelem, igény, stb.)


Sziasztok!(hosszú, nem nagyon érdemes végigolvasni!)
A ROB pótszimbóljai kapcsán többen megkérdezitek, hogy miért ne lehetne a pótszimbólt a rajtkordon előtt, a VK-ban, vagy már az előző napokban a neten megszerezni? 
Hogyan keletkezett a pótszimból?Ezt nem tudom, de én egy jicini világkupánn láttam először a versenyzők mellkasára tűzve, szigorúan csak az elit kategóriákban. Talán volt egy olyan élversenyzői igény, hogy kapják meg a szimbólt előre, és oda tehessék, ahova akarják. Ugyanezen a versenyen a tömegek a programfüzetből irkálták ki maguknak cetlire.Ez az élversenyzők esetében nyilván nem volt lehetséges, mert ők csak a rajt pillanatában tudhattak meg bármit a pályáról. Tehát más kezelést igényelt a szimból az elitnek, és mást a tömegeknek.
Később a pótszimból, mint extra szolgáltatás átgyűrűzött a teljes mezőnyre, és ma már alapszolgáltatásnak vesszük, szinte bármilyen versenye. 
Mi titkos a pótszimból tartalmában?Semmi, előbb-utóbb úgyis megtudja mindenki, hogy mi van benne.Tehát akár nyugodtam megkaphatnánk rajtolás előtt.Viszont nagyrészt továbbra is úgy gondoljuk, hogy pl. egy VB-n a versenyzők a rajtolásuk pillnatáig max. a pályadatokat tudják, de a részleteket azért ne! Ha úgy vesszük, hogy egy hazai OB a mi "világbajnokságunk", akkor teljesen jogos a versenybizottságnak az az álláspontja, hogy OB-n ne kapjuk meg előre a szimbólt (nem tudom, valóban ez-e az álláspontjuk :-) Hiszen ez egy OB, ahol a legjobbjaink csapnak össze a bajnoki címekért.
Ja, hogy közben az OB-k mezőnye "felhígult"?És a tájékozódni még nem tudó ifjak és futni már nem tudó vének is indulnak rajta? Hát igen, valóban történt egy ilyen apró változás. Harminc éve még csak kb. 17, 19, 21-es kategóriákban hirdettek bajnokot (talán 15-ben is)Azóta a legfiatalabbak, és a komplett szenior korosztály is itt küzd, sok esetben csak magával, mert a mezőny jelentős részénél már szó sincs komoly felkészülésről, hanem az OB csak az egyik verseny a sok közül. (Persze nagyobb mezőny, jobb minőség, szélesebb elvárások az indulók részéről.)  
 ÉN EZT IS SÉRTŐNEK ÉRZEM!!
Kérdés, hogy kinek az érdekeit, igényeit kell kiszolgálnia egy OB-na?A nem komolyan készülő nagy tömegekét, vagy a még mindig nagyon komolyan készülő élversenyzőkét? Ha az utóbbiakét, akkor egy OB-n igenis elvárható, hogy a szimbólt csak a kordonban kapjuk meg. Az persze megint más kérdés, hogy a legeslegjobb hazai versenyzőink el tudnak-e egyáltalán indulni a hazai bajnokságokon, vagy egyéb kötelezettségeik, külföldi felkészülésük miatt nem?
Tehát ha elfogadjuk azt az alapvetést, hogy az OB az komoly dolog, akkor el kell fogadnunk, hogy OB-n csak a kordonban kapjuk meg a pótszimbólt. (hasonló a helyzet a karantén szükségességével)Ha úgy döntünk, hogy az OB nem komoly dolog, akkor előre is megkaphatjuk, de akkor hamarosan majd a térkép is erre a sorsra jut, ill. az OB-k visszatagozódnak a közepes versenyek közé. 
Figyelem, fenti eszmefuttatás kizárólag csak arról szólt, hogy OB-n hol kapjuk meg a szimbólt.A ragasztgatás, szimbóltartó használata az egy más téma (a tegnapi :-)
 
Végül egy eretnek gondolat, teljesen komolytalanul:Ha tényleg küzdeni akarunk a pótszimból ragasztgatása ellen, akkor ez az egész ragasztósdi kerüljön a térképfelvételhez. Ha tényleg kell neki a pótszimból, akkor vagy szimbóltartóba csúsztat, és már szalad is, vagy megáll, ragasztgat, de már saját időből. 
A pótszimból hulladék mivoltáról pedig:A pótszimbólok egy része szimbóltartóban utazik a versenyen, más része pedig celluxozva. És utána? A celluxos nyilván megy a vegyes szemétbe, de valószínűleg a szimbóltartós is, mert olyan picike papír, hogy emiatt a  kis galacsin miatt sajna még nem zarándokolunk el a papíros szelektív gyűjtőig. Esetleg akkor, ha csak otthon dobjuk ki, és otthon (is) szelektíven gyűjtjük. Tehát szerintem a pótszimból harc inkább a fölösleges műanyag (cellux) felhasználás ellen szól. Hogy az sok, vagy kevés, az már nézőpont kérdése.A pótszimbólokból akkor kerülhet igazán nagy mennyiség a papíros szelektívbe, amikor a rajtból visszahozzák a megmaradtakat. 
kovacsp




 _______________________________________________
 Tajfutas mailing list
 Tajfutas at lazarus.elte.hu
 http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas
 
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20130830/33150e44/attachment.html>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról