[Tajfutas] kérdezősködők a versenyeken

Julianna Grant jzgrant at yahoo.co.uk
2013. Ápr. 22., H, 22:42:10 CEST


Kedves Gerzson

Eddig hallgattam, de mivel latom, hogy tenyleg nagy a lazasag es joforman csak negativ visszajelzeseket kaptal, igy kenytelen vagyok irni. Reszemrol en teljesen egyetertek azzal, hogy a legkevesebb segitseg is csalas. Es ezt teljesen fuggetlennek tartom attol, hogy milyen versenyzo, milyen versenyen probal csalni. Ami a gyerekeket illeti arrol majd kicsit kesobb irnek valamit, de egyenlore azt szeretnem megindokolni, hogy miert csalas a segitseg kerese es adasa.

Kepzeljetek el, hogy egy futoversenyen valaki hirtelen biciklire ul es a palya kozepet futas helyett biciglin teljesiti.  Ez szerintetek helyes? Hat nem egy nagy nemzetkozi maraton volt, csak egy kis helyi kocaverseny. Ugyanarrol van szo, hogy jogtalan elonyre tett szert a tobbiekhez kepest. Nem?

Eleg sokat morfondiroztam azon, hogy miert van ilyen laza hozzaallas itthon az ilyesmihez? Nem vagyok hajlando elhinni, hogy a magyar ugy altalaban becstelenebb nep lenne, mint mondjuk az angol.  Sot!! Es ennek ellenere en Angliaban hihetetlen lenezest es megitelest lattam azokkal szemben akik kerdezoskodnek.  Nincsenek is sokan, mert joforman senki nem valaszol, sot duhosen kikeri maganak, hogy ilyesmivel zavarjak. En ugy erzem, hogy ez is abbol ered, hogy meg mindig itthon, nalunk nincs igazan renomeja a tajekozodasi kepessegnek a futasi kepesseghez hasonlitva. A szabalyaink, a szokasaink inkabb futosportnak tekintik a tajfutast, mint tajekozodasi sportnak.  Az az igazi nagy meno versenyzo akik gyorsan tud futni, nem az, aki mindig, megbizhatoan, pontosan es gyorsan tud tajekozodni.  A horribilis, fizikailag nehez palyak az igazi, macso, nagymeno palyak a hihetetlenul technikasokkal szemben.  Es eppen ezert ha megkerdezem hol vagyok az nem csalas,
 az nem szegyelheto gyengeseg es szabalytalankodas, mert hiszen az csak mellekes dolog, nem?

Hat persze ez nem kifogas, csak talan egy magyarazat.  Ti mit gondoltok?

Es most, hogy mi a velemenyem a gyerekek segiteserol?  Az egy teljesen mas mufaj, mint a felnotteke.  En kb. oda sorolnam ahogyan nem illik egy serult versenyzo mellett sem elmenni.  Egy panikban levol gyerek tenyleg megserulhet, beteg lehet stb., stb. ha nagyot kevert, tehat az termeszetes, hogy neki segitunk.  De akkor sem ugy, hogy elvisszuk magunkkal, vagy megmutatunk enki mindent, csak addig mig biztosak vagyunk, hogy mar tudja hol van es rendben lesz miutan mar nem segitunk neki. Ha teljesen panikban van es nem merjuk otthagyni akkor fel kell adnia a versenyt, kulonben az sem fair.

Egyebkent az angol szabalyzatban az is benne van, hogy segiteni KOTELEZO egy serult versenyzonek es aki nem teszi az is szabaly ellen vet. Ez benne van a magyar szabalyzatban?

Julia


>________________________________
> From: Kéri Gerzson <gfkeri at gmail.com>
>To: LEV. LISTA <tajfutas at lazarus.elte.hu> 
>Sent: Monday, 22 April 2013, 18:28
>Subject: Re: [Tajfutas] kérdezősködők a versenyeken
> 
>
>
>Tisztelt versenyzők és listatagok!
>
>Mivel felvetésemre eddig többnyire csak negatív visszajelzéseket kaptam, ebből tán arra kell következtetnem, hogy a magyar tájfutók közül igen sokan nem tisztelik a sportágunk szabályait? :-((
>
>Változatlanul az a véleményem, hogy a sportág szabályait nem azért találták ki, hogy akik akarják, azok betartsák, akik nem akarják, azok pedig ne tartsák be. 
>
>Persze kevésbé profi versenyzők és kisebb jelentőségű versenyek esetén nyilván kicsit más a helyzet. De nehéz kérdés, hogy hol húzzuk meg a határt, a versenyek és versenyzők mely körére követeljük meg a szabályok betartását, így például azt, hogy versenyzés közben ne kérjenek és ne adjanak információt egymásnak.
>
>Véleményt kérek ezért, hogy szerintetek milyen esetekben helyes és milyen esetekben helytelen a kérdezés (és válaszolás)-
>
>Versenyek:
>
>a) csak bajnokságok
>b) minden más országos (és kiemelt) rangsoroló
>c) minden rangsoroló (országos és regionális)
>d) nem rangsoroló, nem minősítő versenyek, edzőversenyek
>
>e) rangsoroló versenyek nem minősítő kategóriái, különösen a nyílt kategóriák
>
>f) rangsoroló versenyek kicsik számára rendezett, szalagozással segített kategóriái
>
>
>Versenyzők:
>
>a) csak élversenyzők
>b) minden versenyengedéllyel rendelkező versenyző
>
c) kezdők, ill. versenyengedéllyel nem rendelkező, valamint alkalmilag versenyzők
>
>
>
>Nagyon kíváncsi vagyok, általában mi a véleménye erről másoknak (sportvezetőknek és versenyzőknek)?
>
>
>Hogy a pozitívumokat is említsem, ismerek olyan versenyzőt is, aki mindig mindenkit arra kér, nehogy segíteni akarjon neki, mert egyedül szeretné megfogni a pontjait. Ismerek másokat, akik nem kérik az információadás mellőzését, de ugyanígy gondolkodnak, mert maguk soha nem kérdeznek. Például a kategóriám egyik versenyzője, többszörös bajnoka, a Postás Kupa 2. napján panaszolta, hogy 21 percet töltött el egy átmenettel. Jómagam 15 percet töltöttem el a Postás Kupa 1. napján egy rövid átmeneten. Közben 3 idegen ponthoz is eljutottam, volt amelyikhez kétszer is, és vagy 10-20 versenyzővel találkoztam, bőven lett volna lehetőségem információt kérni. Ha kérdezősködünk, akkor nyilván sokkal kevesebb idő elég lett volna mindkettőnknek, és jobb eredménnyel zártuk volna az adott napot. De véletlenül sem akartunk csalás segítségével érni el jobb eredményt.
>
>
>
>Üdv:
>
>KGF
>
>_______________________________________________
>Tajfutas mailing list
>Tajfutas at lazarus.elte.hu
>http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas
>
>
>
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20130422/4d9758c6/attachment.html>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról