[Tajfutas] FW: Emlékezetes nap, nagyszerű előadókkal

Nemesházi Lászlóné bnemeshazi at ujpest.hu
2012. Jan. 27., P, 10:00:52 CET



Feed: UtánpótlásSport
Posted on: Friday, January 27, 2012 9:30 AM
Author: szekeresi
Subject: Emlékezetes nap, nagyszerű előadókkal


Dr. Tiszeker Ágnes már reggel megjegyezte: ritkán látni ekkora hallgatóságot sportkonferencián. Délután hatkor, a nap végén sok résztvevő fejezte ki elismerését és köszönetét a tartalmas tanácskozásért, amely a Nem gyerekjáték! címet viselte. Ennyit dióhéjban a visszhangról, és nem is részletezzük tovább, hiszen a rendező a honlapunkat gondozó MediaBook Kiadó volt, élvezve a Magyar Olimpiai Bizottság és a Decathlon támogatását.

utanpotlassport.hu • Dr. Pavlik Gábor, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának (TF) egyetemi tanára a fiatalok felkészítésének élettani alapjait világította meg, hangsúlyozva, hogy mindig figyelembe kell venni az életkori sajátosságaikat. Leszögezte: a cél, hogy egészséges felnőtteket, illetve eredményes felnőtt sportolókat neveljünk. Kiemelte, hogy a nem sportoló gyerek harmonikus fejlődéséhez is szükség van napi egy óra intenzív mozgásra és hosszú alvásra. Két fontos momentum a sportoló felkészítéséből: az állóképességi edzésnek legalább húsz percig kell tartania, 60-80 százalékos intenzitással; kiegészítő sportágak rendszeres űzése jótékonyan hat a képességek fejlődésére, az edzettségi állapot stabilizálására.

Dr. Budavári Ágota, a Sportkórház pszichológusa elemezte az egyes életkorok sajátosságait. A 8-12 éves kort a mozgástanulás csúcsidőszakának nevezte, míg a serdülőkor öt-hatéves folyamatát a testi és lelki fejlődés intenzív szakaszaként mutatta be. Külön kitért a felkészítő szakemberek személyiségére, szerepére, sokirányú felelősségére.

Dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport ügyvezető igazgatója karikatúrát tett fel a kivetítőre, amelyen godzilla mama inti gyermekét, hogy mindenfélét ehet, csak élsportolót ne, mert nem tudni, mi van benne. A tréfa a tiltott szerek nagyon is valós, komoly veszélyén alapul. Az előadó felvillantott valamennyit a doppingszerek sajnálatosan széles tárházából, és külön is kitért az úgynevezett táplék-kiegészítőkből eredő, esetleges alattomos támadásokra, amelyek ellen csak sportorvossal való konzultáció nyújthat védelmet.

[http://www.utanpotlassport.hu/wp-content/uploads/2012/01/TF-3-300x182.jpg]A délutáni programban dr. Sárközy Tamás egyetemi tanár, a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség elnöke sportunk működésének jogi alapjait elemezte. Kiemelte, hogy az átmenet időszakát éljük, hiszen a módosított sporttörvény néhány fontos eleme még nem lépett életbe. Az azonban világos, hogy az amatőr sportoló lehet sportegyesület egyszerű tagja, de kötődhet a klubhoz megbízási szerződéssel, a profinak viszont kötelező munkaszerződést kötnie. Ha az amatőr átigazol, nem illeti meg semmi, de ha van szerződése, a volt egyesülete nevelési költségtérítést kap.

Dénes Ferenc sportközgazdász azt elemezte, hogyan működtethető gazdaságilag is hatékonyan az utánpótlás-nevelő műhely, annak ellenére, hogy a szponzorok nem nyüzsögnek körülötte. Ha a műhely átláthatóan, tudatos, közérthetően megfogalmazott célokkal fordul a külvilág felé, és garanciaként felmutatja a sikereit, könnyebben talál támogatókat, és – közszolgáltatás révén – jó eséllyel vállalkozhat is.

Radnai Károly adószakértő, az OrienTax Kft. ügyvezetője a ma már közismert TAO (sporttámogatás a társasági- és osztalékadóból) első lépéseit elemezte. Elmondta, hogy az első évben az öt látvány-csapatsportból 1600 kérelem érkezett, és a kormány 26 milliárd forintig engedélyezi az amatőr sport működési költségeinek támogatását. A mostani időszakban kristályosodnak ki az adminisztrációs, technikai részletkérdések. A létesítmények támogatási programja, amelyben 30 százalék önrész vállalása szükséges, az idén indul el.

Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára arról szólt, hogy a MOB-nak korábban is fontos volt az utánpótlás-nevelés, a mostani új, szereposztásban viszont már a terület gazdája is. Folytatják az eddigi, sikeres programokat, egyedül a Gerevich-ösztöndíjat szabják át: a legeredményesebb sportolók mellett a jövő legnagyobb ígéretei is részesülnek belőle.

A délelőtt és a délelőtti program is az előadók kerekasztal-beszélgetésével zárult, amelybe – véleménnyel, kérdésekkel – a közönség is bekapcsolódott.

Bruckner Gábor újságíró, az utanpotlassport.hu kiadója mondott köszönetet az előadóknak és mindazoknak, akik megtisztelték a konferenciát.

Honlapunk még visszatér az emlékezetes napra, több formában is.


Cikk megtekintése...<http://www.utanpotlassport.hu/2012/01/27/emlekezetes-nap-nagyszeru-eloadokkal/>

-- 
Ezen uzenet virusellenorzesen esett at, es virusmentesnek bizonyult.

--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20120127/a0a1a31e/attachment.html>
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20120127/a0a1a31e/attachment.htm>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról