[Tajfutas] Hosszútávú OB - Pontbegyűjtő CSB: időpont-, helyszín- és rendezőváltozás

TipoMiksi tipomiksi at outlook.hu
2022. Sze. 23., P, 12:08:41 CEST


Feri,

teljes mértékben igazad van. És nekem is: ebben a helyzetben nem tudott (volna) semmit sem segíteni.

Üdv. Miksi

 

From: ZTC / Fehér Ferenc [mailto:zala.ztc at zalaszam.hu] 
Sent: Friday, September 23, 2022 11:35 AM
To: 'TipoMiksi'; 'Teodóra Borhegyi'
Cc: 'lista tajfuto'
Subject: RE: [Tajfutas] Hosszútávú OB - Pontbegyűjtő CSB: időpont-, helyszín- és rendezőváltozás

 

Sziasztok!

 

Miksi! Ez így nem igaz!

Szerintem egy jó ellenőrző bíró „együtt él” a versennyel! Amúgy meg a verseny előtt, alatt is folyamatosan ellenőríz és segíti a versenyt. Ellenőrízheti a felvezetést, kimehet pontokat megnézni, követi a rajtoltatást, az értékelést, az eredmény közlést… stb. 

Sőt! Ez a feladata az ellenőrzőbírónak!

 

üdv

Fehér Ferenc

 

 

From: Tajfutas [mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu] On Behalf Of TipoMiksi
Sent: Friday, September 23, 2022 10:41 AM
To: 'Teodóra Borhegyi' <borhegyi.dori at gmail.com>
Cc: 'lista tajfuto' <tajfutas at lazarus.elte.hu>
Subject: Re: [Tajfutas] Hosszútávú OB - Pontbegyűjtő CSB: időpont-, helyszín- és rendezőváltozás

 

Sziasztok!

 

Nem akartam belefolyni ebbe a levél dömpingbe, de egy mondat megütötte a szememet.

Teodóra írta: „az ellenőrzőbíró pedig mit csinál? Sört iszik és gulyást eszik, miközben mindenki arra vár, hogy menjen már oda a géphez és tegye a dolgát.”

Nem, az ellenőrzőbírónak nem az a dolga, hogy egy hibás felvezetést követően bármilyen géphez odamenjen. Igazság szerint, ilyenkor már (sajnos) nincs semmi dolga.

 

Miksi

 

From: Tajfutas [mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu] On Behalf Of László Pap
Sent: Friday, September 23, 2022 6:46 AM
To: Teodóra Borhegyi
Cc: lista tajfuto
Subject: Re: [Tajfutas] Hosszútávú OB - Pontbegyűjtő CSB: időpont-, helyszín- és rendezőváltozás

 

Kedves Teodóra.

 

Szertném bőviteni az általad említett kört.

M. Tamás lelkiismeretes munkáján, és a levesfőzés lelkes csapatán kívűl volt még jól működő rendszer a versenyen. És ez az általam üzemeltetett zuhany.

Mellesleg még a rendezők négy agregátorából hármat tettem működő képessé az utolsó pillanatban, hogy az SI ne álljon meg és legyen működő hütőszekrény a büfében. 😃

 

Üdv: Lacó 

 

(U.i: amúgy hosszas levelezés és egyeztetés után, számlát küldve sem lett a majd három napos munkám és költségem megtérítve.)

 

Teodóra Borhegyi <borhegyi.dori at gmail.com> ezt írta (időpont: 2022. szept. 22., Cs 8:09):

Kedves Tagok!

 

Soha nem szándékoztam reagálni semmire, ami ezen a levlistán megy, de most rám tört a hányinger.

 

Olvasom a Dunántúl kupa megszomorodott leveleit, és szembe jön velem egy bekezdés, ahol Magyar Tamást szépen belerángatják ebbe az őrületbe. De mivel végig jelen voltam, íme a véleményem:

Magyar Tamással érkeztem a versenyre, Tominak a dolga az SI kezelése volt, ennyi és nem több. Azt se tudta, merre vannak a pontok, mi a helyzet az egésszel. Abba a nagy káoszba, ami a versenyen volt, az egyetlen ember, akinek sikerült a munkáját rendesen elvégezni, az ő volt. Az egyetlen stabil pont volt. Ja meg hogy volt leves. Kb ez a kettő működött.

 

Undorító dolognak tartom, hogy az emberek, akik tehettek a káoszról, most éppen másokat mocskolnak be. 

Hogy miért nem olvasta ki Tamás a felvezető dugókákat? Azért, mert volt felvezető, aki a 0 idő után 20!! perccel jött be. Akkor miről beszélünk? Köze nem volt hozzá. Végig ott ültem mellette és beszéltük, hogy ami itt megy, ahogy az ellenőrzőbíró eljárt, az egy vicc volt végig. Felmerült egy probléma, az ellenőrzőbíró pedig mit csinál? Sört iszik és gulyást eszik, miközben mindenki arra vár, hogy menjen már oda a géphez és tegye a dolgát. 

Az, hogy a felvezetés a 0-idő előtt fél órával indul, az Tamás hibája is? Hogy a stekkeknek színkódja van és nem 55 és 155, hogy meg lehessen különböztetni őket, az nem gond? Ahogy azt egy versenybírónak tudni kellene ugyebár.

 

Az meg, hogy itt képesek voltak leírni, hogy a pofon mellé örüljön az illető, hogy nem kettőt kapott, na ez a világ legnagyobb taplósága volt. Undorító ez az egész. Született egy ítélet, és akkor nekiállunk megkérdőjelezni azt? Őrület, de nem ezt a szót használnám legszívesebben.

 

A 4 futamból 1 sikerült jól. Tamás kérésére kiolvasták a dugókákat. Ennyi. Lehet megköszönni a munkáját, ahelyett, hogy belerángatja az illető. Undorító.

 

Mindenkinek nagyon szép napot! 

Üdvözlettel, Borhegyi Teodóra

 

2022. szept. 21. dátummal, 20:58 időpontban Németh Zsoltné <melcsi68 at gmail.com> írta:Szia Peti!

 

Én csak szeretnélek tájékoztatni, hogy indultál már olyan versenyen ahol E.Tomi komolyabb feladatot vállalt, mint a parkoltatás, ezt merem Neked állítani! Habár az sem egy egyszerű feladat, néha elég komoly logisztikát igényel, tehát becsüljük meg azokat a sporttársainkat, akik ezt a feladatot elvégzik!!

 

Üdv.

Melinda

 

 

  

 

Szieberth Péter <szieberth at vipmail.hu> ezt írta (időpont: 2022. szept. 21., Sze, 8:18):

Sziasztok!
Ott voltam a D.Kupán (a Hungárián is).

Hibázni lehet, de az OCAD a hibákat szinte teljesen leminimalizálta. A többi hiba abból adódik, ha nincs feje a halnak. Egy több napost összefogni komoly munka és felelősség. Biztosan tisztában voltak ebben Zsolték. 
Én nagyon szívesen indulnék olyan versenyen amin E.Tomi vállal valami komolyabbat a parkoltatáson kívül.Ő (Te) is ahhoz a korosztályhoz tartozol akik tapasztalataikkal (ha nem lenne, nem írtál volna ez ügyben) segíthetik érdemben a versenyt. Én sem nézem kívülről a rendezést. Vannak kötelességeink (belülről). Valamit kaptunk mikor fiatalok voltunk, joggal várható, viszonosság alapján, hogy adjunk vissza ebből. 
Igyekeznünk kell persze a zászlót is átadni itt majdnem 60-nál, értelmetlen görcsösen szorongatni. De az átadáshoz előbb meg is kell fogni.
Hajrá!
Sz. Péter
pvm

2022.09.20. 23:18 keltezéssel, Tamás Egei írta:

Sziasztok, Szia Janó!
 
Nem vagyok egy próféta, de ez a történés előre sejthető volt.
Még annyit szeretnék hozzátenni, hogy aki engem hiteltelennek tartott ebben a történetben és akinek magánban megírtam a véleményem és aki ezt a rendezőgárdát kiválóra értékelte, akkora “ géniusza és támogatója a magyar tájfutásnak", hogy ő nem fog önkritikát gyakorolni, mert ő is kiválóan (le) szerepelt az ominózus versenyen.
 
A történethez tartozik még Tüskés György, a Dunántúl kupa versenybíróság elnökének magánban hozzám írt levele, akkor felhatalmazott hogy nyilvánosságra hozhatom, amit most megteszek:
 
Kedves Tamás!
 
Idézlek: " Verebélyi, aki verébnek nézi a versenyzőket, avagy a Dunántúl kupa margójára."
Nagy trauma érhetett, ha így - közel három hét után is - ilyen indulatos felütéssel kezdesz egy levelet. Ráadásul olyasvalakit megcélozva vele, akire vonatkoztatva aztán végképp igaztalan. Ezer és egy hibáját lehetne sorolni, de ez - mondjuk - éppen nem jellemző rá.
Esetleg csupán hatásvadász szerettél volna lenni? Hát, elég butára sikeredett.
Nem a versenybíróság elnökeként válaszolok, ez egy magánlevél, de ha úgy gondolod, nyilvánosan reagálsz rá, akkor felhatalmazlak, hogy a levelezőlistán idézzed, vagy idézzél belőle.
 
Tényleg úgy kezdtünk bele, hogy ez a verseny valóban a HOB és PCSB főpróbája legyen. A szerepek is aszerint lettek leosztva, ahogyan a bajnoki futamokra terveztük. Teljes önállóságot kaptak az egyes feladatok végrehajtói, tesztelve a gyakorlatban történő megvalósíthatóságot. Voltak is belőle kisebb nézeteltérések, hogy: "ne szóljál bele, ez az én dolgom, az én felelősségem!" (Gondolom, sejted, hogy nem Zsolt volt az, aki ilyen módon kért több önállóságot, és nem is ő próbálta feszegetni a határokat.) Ezek után még inkább igaztalanok az indító szavaid. Mindenki a feladatának megfelelően, kellő alázattal állt a végrehajtáshoz, de mi tagadás, az igyekezet ellenére nem minden a tervek szerint sikerült. A hibák azért sok tanulsággal szolgáltak, természetesen jobb lett volna csont nélkül letudni a versenyt. Nem tudom, mennyire szoktál belefolyni a versenyrendezésekbe, de ha belülről volt alkalmad látni, átélni azt a feszített helyzetet, akkor megérted, hogy mikor este 10 után végre hazaesel, egy fárasztó versenynap után, akkor még állhatsz neki hajnalig pótszimbolokat nyomtatni, mert akinek ez lett volna a dolga, az részint figyelmetlen, másrészt feledékeny volt. És akkor alszol egy órát, majd hajnali négykor kelsz, hogy összeszedve és elrendezve a dolgokat, hat órára ott legyél a felvezetés kezdetén. Körülnézel, és magadon kívül legfeljebb három embert látsz, s van aki az előző napi tömény fröccsözés után még a másik oldalára fordul, mert ugye ő is - a felvezetés vezetőnek segítendő - barátságból "ellenszolgáltatás nélkül, szívességből dolgozik".
Rutinos, a társaival együtt ezer éve tájfutnak, s majd hipp-hopp, pillanatok alatt kiszórják a pontokat (csak előtte még meg kell inni fél liter fröccsöt másnaposság ellen).
Szóval, ha már nem Zsolt az egyszemélyes bűnbak, akkor vegyük úgy, hogy a "Verebélyi bandája" lett a kezdetén megszólítva? Innentől kezdve már a képbe jövök én is, hiszen a térkép 80%-át én csináltam, ráadásul azt a bizonyos bányát érintő pályákat is én terveztem. A pontossággal túl sok probléma nem lehet, hiszen a Lidar és a GPS együtt túl nagy hibázásra nem ad lehetőséget. Az ábrázolás már egy másik kérdés, ott vannak keményen véleményes helyzetek. Vívódsz a szabályzat adtak keretek között, hogy végül a versenyzőnek készüljön, de mégse lépd át a határokat, különben a szövetség "nem adja hozzá a nevét". Hidd el, késhegyig menő vitáink voltak arról, mit, és azt hogyan ábrázoljuk. Nem néztük tehát "verébnek" a versenyzőket, sőt! A térképre vonatkozó kritikáidat szívesen veszem, tanulhatok abból is, bár egyelőre elegem van abból, hogy a "fél életemet" a terepen, illetve rajzolással a számítógép előtt töltöm... Abból meg végképp elegem van, hogy a felvezető kioktasson, hogy milyen szar térképet csináltam, és a pont körül semmi se stimmelt, majd ő ad nekem órákat térképhelyesbítésből. Aztán persze kiderül, hogy összekeverte a piros és fekete stekkeket, melyek teljesen más környezetben másfajta tereprészen - egyébként nem 20-30, hanem - egymástól 60 m-re voltak. Értelemszerűen a térképi ábrázolás sem egyezhetett meg, nem beszélve arról, hogy a felvezető térképen a pontmegnevezés is rajta volt, és elég nehéz összetéveszteni egy több tíz négyzetméteres dagonyát egy alig három ponttal ábrázolható szárazárokkal. Amikor mindezzel szembesítették, akkor még röhögött is rajta. Csoda-e, hogy elgurult a gyógyszer, és egy méretes taslit kapott a tarkójára. Ha ebből fegyelmi ügy lesz, akkor legfeljebb abban marasztalható el a fegyelmező, hogy nem legalább két marha nagy fülessel jutalmazta a delikvenst. Csak megjegyzés képpen említem, hogy azért volt azonos a két pont kódja, hogy a két futam közötti időben a hősünk számára az átrakás minél egyszerűbb legyen.
 
Nyilván voltak nem mentegethető hibák, sajnos nagyobbnak bizonyult a bevállalt feladat, mint a teljesítő ezirányú kapacitása. Tanulság mindannyiunk számára, hogy nem elég a 40 éves tájfutói rutin (és az önbizalom) kellő mértékű rendezői rutin nélkül. Ha ő úgy gondolja, majd elnézést kér érte, és igyekszik jóvátenni a hibákat,... már amennyiben ez egyáltalán lehetséges.
 
Van még itt egy dolog, amire reagálnék, ez pedig a frissítők ügye. Az első futamnál kihelyezett két "kannának" alapjában elegendőnek kellett volna lennie, és igazából elég is volt, hiszen mikor egyik kifogyott, már mentem, és telire cseréltem. A takarékosságra vonatkozó kiszólás természetesen elég szerencsétlen volt, alapjában felesleges. Bár megjegyzem, a versenyértesítő tartalmazta, hogy mindenki használja a saját poharát. Volt ilyen már más versenyeken is, nem újdonság. Jó, a parkoló ugyan messze volt a befutótól, de a pohártartó a rajtba indulás előtt is kint volt már.
A második futam kihelyezett céljánál - a nagy melegre való tekintettel - valóban célszerű lett volna frissítőt adni, de az 1100 m-re való kézi kiszállítás nem lett volna megoldható, a járművel való megközelítést pedig méretes kidől fák akadályozták. Így aztán az értesítőbe se került be az ottani frissítés lehetősége.
 
Visszatérve még arra a bizonyos "fizikai kontaktusra", én csak azon csodálkozom, hogy ennyivel megúszta. Mi, akik a versenyt megelőző fél évben a sportág és a versenyzők iránti tiszteletből a lelkünket is kitettük a sikeres megrendezés érdekében egy fillér várható haszon nélkül, hadd háborodjunk már fel azon, ha valaki puszta trehányságból lerombolja az addigi munkánkat.
 
Jah, és még valami, ami az én bűnömül róható fel: annak a bizonyos bányakijáratnak a "letakarása". Alapjában nem gondoltam, hogy kijárási lehetőséget kéne adni azon az útvonalon. Bár én a javítás ideje alatt ott kijutottam, de verseny útvonalként kockázatosnak ítéltem. Ha használni akartam volna, akkor a felső bányaudvarba is raktam volna pontot, vagy egyenesen a kijáratra rakhattam volna. Én ezt nem vállaltam be, és utólag sem gondolom, hogy kellett volna.
 
Üdvözlettel:  Tüskés Gyuri 
 
 
A levél írója későbbi levelében megkért hogy lehetőleg ne látogassam az általa rendezett versenyeket. 
 
Véleményem szerint ezeket az embereket nem szabad bajnoki, országos versenyek rendezőjeként a versenyek közelébe sem engedni,  az egész magyar tájfutásnak komoly károkat okoznak.
 
Azok az MTFSZ tagok, akik megszavazták, hogy az elhalasztott OB rendezője országos versenyt vagy jövőre diákolimpiát rendezzen, szintén gondolkozzanak el azon, hogy jól tették e a dolgukat, amikor ezt a pályázatot támogatták a VHS pályázatával szemben.
 
A fegyelmi bizottság a hét végén a fizikai kontaktus elkövetőjét - egy év eltiltásra, egy évre felfüggesztve - ítélte! Nevetni volna kedvem, de ezen nem tudok!
 
Egei Tamás           
 

2022. szept. 20. dátummal, 20:45 időpontban Kelemen János  <mailto:kelemen.janos111 at t-online.hu> <kelemen.janos111 at t-online.hu> írta:
 
Sziasztok,
 
Elszámoltam tízig, hagytam egy kis hatásszünetet is (közel egy nap), várva arra, hogy kinél veri ki a biztosítékot a szövetség levele.
 
Láthatóan eleddig senkiét, padig nagyobb horderejű a probléma, mint a cellux ragasztó vagy a kőszegi versenyen túl közel került pontok esetei.
 
A szövetséget, ilyen magas rangú versenyen a rezsi(m)biztos, azaz az ellenőrző bíró képviseli. A Versenyszervezési Terv-ben minden eseményt, határidőkkel rögzítenek.
 
Szent és sérthetetlen, alkalmanként átdolgozzák. A várható problémára egy versenyzőtársunk már július vége felé figyelmeztetett. Kapott hideget-meleget. Most meg kellene követni.
 
Igen, a "stadionjainkat" minden évben fel kell építeni, nem is keveset. Ezúton kérném a szövetséget, hogy a junior válogatott őszi portugáliai VB utazására szervezett gyűjtés, tervezett összegén felüli részt, fordítsa a leendő térképjavítók oktatására, képzésére. + még tegyetek/tegyenek hozzá. Én a tapasztalatommal, egyre kevesebb idővel, csökkenő energiával tudom ezt a munkát segíteni. Higgyétek el, ez is sokat jelenthet.
 
Tehát beszéljük ki a problémát és ne seperjük a szőnyeg alá.
 
Üdv
 
Janó
 
Ui: holnap lejár a támogatási határidő: https://www.e-nevezes.hu/hu/esemeny/show/384
 
2022.09.19. 21:58 keltezéssel, MTFSZ iroda írta:

Térkép nélkül sajnos nincs verseny sem!
Az MTFSz a probléma valódi súlyosságával 4 napja szembesült.

_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas

 

_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas

 

_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas

_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas

_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas

--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20220923/3bc8cb8d/attachment.html>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról