[Tajfutas] Múltba révedés

TipoMiksi tipomiksi at outlook.hu
2022. Ápr. 5., K, 20:18:01 CEST


Mint orosz (sőt, szovjet) „szakértő”, ehhez 1-2 megjegyzés.

Az általam megismert legeurópaibb orosz város Novoszibirszk, mely köztudottan Ázsiában van.

A Lacó által említett urali út előtt egy évvel, 1989-ben egy balti túrán voltunk, leningrádi zárással. „Szakértő” mivoltom révén sikerült sokat elkerülnünk a Janó és Oldgombi által említett negatívumokból.

Azt hiszem, mindkét túra résztvevőiben inkább a pozitív élmény maradt meg.

 

Miksi

 

From: Tajfutas [mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu] On Behalf Of Péter Gombkötő
Sent: Tuesday, April 5, 2022 5:21 PM
To: tájfutó levlista
Subject: Re: [Tajfutas] Múltba révedés

 

Sziasztok!

Hadd révedjek én is egy kicsit a múltba. 1971-72-ben A Bp.-i MÁV Igazgatóság Tájfutó Szakosztályában versenyeztem. Az 1971-es OCSB-t Balatonfüreden megnyertük, ennek eredményeképp a következő évben egy egy alkalomra szóló szolgálati útlevelet kaptunk nyugatra. Akkor ez nagy dolog volt, nyugatra utazni.

Vizes megszervezte, hogy Finnországban részt vehessünk egy 5 napos versenyen, amely az ország középső részén, kb. 600 km-re É-ra Helsinkitől került megrendezésre, Vuokatti versenyközponttal. Mivel nyugati valutát nem kaptunk, egy barterüzlet keretében utaztunk, egy finn társaság állta a szállás, étkezés költségeit, meg a nevezési díjat, mi pedig cserében a következő évi Nemzetközi Vasutas Kupán láttuk vendégül a finn versenyzőket.

Az utazás a mi költségünk volt. A repülőjegy akkor a szoctáboron belül nagyon olcsó volt, ezért Leningrádig (alias Szentpétervár) repültünk, onnan vonattal Finnországba, ami - vasutas klub lévén - megint nagyon kedvezményes volt.

Amiért ezt most megírom, azok az élmények, amelyet a kétszer félnapos leningrádi tartózkodásunk alatt tapasztaltunk. Ezek gyökeresen mások, mint amit azok szereztek, akik egy szervezett turistaúton vettek részt.

Megérkezésünk után kimentünk a repülőtér elé, hogy bejussunk a városba. A buszra, ami járt, nem fértünk fel. Végül két taxival mentünk, ami szintén nagyon olcsó volt. A Szt. Izsák Katedrálisnál lévő térre mentünk, ahol volt egy nagy szálloda, ahol egy un. utazási? irodában kaptuk meg azokat a Budapesten megrendelt és kifizetett vonatjegyeket, amelyekkel tovább utazhatunk. A jegyek birtokában már nekiindultunk várost nézni. Olyan helyekre is eljutottunk, amiket a turistáknak  nem mutatnak. Sok volt még a romos ház, a házak között sorba álltak az emberek a kvászos kocsinál, és kannában vitték haza.

Mi is megszomjaztunk, az utcákon sok volt az italautomata, de mindenki ugyanabból a  pohárból ivott valami szörpszerűséget. Mosogatás szinte semmi, a lefelé fordított pohár lett csak átöblítve. Ebből nem kértünk, ezért be akartunk térni egy vendéglőbe, de ezt az ajtónál álló őrök megakadályozták azzal, hogy nincs előre helyfoglalásunk. A vendéglő egyébként majdnem üres volt. Végül az egyik helyen sikerült bekönyörögni magunkat, ahol az előtér sarkában állva kaptunk egy-egy üveg valamilyen üdítőt.

Szép lassan kisétáltunk a Finnlandszkij Vokzálra (Finnországi Pályaudvar), ahonnan a vonatunk indult. Időközben ránk tört a szükség is, ezért lementünk a pályaudvar WC-jébe, de ott már az előtérben olyan szag volt, hogy inkább visszafordultunk. A fülkéknek nem volt rendes ajtajuk, csak egy kb. 1 m-es magasságig terjedő lengőajtó, tisztán láthattad, ki hogyan erőlködik a guggolós ülőkén.

Amint lehetett, felszálltunk a vonatunkra, hogy túljussunk ezeken a gondokon. A nemzetközi vonat egyébként egy db. hálókocsi volt, amelyhez még 4 belföldi kocsit kapcsoltak, amelyek csak a határ előtti Viborgig közlekedtek. Onnan ezt az egy hálókocsit vitte a hatalmas dízelmozdony Kuovoláig, ahol rákapcsolták egy Helsinkibe tartó gyorsvonatra. Mi ott átszálltunk egy észak felé tartó vonatra.

A finnországi benyomásokról és a versenyekről most nem írok, de még rátérek a hazautazás leningrádi élményeire. Reggel érkeztünk meg Helsinkiből, a repülőnk délután indult. A nem szervezett városnézés közben szerettünk volna valami ennivalót venni, ezért betértünk egy tejivóba, amelyik vasárnap is nyitva volt. Venni nem vettünk semmit, mert itt olyan romlott tejtermék szag volt, hogy felfordult a gyomrunk, gyorsan távoztunk.

Viszonylag hamar kimentünk a repülőtérre, mert ott a tranzit váróban már normálisabb  körülmények voltak, tudtunk enni-inni.

És korábban azt mondták nekünk, hogy Leningrád a legkulturáltabb és legeurópaibb város a Szovjetunióban.

Üdv

Oldgombi

 

László Pap <paplaco56 at gmail.com> ezt írta (időpont: 2022. ápr. 4., H, 3:04):

A tipónál volt 6-7 leigazolt szovjet versenyző, női, férfi, szenior. Akkor még ideiglenessen itt állomásoztak, de már rezgett a léc. Búcsúzóul egy három hetes Uralon túli tájfutós, kulturális, népi hagyományokat örző (szauna, vodka, szauna, vodka, vodka) túrát szerveztek nekünk potom pénzért.

Életre szóló élmény volt.

 

Lacó

 

 

Kelemen János <kelemen.janos111 at t-online.hu> ezt írta (időpont: 2022. ápr. 2., Szo 20:29):

Sziasztok,

1978-ban járunk, az első WUOC-ra utaztunk Finnországba. Repülővel Moszkváig, majd este nagyon kényelmes hálókocsikban folytattuk az utunkat Helsinki irányába. Az orosz-finn határon (a Szovjetunió vagy CCCP = volt  Oroszországgal. Én nem is tudtam, hogy ott élnek lettek, litvánok, észtek, ukránok, tádzsikok, kazakok és még sokan mások) Itt történt az az eset, hogy a Vittek Lajos tanár úr fényképezőgép objektívének dobozából a vámosok kiráztak egy 500,- Ft-ost Viborgban. Igen, már akkor volt ez a pénznem, mint legmagasabb magyar fizetőeszköz. Volt is nagy elképedés mindkét oldalon. (Amúgy nagyon rosszul váltották át a forintot finn koronára.) Velem Toncsi tanította meg azt, hogy a német márkát tekerjen fel, ragasszam át és hengereket tegyen be az NDK-s hátizsákom csővázába. Fonyódi gyerek révén mindig kaptam édesanyámtól német márkát, mert nyáron a Balcsinál találkoztak az NSZK-NDK-s rokonok. Ők márkában fizették a szállásdíjat vagy vettek apámtól házi bort. Az orosz vámosok után Vainikkalában a finn fináncok következtek, nem kutattak át semmit, csak kérdezték, hogy "Palinka?". Kipakoltuk az ablaknál lévő asztalkára a készletet, amit a Ferihegyi repülőtéren vettünk indulás előtt (Barack, szilva - mindegy volt, vitték mind a cukrot.). 4 utasra max 8 db 1/2 literes üveg maradhatott, a többletről igazolást adtak és elvitték. Gyorsan, már a vasútállomáson túl lehetett adni a "szajrén", és az ellenértéken már tudtunk vásárolni egy menő Adidas atléta kisnadrágot vagy a jól ismert kék vagy piros fehér-csíkozású terepzoknit, esetleg Suunto laptájolót vagy fejlámpát.

A versenyről csak röviden: Bedobtak a mélyvízbe, majdnem belefulladtam.

Egyéni: https://drive.google.com/file/d/11k5L752JsrIwB0jxx3qShFkenz0mBhFb/view?usp=sharing

Váltó: https://drive.google.com/file/d/1JuMoEqIdFm-t3ohfxzEZK6m8V_s8JHja/view?usp=sharing

Eredmény: http://lazarus.elte.hu/tajfutas/history/wuoc/1978wuoc.htm

De ugorjuk vissza a moszkvai megérkezéshez, ahol lehetőségünk volt átmozgatni,  a CSZKA impozáns fedett labdarúgó csarnokából kiindulva. Azóta sem láttam ekkora fedett edzőcsarnokot a világban. A fiatalemberrel, aki a közeli parkba invitált minket a futásra, nem volt könnyű lépést tartani. Edzés végén Dosek Toncsi beszélgetett vele és érdeklődött nála, hogy a Szovjetunió mikor kéri majd tagfelvételi kérelmét az IOF-be, mert nagyon jó versenyzőik vannak. A Béke(?) és Barátság(?) Kupákon rendszeresen elpáholtak minket és a cseheket is. 

A legény azt válaszolta, hogy van 200.000 igazolt versenyző az országban, a válogatott versenyzők száma ehhez képest elenyésző, és ezt egy területi hasonlattal illusztrálta: Ez oly csekély létszám, mintha a Szovjetunió területére egy gombostűvel leszúrnánk egy helyre. Tán érthető a hasonlata.

1986-tól lett tagságuk az IOF-ben. Az 1987 évi VB-n már rajthoz álltak: https://dbsportas.lt/en/varz/1987002/reztra/1?diena=1 Pa-dö-dö: Bye-bye Szása!

Véletlenül találtam rá erre az oldalra. Nagyon jó statisztikai oldal. Az IOF honlapján lenne a helye.

Magyar vonatkozású statisztikák ugyanott: https://dbsportas.lt/en/rink/HUN/set/woc <https://dbsportas.lt/en/varz/1987001/rezgru/M2?diena=1>  

Drokkoljatok a fiataloknak: Élő közvetítés: http://wawelcup.pl/en/live-5/

Üdv,

Janó

 

 

 

 

_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas

_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas

--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20220405/19528a87/attachment.html>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról