[Tajfutas] Egy térkép evolúciója avagy a térképészet revolúciója

Sandor Talas sandor.talas at gmail.com
2020. Okt. 22., Cs, 12:07:42 CEST


A háttér, ami hiányzik, mert az egyik FB csoportban kommentáltam a Serdülő által ott is közreadott összehasonlító kép kapcsán:

Nem láttam a terepet, így nem tudom, hogy mennyire volt szükséges a földsánc szintvonalas ábrázolása és a sok segédszintvonal használatára. Ránézésre nehezen olvashatóvá teszik a rajzolatot, és nem világos, hogy mennyi használható plusz információt hordoznak.
A részletgazdagabb térkép nem feltétlenül jobb térkép. De én is itt évek óta lézerszkennelt alapból javítok, így tudom, hogy nagy a kísértés a plusz részletek megrajzolására.

Sün


> On 22 Oct 2020, at 11:02, miklos mets <miklos.mets at gmail.com> wrote:
> 
> 
> 
> Sün hozzászólásával teljesen egyetértek azzal amit a múltkor írt, de most nem találom, ha valaki látja, szóljon. én is hasonlókat írtam magánban 
> most megpróbáltam Facebookon kommentálni de nem tudom, béna vagyok. Tehát:
> :
>  az hogy egy terepen a térképen ábrázolt összes szintvonal rezdülés felismerhető nem jelenti azt hogy jó a térkép sőt ez olyan lenne mint hogyha minden 20 cm-es sziklát felrajzolunk mert felismerhető. Stb. Ebben egészen biztos vagyok.
>  a terepen jól felismerhető apró mélyedések, rezdülések nagy részét nem szabad szintvonal követni hanem ki kell húzni egyenesre adott esetben. Na és erre nem képesek sokan. attól hogy a szintvonal tökéletesen lefedi a terep domborzatát egyáltalán nem lesz jó a térkép.  Nem attol jo egy térképnek hogy szintben  mennek a szint vonalak és minden rezdülést ábrázoljalak, sőt!  Ettől persze igaz, hogy lidar térképpel könnyebb jó térképet csinálni , annak aki ért hozzá, de úgy látszik ezt egyre kevesebben fogják tudni, mert azt hiszik hogy azért mert ott van egy csomó szar, azt rajta kell hagyni a térképen. 
> Az is egy szegénységi bizonyítvány ha valaki sok segéd vonalat használ.
> És az hogy a Földvár ki lett rajzolva szintvonal, egy nagyon szép feladat szakmailag de közel se vagyok biztos hogy segíti a térkép olvasást. De ezt meg kéne nézni a helyszinen is. Ahogy most van, nem vált a térkép előnyére
> MM
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20201022/57dac4bf/attachment.html>
--------- következő rész ---------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: mozaik2.jpg
Type: image/jpeg
Size: 446129 bytes
Desc: nem elérhető
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20201022/57dac4bf/attachment.jpg>


More information about the Tajfutas mailing list