[Tajfutas] rajtkarantén - minek? és Fifinek

Honfi Gábor honfig at szuperinfo.hu
2020. Aug. 18., K, 19:19:18 CEST


Sziasztok,

 

   a karantén témában Petya levelében konkrétan leír egy lehetséges csalási lehetőséget, amire Szabi csak általánosságban utalt, hogy „ aki mindenáron csalni akar, rajtkaranténnal is simán tud „.

   Azzal is egyet lehet érteni, hogy a több órás várakozást nem egyformán viseli mindenki, s ez nem szerencsés.

   A nov.16-i  Eger Kupa az évad végén rangsoroló versenyként az egyik utolsó lehetőség volt minősítések megszerzésére, ahol az F21B kategóriában „erősen felborult a papírforma”, amikor egy szabálytalanul összeállított rajtlistával ( 5 ESP-os futó egymás után!) Bárány Tamás az egriek junior válogatottja bevárta a 6 perccel utána induló Borbás Gábor nevű klubtársát s végig vezette a pályán, aki ezzel megnyerte az Eger Kupát (Bárány csak 4.lett), s teljesítette a 60,00 pontos másodosztályú szintet.

   Ez olyan durva szabálytalanság, amit, még aznap este jeleztem írásban az ESP vezetőinek – akik egyben a versenybíróságot alkották -, de a szégyenletes eredményeket érvényben hagyták, nem voltak hajlandóak levenni. A magam és többünk felszólítására sem vették le, mi több nem is reagáltak leveleinkre.         Ezt követően került az MTFSZ  Fegyelmi Bizottsága elé az ügy, de határidő mulasztás okán nem kívánták/ják vizsgálni. A szövetség elnökének minden igyekezete is kudarcot vallott, mert a szűk többség (6:5) nem állt az elnök mellé, aki az első pillanattól kezdve korrekt kivizsgálást és kellő szankcionálást javasolt a vétkes ESP vezetők és ESP futók ellen a sportszerű versenyzés, a sportág tisztaságának megőrzése érdekében.

   Megdöbbentő tény, hogy egy ilyen ügyet a rég elavult szabályzatra hivatkozva el lehet(ne) hallgatni, de a jelek szerint a korrekt módon versenyezni kívánók ezt nem hagyják ennyiben.

   Az ilyen esetek - szerencsére ritkán adódik – morális elítéléséért kiáltanak, mellyel normális esetben arányos szankcionálás is jár a jövőbeni visszatartó erő érdekében. 

   Ezek után a kérdés most az, hogy milyen a sportágunk immunrendszere?

 

Üdv,

 

Fifi

 

Honfi Gábor 

 

T +36 36 312-701

M +36 30 471-1593

honfi.gabor at szuperinfo.hu <mailto:honfi.gabor at szuperinfo.hu> 

 <http://www.szuperinfo.hu/> www.szuperinfo.hu

 



 

 

 

 

From: Szieberth Péter <szieberth at vipmail.hu> 
Sent: Tuesday, August 18, 2020 6:15 PM
To: tajfutas at lazarus.elte.hu; Honfi Gábor <honfig at szuperinfo.hu>
Subject: Re: [Tajfutas] rajtkarantén - minek? és Fifinek

 

Sziasztok!
A tegnapi futás közben a karantén indokolt léten gondolkodtam. Ha a rajtlista megengedi akkor egy klubtárs aki az elején indul okoska telefonon lefényképezi rajt után a térképet és elküldi a társának aki a rajtjára várakozik.
Ez megtörténhet akár a döntőben is.
Lehet ellene tenni talán a selejtezőn, ha a rendezők egy kategórián belüli szétszórt rajtidőkre odafigyelnek.
Bele lehet nyúlni a gépi sorsolásba, aki rendezett valaha az tudja.
Valójában a karantén a döntőben zavaró versenyzői szempontból. Oly sokat kell várni a két futam között és még a karanténban is órácskát ott várakozni....!
A sok várakozás végén nehéz feltámasztani a tigrist. A célból-kocsitól kifutva-kocogva nekem jobban menne.
Lehetne erről megkérdezni a nevelő klubokat mikor eljön az időszakos versenyszabályzat módosításának ideje.
A hosszú rajtoltatásnak 2 pillére van. A létszám és a rajtköz. 

Mi történt az Eger kupán nem tudom, de nem volt nagy füstje (talán az év vége miatt). 
Ha nagyfokú volt az etikai vétség egy szövetségi kapitánynak is vannak lehetőségei. Biztosan nem lehet elmenni mellette.
Nem szeretnék pálcát törni, elévülésre hivatkozva én sem vagyok patyolattiszta. Biztosan vannak a listán olyanok akik igen. A mostani "SI" rendszerben  viszont nagyon kell keresni  lehetőséget, hogyan lehet valamit kijátszani, de biztosan lehet (lásd bevezetőmet).
Szieberth Péter

2020.08.18. 11:25 keltezéssel, Honfi Gábor írta:

Sziasztok,
 
 
 
   nem én vagyok az első, aki Márknak ezúton is köszöni a válaszait, mely azonban sajnos nem képes minden tekintetben megnyugtatni.
 
   A karantén-ügy hozta felszínre a hibás FB szabályzatunkra hivatkozva lezárt, a 2019.nov 16.-i Eger Kupán az F21 kategóriában történt, előre megszervezett, csoportosan elkövetett csalás kivizsgálásának elmaradását. Amit Márk leírt, az mind igaz a történések terén. Csak érthetetlen, abból a szempontból, hogy az MTFSZ elnökségének (ebben az ügyben) progresszív része – élén a kivizsgálást és szankcionálást elváró Bugár Józseffel az élen! – egy szavazattal (6:5) alul maradt azokkal szemben, akik kivizsgálást és a részletes tények alapján való  elítélésnél fontosabbnak tartották az elavult, alapvetően hibás FB szabályzat bejelentési határidő (???) előírását. ( Hozzáteszem, hogy a verseny napján írásban jelzésre került a szervezett csalás bejelentése az ESP felé, de a klub nem reagált érdemben!)
 
   Zoli (dr. Szlávik) véleménye jogász létére (!) egyezik a józan többségével, amikor nem az elavult, az esetek többségében betarthatatlan bejelentési határidőt tartja fontosnak, hanem a sportági alapnormák durva megsértését kívánja elítélni: „Másrészt  komolyan kellene csalás esetén szankcionálni az egyént és a klubot is. Itt viszont nem állunk jól.”
 
   Bárány Tamás junior válogatott és ifjú társai a rendező ESP érett vezetőivel együtt a fentiek miatt nem kaptak (még) sem jogi, sem pedig morális elítélést, pedig ennek elmaradása nem segíti elő annak  a sportági morálnak a kialakulását, mely  alapja lehet(ne) a karantén mellőzésének is, a fair play viselkedésnek minden szintű tájfutóversenyen. 
 
 
 
Üdv,
 
 
 
Fifi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
From: Zoltan Szlavik  <mailto:z.szlavik at gmail.com> <z.szlavik at gmail.com> 
Sent: Tuesday, August 18, 2020 8:36 AM
To: Márk Gárdonyi  <mailto:mark.gardonyi at gmail.com> <mark.gardonyi at gmail.com>
Cc: Honfi Gábor  <mailto:honfig at szuperinfo.hu> <honfig at szuperinfo.hu>; Szabolcs Tornai  <mailto:tornai.szabolcs at gmail.com> <tornai.szabolcs at gmail.com>; Tajfuto lev.lista  <mailto:tajfutas at lazarus.elte.hu> <tajfutas at lazarus.elte.hu>
Subject: Re: [Tajfutas] rajtkarantén - minek?
 
 
 
Egyrészt ahogy Fifi mondta, a nevelésnek fontos szerepe van abban, hogy ne történjen tájfutó versenyen csalás. Szerintem jól állunk ezen a téren. Másrészt komolyan kellene csalás esetén szankcionálni az egyént és a klubot is. Itt viszont nem állunk jól.
 
Alapvetően bizalommal kellene a versenyzőinkhez állni, a karantén pedig a bizalmatlanság jele.
 
Ahogy VP is írta, kedvünket veszi a karantén.
 
Zka
 
 
 
Ps. A világversenyek karanténját ne keverjük ebbe bele.
 
 
 
Márk Gárdonyi <mark.gardonyi at gmail.com <mailto:mark.gardonyi at gmail.com>   <mailto:mark.gardonyi at gmail.com> <mailto:mark.gardonyi at gmail.com> > (időpont: 2020. aug. 18., K, 8:21) ezt írta:
 
Sziasztok!
 
 
 
Szerintem épp a tavalyi év mutatta meg, hogy sajnos nem elég a versenyzők szabálykövető magatartásában bízni, hanem aktívan meg kell akadályozni a jogosulatlan előny szerzést. Hiába versenyez sportszerűen a tájfutók túlnyomó többsége, sajnos mindig lesz pár versenyző, aki megpróbálja megtalálni a kiskaput és ezzel elrontja a többiek élményét. Vegyétek figyelembe azt is, hogy a KOB nem egy verseny a sok közül, hanem kiemelt országos bajnokság; ilyen öszesen 3 van egy évben, vegyük őket komolyan!
 
 
 
Ami a tavalyi Eger-kupás esetet illeti, azzal az "illetékesek" igenis akartak foglalkozni. Azonban az illetékeseket is köti az érvényes szabályzat, azt nem hághatják át. Ha az eseményről a bejelentést nem több hónap késéssel kapja a szövetség, akkor lehetett volna érdemben fellépni. Annyi folyománya volt az ügynek, hogy felszínre kerültek a fegyelmi szabályzat hibái, és azokat javítottuk. Visszamenőleg azonban nem tudjuk az új szabályzatot alkalmazni, az minden jogelvvel szembe menne.
 
 
 
Üdvözlettel,
 
Gárdonyi Márk
 
 
 
Honfi Gábor <honfig at szuperinfo.hu <mailto:honfig at szuperinfo.hu>   <mailto:honfig at szuperinfo.hu> <mailto:honfig at szuperinfo.hu> > ezt írta (időpont: 2020. aug. 18., K, 7:27):
 
Sziasztok,
 
 
 
Szabi felvetése teljesen jogos.
 
   A sportszerű versenyzés az egyik jellemzője kellene, hogy legyen sportágunknak. A megállapítása is teljesen életszerű, amikor azt mondja, hogy” aki mindenáron csalni akar, rajtkaranténnal is simán tud. "
 
   A KOB Rendezők csak teszik a dolgukat és a szövetség elvárásainak megfelelően gondoskodnak a sportszerű versenyzés feltételeiről, a csalás megelőzéséről.
 
   A tiszta, korrekt versenyzés akkor kap érdekes megítélést, amikor viszont konkrét, szervezett csalás történt az Eger Kupán tavaly novemberben junior válogatott versenyző részvételével, de az illetékesek nem kívántak foglalkozni vele.
 
   A sportszerűséget folyamatosan védeni, oktatni kell a versenyek előtt, s akkor a versenyen már valóban nem kell(ene) óvintézkedés. A csalást pedig -  megvetéssel kezelve – el kell ítélni, ami kedvét szegi minden ügyeskedőnek.
 
 
 
Üdv,
 
 
 
Fifi
 
 
 
Honfi Gábor 
 
 
 
T +36 36 312-701
 
M +36 30 471-1593
 
honfi.gabor at szuperinfo.hu <mailto:honfi.gabor at szuperinfo.hu>   <mailto:honfi.gabor at szuperinfo.hu> <mailto:honfi.gabor at szuperinfo.hu> 
 
  <http://www.szuperinfo.hu/> <http://www.szuperinfo.hu/> www.szuperinfo.hu <http://www.szuperinfo.hu> 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
From: Tajfutas <tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu <mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu>   <mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu> <mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu> > On Behalf Of Szabolcs Tornai
Sent: Tuesday, August 18, 2020 12:31 AM
To: tajfutas at lazarus.elte.hu  <mailto:tajfutas at lazarus.elte.hu> <mailto:tajfutas at lazarus.elte.hu> 
Subject: [Tajfutas] rajtkarantén - minek?
 
 
 
Örökzöld téma: minek a rajtkarantén? De tényleg. Aki mindenáron csalni akar, rajtkaranténnal is simán tud. Miért nem elég leadni a térképet befutás után?
 
Főleg most, a vírushelyzet idején teljesen érthetetlen a rajtkarantén. 
 
Ráadásul sokan gyerekekkel, családostul jönnek, de mindenkinek fölösleges bonyodalom, főleg, hogy nyílt részen leszünk, ahol nem lesz árnyék, és sátrat kell verni, ezek szerint többször is a nap folyamán?
 
Sz.
 
_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu <mailto:Tajfutas at lazarus.elte.hu>   <mailto:Tajfutas at lazarus.elte.hu> <mailto:Tajfutas at lazarus.elte.hu> 
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas
 
_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu <mailto:Tajfutas at lazarus.elte.hu>   <mailto:Tajfutas at lazarus.elte.hu> <mailto:Tajfutas at lazarus.elte.hu> 
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas
 






_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu <mailto:Tajfutas at lazarus.elte.hu> 
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas

 

--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20200818/916ee3ff/attachment.html>
--------- következő rész ---------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: image001.png
Type: image/png
Size: 5510 bytes
Desc: nem elérhető
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20200818/916ee3ff/attachment.png>


More information about the Tajfutas mailing list