[Tajfutas] Diákolimpia rendszerhiba

Tóth Zsolt tothzsolt at kabelnet.hu
2019. Május. 27., H, 01:23:07 CEST


Kedves Ádám!

 

A kérdésedre alapvetően legalább két válasz létezik:

1.)    A tájfutó szövetség taglétszáma elérte a kívánt szintet, nincs szükség további toborzásra.

Ebben az esetben a diákolimpia célja, hogy egy újabb OB-ként funkcionáljon a meglévő versenyzőknek és akkor semmi szükség ott az „amatőrökre”.

2.)    Elismerjük, hogy a szövetség a potenciális versenyzők töredékét tudja csak elérni a jelenlegi módszerekkel. De cél, hogy tovább növekedjen a tagság.

Ebben az esetben a diákolimpia megfelelő kategóriákra való tagolásával az iskolai mikrosprint és parktájfutó programokon a sportág iránt érdeklődést mutató gyerekeknek alkalmat lehet adni, hogy tovább léphessenek. Másrészt megfelelő programokkal összetalálkozhatnának a nevelő egyesületek és a diáksportban érdemben tevékenykedő tanárok.

Ez a variáció jelenleg valóban ott tart, hogy néhány lelkes sporttársunk eljár az iskolákba a sportágat megismertetni. A sportágban ma már gyakorlatilag nem létező „D” kategőria szintjét megismerő néhány tanár, illetve gyermek belelkesedik és elindul a diákolimpián, ahol a létszám hiány miatt gyakorlatilag majd mindenki továbbjut az országos döntőbe, ahol rendezünk egy „B” kategóriás OB-t, majd jól „mosolygunk”, hogy a felkészületlen tanárok és tanítványaik milyen jól leszerepelnek, hiszen jó néhány esetben még csak tájolót sem kap a versenyző. Majd az aktív tájfutók hazatérnek, hogy milyen jó versenyt csináltunk magunknak. A tanárok meg hazamennek, hogy ezt a sportágat sem kellene erőltetni a jövőben, mert csak elveszi a kedvét a gyerekeknek a sportolástól.

 

Baranyában van olyan iskola, ahonnan 20-30 fővel jönnek egy-egy helyi versenyre, ahol a gyerekek igényeihez igazított feladat is van. Ugyanakkor az általad is leírtakat belátva az országos diákolimpián már csak 1-2 gyereket indítottak el. Szerinted mit érez az a gyerek, aki  úgy tudja, hogy a szabályok alapján tovább jutott, de mégis azt mondják Neki, hogy a következő szint már nem Neked való?

 

Üdv

 

Zsolt

 

From: Tajfutas [mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu] On Behalf Of Oszlovics Ádám
Sent: Monday, May 27, 2019 12:20 AM
To: tájfutó levlista
Subject: [Tajfutas] Diákolimpia rendszerhiba

 

Sziasztok!

 

"...ha a gyerek sírva jön ki az erdőből! Az a gyerek nincs felkészítve egy országos döntőre. Hiába jutott el oda, és ha nem képes ott teljesíteni a pályát, akkor az edző nem készítette fel!"

 

Elmondaná valaki, hogy minek kéne nevezni azt, ha egy felkészületlen gyerek egyáltalán bejuthat a döntőbe!? 

Itt természetesen nem a közismert ragadásra gondolok...mi is röhögtünk kiskorunkban, hogy páran mindig bejutnak emiatt azok közül, akik félnek egyedül az erdőben...

 

Szóval ennyire színvonaltalan egy-egy megyei diákolimpia, vagy túl sok továbbjutó hely van? Valóban elmondható, hogy megfelelő szűrőn esnek át a lelkes indulók?
 

Szerintem ez igen is rendszerhiba...de lehet, hogy csak a mátrix akadozik. Bezzeg a mátrixtáj(ékozódási)futás :-)

 

Remélem minden kedves olvasó képes lenne pár értelmes kérdést és választ is hozzátenni a fentebbiekhez...akinek van ideje és ihlete, az fogjon össze értelmesen és írjon az elnökségnek...egyszer csak lesz már valami :-)

 

béke

Oszi

--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20190527/454c6e1f/attachment.html>


More information about the Tajfutas mailing list