[Tajfutas] rendezői felelősség extrém időjárás esetén

Kovacs Balazs Balazs.Kovacs at answare.hu
2019. Jún. 24., H, 16:28:40 CEST


Sziasztok, így szól most a versenyszabályzat:

4.1.1. A versenybíróság elnöke
joga van előre nem látott és a verseny lebonyolítását akadályozó időjárási vagy a versenyzőket
veszélyeztető bármilyen körülmény esetén a verseny berekeszteni vagy az ellenőrző bíróval
egyetértésben a pályákat, versenyidőket módosítani.

Ennél konkrétabbat, minden lehetséges helyzetre, szerintem nehéz mondani.
Kovács Balázs

From: Tajfutas [mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu] On Behalf Of miklos mets
Sent: Monday, June 24, 2019 4:12 PM
To: Varsányi Attila <varsanyi.attila1 at chello.hu>
Cc: tájfutó lista <tajfutas at lazarus.elte.hu>
Subject: Re: [Tajfutas] rendezői felelősség extrém időjárás esetén

"Lehet, hogy egy kicsit félreérthető voltam…."

nem, a lényeg szerintem átjött, nincs szabályozva (bár nehezen is lehetne) illetve a potenciális veszély fennáll.

Csak én sem a kérdésre válaszoltam. :-)
MM

<varsanyi.attila1 at chello.hu<mailto:varsanyi.attila1 at chello.hu>> ezt írta (időpont: 2019. jún. 24., H, 14:03):
Sziasztok!

Lehet, hogy egy kicsit félreérthető voltam….
Levelem nem arról szólt, hogy a mostani ÉOB-ot egyértelműen le kellet volna fújni (hiszen ezt eldönteni pontosan nem tudom, csak a szobámból néztem az időképet, a vihar mozgását percről percre), hanem felvetettem egy – szerintem –  szabályozatlan versenyrendezési problémát.

Milyen segítséget kap döntésében egy rendező (elnök, ellenőrzőbíró) a verseny lefújásával, rendezhetőségével kapcsolatban?
Segíti-e a döntésben bármilyen állásfoglalás, iránymutatás  a sportági döntéshozók, elnökség, szövetség részéről?
Amennyiben valamilyen baj van a versenyen, segít-e utána bárki a rendezőknek (elnöknek, ellenőrzőbírónak) a bíróság előtt?

Szerintem a szövetségnek legalább „állásfoglalás” szintjén útmutatót kellene kiadni a sportágunkra nézve, hogy mi a még megfelelő és már alkalmatlan versenykörülmény.
… És, mint szövetségnek valamilyen szintű jogi támogatást, segítségnyújtást kellene adni (ezt megfogalmazva az Alapszabályban) a bajba került rendezőnek.
… És ki kellene mondani egyértelműen a versenyszabályzatban, hogy ki az egyszemélyi felelős a döntésekben (elnök vagy ellenőrzőbíró). Az ellenőrzőbírónak van-e „vétójoga”, amivel aztán a felelősség is átkerül rá?

Nem akarok vészjósló lenni…, de sajnos a világunk a felé halad, hogy minden apró szabályozatlan területre az ügyvédek rácuppantják ügyfeleiket… Amíg nincs baj, addig nincs baj…. , de a sportban is egyre több a „műhibaper” (egészségügyi hasonlattal élve) és ez csak fokozódni fog.
10-15 éve még nem tudtunk pontos, percre pontos időjárást előre kapni egy-egy versenyrendezési szituációban, akkor, rendezőként lehetett arra hivatkozni, hogy „bocsánat, nem állt rendelkezésemre megfelelő információ a döntésem meghozatalában”, ma már ez nem állja meg a helyét semmilyen fórum előtt….

Varsányi Attila


From: Tajfutas <tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu<mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu>> On Behalf Of Molnár Attila
Sent: Monday, June 24, 2019 1:08 PM
To: Tamas TOTH <info at geomega.hu<mailto:info at geomega.hu>>
Cc: tajfutas at lazarus.elte.hu<mailto:tajfutas at lazarus.elte.hu>
Subject: Re: [Tajfutas] rendezői felelősség extrém időjárás esetén

Mai napig életem egyik legnehezebb döntése volt lefújni ezt a versenyt.
De a végső lökést az adta meg, amikor az ellenőrző bíró jelezte a mély völgyben uralkodó állapotokat (ha nem tévedek, akkor talán Kovalcsik István volt).
Itt 1 - 1,2 méter magasan folyt a víz, sokszor uszadékfákat sodorva magával. Nem lehetett kockáztatni, hogy akár egy felnőttet is elsodorjon az ár (gyerekeknek egyébként logikus úton ide nem kellett volna lemenniük).
Egyébként a terep többi része járható volt az eső ellenére is. Nem volt túl barátságos idő, kicsit csúszott a sár (de az már csak ilyen) - és ez a sport ezzel jár!
(Megjegyzem, hogy bontást nagy részét versenyzők végezték, teljesen önkéntes alapon, saját felelősségre - mert ki akartak menni!)

Személy szerint amit én veszélyesnek tartok, azok a villámok - főleg nyílt területen.
Pár éve Érden egy CSTSZ verseny alatt, az érdi emelkedő közelében kapott el a vihar. A szakadó eső nem zavart, de a csapkodó villámoktól nem voltam túl boldog. A beépítetlen területen nem éreztem magam biztonságban és igyekeztem is elhagyni a hegyet.

Mozsár


Tamas TOTH <info at geomega.hu<mailto:info at geomega.hu>> ezt írta (időpont: 2019. jún. 24., H, 12:30):
Sziasztok!

2010. évi DO országos döntőjén a Mátrában az extrém időjárás ellenére állt a rajt, kész volt a pálya, de a felvezetők jelezték, hogy a hegyoldalban lefutó patakocskák sok helyen áthatolhatatlan vízfolyásként hömpölyögnek. A verseny ellenőrző bírójával egyeztetve a halasztás mellett döntöttünk, később Telkiben került megrendezésre a verseny.

Ezzel véletlenül sem azt akarom sugallni, hogy a szombati ÉOB-t halasztani kellett volna, de valóban vannak olyan helyzetek, amikor ez lehet a jó döntés.

Máig úgy gondolom, hogy egy DO esetében, ahol kisiskolásokért kell felelősséget vállalni a rendezőknek és személy szerint a verseny elnökének, jó döntést hoztunk.

Üdvözlettel,
Tamás

Sziasztok!

Vitaindítónak és elgondolkodásra okot adó felvetést szeretnék az alábbiakban írni (éjszakai OB-n tapasztalt) az időjárás extremitása kapcsán, a rendezői felelősségről:

Tudom, e levlistát elsősorban idősebb minden hájjal megkent, sok versenyt és időjárást megélt tájfutók olvassák, akik azt fogják mondani felvetésemre: „a tájfutás nem teremsportág” és „mindenki saját felelősségére versenyez” és sorolni fogják saját megélt versenytapasztalatukat a múltból.
Mégis felvetem a rendezők felelősségét olyan extrém (időjárási) esetekben, mint most volt tapasztalható egy éjszakai verseny alakalmával (hosszantartó szakadó eső, villámok csapkodása)!

Hol van az az ésszerű határ, amikor még felelősséggel kiengedheti a rendezőség a versenyzőket az erdőbe?
Tudja-e a versenyző, hogy mire vállalkozik?
Tudja-e a rendező a felelősségének mértékét, súlyát, döntéseinek következményét?
Ki nevesíthető a rendezők közül felelősnek? Elnök? Ellenőrzőbíró?
Megfelelően szabályozott-e ez a terület a szövetség részéről?
Van-e jogi védettsége a rendezőknek?
Meddig sport (családi sport) a tájfutás és mikor válik életveszélyes extrém sporttá?
Hagyható-e, hogy extrém sport legyen a tájfutás?

A versenyzőt a rendező egy olyan területre engedi (küldi?) ki, amiről a versenyzőnek nincs – nem lehet – előzetes információja. A felmerülő veszélyekről az adott információ birtokában a rendezők vannak, hiszen ők ismerik a terep, terület adottságait – nyilván más a helyzet egy sík vidéken (bár ott is mocsarak, tavak képződhetnek), mint egy sziklákkal borított nagyon meredek oldalakkal bíró, bozótos, patakokkal teli területen, ahol egy-egy esőzés nagyon komoly életveszélyes szituációt teremthet, de egy jelentős szélvihar is okozhat bizonyos területeken életveszélyes eseteket (mindez párosítva egy éjszakai sötétséggel).

Kinek a felelőssége megítélni azt, hogy emberek (gyerekek) kiengedhetők-e abban a szituációban, abban az időjárási körülményben, arra a területre(?) …. és a felelős valóban érzi-e a felelősségét? Tudja-e, hogy milyen súlyú döntést kell meghoznia, a döntésének milyen következményei vannak? Tudja-e, hogy egy súlyos baleset - ne adj isten halál esetén -, őt mint rendezőt milyen büntetőjogi felelősség terheli?
Sokan a rendezői felelősséget elhárítják a fentiekben dőlt betűkkel írt gondolatokkal „ mindenki saját felelősségére versenyez”…. Csakhogy ez nem így van! Egy bíróságot az nem fogja érdekelni egy haláleset kapcsán, hogy a rendező úgy védekezik:  „ja… bocs… minek ment ki az a hülye az erdőbe, amikor ömlött az eső… mindenki saját felelősségére versenyez…” A bíróság bűnösöket fog keresni és ilyen gyenge érveket el fog söpörni egy jó ügyvéd  - /magán tapasztalat: egészségügyben dolgozom és sajnos látok egészségügyi pereket, ahol szinte tökéletes védelme volt/van adott kórháznak, orvosnak és mégis szinte mindig a beteg (az ügyvéd) nyer…/

A versenyző nincs birtokában - a rajthoz állásakor - minden információnak a ráváró extremitásokról.
Hogy tud felelősséggel dönteni egy versenylázban égő rajthoz álló, amikor viszi magával a „csorda” (látja, hogy többen már bevállalták a rajtból kiindulást).
Hogy várható el egy 15-16 éves kamasztól, aki már csak a buli kedvéért is vállal felelőtlen kihívásokat, hogy felelősen döntsön? pl: egy megáradó patakon történő átkelés megfontolása más 35-40 évesen és más 16-18 évesen.

Aki régóta tájfutó és erdőjáró az nagyon jól tudja, hogy milyen rendkívüli események lehetnek erdeinkben!

A veszélyre felhívni a figyelmet, illetve a veszély elkerülést kezdeményezni (a versenyzőket nem kiengedni az erdőbe) a rendezők felelőssége!

Tegnap átolvastam a versenyszabályzatunkat, SzMSz-t, egyéb szabályzatokat, iránymutatásokat, hogy van-e benne valódi útmutatás ilyen esetekre. Nem találtam ilyent. A versenyelnök jogai közt szerepel arra utalás, hogy csökkentheti a pályák hosszát, vagy beszüntetheti a versenyt, de iránymutatás arra, hogy ezt mikor kell megtenni az nincs és arra sincs leírás, hogy milyen büntetőjogi következmények lehetnek. /MTFSZ honlapon látható több iránymutatás is, talán e terület is megérne néhány gondolatot…/

A versenyrendezőség ellenérdekelt a verseny elhalasztásában – kivonultak, felvezettek, készültek, stb – még egyszer ezt megtenni nagyon macerás.
Szerintem az ellenőrzőbírónak ezen szituáció megítélésében nagyon komoly szerepe van!
Felelősen gondolkoznak-e az ellenőrzőbírók és mernek-e úgy dönteni (akár az elnökkel szemben), hogy a versenyzőket nem engedik ki a terepre?

A felelősség – esetleges bíróság előtti felelősség – szerintem nincs tisztázva. Versenyelnök? Ellenőrzőbíró? Ezt szabályozni kellene! Esetleg a versenyelnök a bíróságon is mindenért felelős?


A mostani ÉOB után felnőtt – sokat próbált, válogatott – versenyzőknek (is) a nagy hegy oldalában „halálközeli élménye” volt – szavaikat idézve: „folyt a hegy szembe velem”, „ha egyszer felérek a tetőre, akkor mindent túlélek”; „egy életre szóló élmény volt” stb…

Ilyen extrém időjárás bármikor előfordulhat – mint látjuk egyre gyakrabban -, de a mai időjáráselőrejelzések alapján szinte perce pontosan és a helyet is pontosan lokalizálva megmondható milyen szintű vihar van/várható. Előre „tervezhető” az időjárás, fel lehet belőle készülni.

Meddig csak sportolunk és mikortól extrém sportolunk? Tudjuk-e, hogy extrém sportra vállalkozunk?


Kb ennyi vita indítónak… Még egyszer írásom lényege:
Szabályozva van-e megfelelően a rendezői felelősség, illetve a rendező tudatában van-e felelősségének mértékével, következményeivel egy-egy extrém időjárási helyzet kapcsán?

Sok-sok okos jogász van köreinkben, kérlek adjatok útmutatást a rendezőknek (szövetségnek)!

Üdvözlettel:

Varsányi Attila


_______________________________________________

Tajfutas mailing list

Tajfutas at lazarus.elte.hu<mailto:Tajfutas at lazarus.elte.hu>

http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas


--
Tamás TÓTH
geophysicist, managing director

Geomega Ltd. - H-1095 Mester street 4, Budapest, Hungary

Mobile: +36 30 9310 272<tel:+36309310272>
info at geomega.hu<mailto:info at geomega.hu>
www.geomega.hu<http://www.geomega.hu>
_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu<mailto:Tajfutas at lazarus.elte.hu>
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas
_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu<mailto:Tajfutas at lazarus.elte.hu>
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20190624/2be2dcba/attachment.html>


More information about the Tajfutas mailing list