[Tajfutas] Decathlon, tájfutás

c-sport at silva.hu c-sport at silva.hu
2019. Jún. 22., Szo, 18:16:03 CEST


Sziaztok, 

 

egy tájoló esetén a globalitás azt jelenti, hogy a föld mágneses tere és a nehézségi ereje, valamint az abból eredő erő vektorából (ez téríti el a tűt nem csak föd síkjával azonos irányba, hanem arra merőlegesen is) adódó eltérítés a föld különböző pontjain más, és más irányú.

 

Ezért az egy ponton felfüggesztett/alátámasztott tájolók kiegyensúlyozása a libikóka elvén az alátámasztástól számított mindkét erőkar ( vegyük teljesen homogénnek a mágnestűt ami elforog ) az erőkarok módosításával lehet kompenzálni az azonos nehézségi erő és különböző irányú mágneses erő eredőjét. Azonos pólusok taszítják, ellentétes pólusok vonzzák egymást, míg a gravitáció mindkét mágneses pólust azonos nehézségi erővel vonzza.  

 

Mi probléma adódhat globálisan a nem megfelelő helyre való súlyozással? Hát, hogy a tű egyik fele a vonzás helyett taszítást kap míg a másik fele nagyobb vonzást, ezért a tű megbillen és a zárt folyadékkal töltött szelencében a tű fennakad a szelence alján vagy tetején és nem forog el szabadon mint elvárható lenne. 

 

A globális súlyozást úgy érik el, hogy a tű középpontja mellett ( vagy a végein) egy kis távtartóval a szelence tetején mindkét konzolon van egy kis felálló tüske ami nem engedi a tájoló végét fennakadni mert több helyen kap támasztást de ott olyan kis pontban támaszkodik a szelencéhez ami nem lassítja túlzottan a tű mozgását. 

 

Másik megoldás, hogy a verseny tájolók nem egy ponton vannak alátámasztva, hanem alul és felül csapágyazva, miközben a mágneses erőt egy kis darab kis tehetetlenségi nyomatékú de erős mágneses térrel rendelkező acél vagy egyéb mágneses anyag végzi, miközben az irányt mutató tű vékony kis tömegű ( még kisebb tehetetlenségi nyomatékkal bíró pálca) 

Miatt gyorsan képes a mágnes fordítani a „pálcát” iránytűt és kis tehetetlenségi nyomaték miatt gyorsan képes lelassítani a csillapító folyadék. 

Na de mivel a tű két ponton van rögzítve és minőségi csapágyazással, ezért az inklináció a föld függőleges irányú mágneses ereje nem fogja a mozgását befolyásolni. 

 

Szóval jelenleg a legtöbb sport tájoló 
Silva JET tájolók, 

Moscompass 22, 2,3,8,9 bármelyik típus

Recta/Suunto sporttájolók 

Str8, összes tájoló 

és a decathlon tájolók is alul felül csapágyasok így

meg néhány nagyon kínai tájolót is így megcsináltak már. Új-Zélandon is működnek elfogadhatóan ( csak kicsit lassabban mint egy oda súlyozott duplán csapágyazott tájolók. 

 

Üdv 

Guttmann Zoli 

multiNavigátor terepfutók Boltja <http://www.multinavigator.hu/> 

From: Tajfutas [mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu] On Behalf Of Kovács Gábor
Sent: Saturday, June 22, 2019 5:26 PM
To: tajfutas at lazarus.elte.hu; Kelemen János <kelemen.janos111 at t-online.hu>
Subject: Re: [Tajfutas] Decathlon, tájfutás

 

Szerintem ez valami olyasmi lehet, mint anno az NDK gyártmányú SPORT4-eseknél volt. Azoknál valóban el lehetett forgatni a szelence alján lévő vonalakat tartalmazó kis kerek plexilapot, a mágneses elhajlás értékének megfelelően, hogy ne a szelence É-D tengelyével álljanak párhuzamosan. Egy kis füzetben még egy világtérkép meg egy táblázat is volt a mágneses elhajlás értékeit mutatva. Emlékszem, akkoriban Budapestre épp 0 érték volt megadva. Így egy hálózati északra tájolt térképet (pl. turistatérkép vagy topográfiai alaptérkép) is lehet használni a mágneses észak felé mutató tájolóval.

 

Üdv

Kovács G.

 

From: Kelemen János <mailto:kelemen.janos111 at t-online.hu> 

Sent: Saturday, June 22, 2019 4:45 PM

To: tajfutas at lazarus.elte.hu <mailto:tajfutas at lazarus.elte.hu> 

Subject: Re: [Tajfutas] Decathlon, tájfutás

 

Itt olvasható egy leírás az egyik termékről:

http://blog.decathlon.hu/2019/03/25/explorer-500-egy-tajolo-nemcsak-tajfutoknak/

Egy kiemelt mondat: Különlegessége az Explorer 500-nak, hogy a szelence elforgatásával kiküszöbölhetjük a mágneses elhajlás eltéréseit, így a Föld bármely pontján használható iránytűvel rendelkezhetünk.

 

Az elhajlást küszöbölték ki és nem a lehajlást? Az elhajlást mi orvosoljuk, mert a térképeinken az északjelek a mágneses északi irányba mutatnak (elforgatjuk a térképet pár fokkal, pl. Mecsek Open sprint 3 fokkal került elforgatásra), a lehajlást a iránytű bemágnesezésével a gyártó oldja meg, de a SILVA-nak sincs minden féltekére alkalmas tájolója, pedig nem ma kezdték a szakmát. Az ausztrál VB-re 1985-ben mi is kaptunk a déli féltekére kiegyensúlyozott laptájolót. Itthon is használható, csak nem szabad a szelencéjét vízszintesen tartani.

Üdv,

Janó

 

 

 

2019.06.22. 13:56 keltezéssel, Attila írta:

Sziasztok, 

 

a Decathlon pár hónapja felvette a tájfutást is a sportjai közé, ezt biztos tudjátok. Azt is, hogy elég gyenge volt a kínálat, nem sok mindent tartottak.

Most viszont láttam náluk többféle tájolót a Nyugatinál. A laptájolók ugyan olcsók, de még annyit sem érnek, az ujjtájolójuk megtapizva viszont egész használható darabnak tűnik, és igen jó áron is van. Én pl tuti ilyet vennék most.

 

Ha valakit érdekel...

 

Attila

 

 _____ 

_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu <mailto:Tajfutas at lazarus.elte.hu> 
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas

--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20190622/5c29217a/attachment.html>


More information about the Tajfutas mailing list